Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков
Николай Денков

Областните управители не изпълняват задачи на отделна политическа сила или лице, което ги е назначило. В тази дейност няма място за политически изказвания, освен ако някой областен няма политически амбиции, свързани с предстоящите местни избори.

Това каза в началото на днешното правителствено заседание премиерът Николай Денков. В понеделник 27 от 28 областни управители подадоха оставка. Част от тях го направиха с мотива, че имат политически различия с новата власт.

На 12 юни в Северозападна България се изляха проливни валежи, които в района на Берковица добиха стихийни размери. Това постави под риск живота и здравето на хората, нанесе сериозни материални щети, отнесе пътна настилка. Забележително бърза бе реакцията на институциите, каза Денков. Той напомни, че още същата вечер на място са били екипи на пожарна безопасност. А успоредно с тях в помощта се е включила и българската армия. Благодари на министерствата и местните кметове, които също реагирали бързо и всеки спрямо компетенцията си.

Благодаря и на областния управител на област Монтана Валери Димитров. По някаква ирония на същия ден 27 от 28-те областни управители подадоха оставка, включително и областният на Монтана. Това, което всеки може да види, е, че в закона за администрацията, областните управители представляват държавата по места, осъществяват координация и контрол, изпълняват държавнически функции, които са им вменени по закон и за което са назначени от съответното правителство, допълни той. Денков подчерта, че областни управители сега няма да се сменят, а ще се назначават един по един, когато се намери подходящ човек за съответния район.