Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Плевнелиев Кадър: bTV
Росен Плевнелиев Кадър: bTV

Нови избори през юли биха били огромна грешка. Хората ще побеснеят, ако се наложи пак да гласуват. Трябва да има програма поне за една година напред, това сподели в предаването „Тази сутрин“ по bTV президентът Росен Плевнелиев.

 Но и не смятам, че трябва да има избори две в едно, или три в едно с референдум през местните избори. Ако ще се правят избори две в едно, нека да е със следващите европейски. Там има много голям смисъл и "Възраждане" да закачат референдума си, каза Плевнелиев.

Според него има два хода за първият мандат – програмно политическо правителство или програмно  експертно правителство.

Бойко Борисов и Кирил Петков трябва да подтиснат егото си и да работят съвместно на високи обороти -  как да се намали дефицита на 3%, как да влезем в еврозоната и Шенген. Трябва да се работи по ключови реформи, категоричен бе екс президентът. 

На въпроса на водещия дали има външна намеса, за съставяне на кабинет, Плевнелиев отговори така: "Много би ми се искало да има, но няма. Европейският съюз се е предал с това което вижда у нас. България ще изгуби 10 милиарда по начина, по който е тръгнала и ще се превърне в донор на Украйна. Да бъдат така добрите двете формации и да разберат какво ще правят - колективно самоубийство или правителство, призова Плевнелиев.

Относно взрива срещу автомобила, в който е пътувал главния прокурор Иван Гешев и семейството му вчера, президентът Плевнелиев определи случая като покушение срещу институцията и демокрацията на държавата.

Това е една ужасяваща атака, която е нечовешка и се обръщам към всички да си дадат сметка какво се е случило, трябва да се сплотим и да изобличим извършителите.

Никой не гледа на страната ни като нещо добро. Миналата седмица, бях на икономическият форум в Делхи. Там трима министър-председатели - на Гърция, Албания и Косово, определиха България като неуправляема, изпаднала в хаос, държавата която няма добро име и репутация.

Всеки смята, че мафията у нас се завръща с пълна сила. Счупихме репутацията на България за три години, посочи Плевнелиев.