Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БСП категорично няма да подкрепи закона за защита от домашното насилие, тъй като в него вижда джендър идеология за деца

Лидерката на БСП Корнелия Нинова отправи критика към президента Румен Радев, че служебният кабинет не е внесъл бюджет в края на миналата година. Това стана по време на консултациите на БСП с президента за съставяне на правителство.

Със закъснение започнаха консултациите на БСП с президента Румен Радев. Социалистите закъсняха с 5 минути за насрочения час, а залата в президентството остана празна до 13,05 часа. От своя страна президентът пък ги остави да го почакат още 2 минути. Обикновено представителите на политическите сили влизат няколко минути по-рано и изчакват пристигането на президента.

"БСП успя да съхрани своето присъствие в българския парламент и според мен това е много важно, защото точно днес страната ни има нужда от парламент с партии с богат парламентарен опит и най-вече с готовност за диалог и компромис", каза президентът Румен Радев. 

Изграждане на консенсус и приоритети, около които да се оформи управленско мнозинство, а оттам и да се излъчи правителство с ясни приоритети и дългосрочни цели и задачи, е една от най-важните задачи, обясни Радев. А на второ място подреди законодателната дейност - приемането на бюджет 2023.

"За нас има четири важни, спешни въпроса за решаване в парламента. Първият е абсолютно приоритетен за БСП - борба с инфлацията, увеличаване на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства, намаляване на цените. Вторият приоритет са законите по ПВУ. Третият е съдебна реформа, която да доведе най-накрая до справедливост. Четвъртият е усилията за приемане на България в Шенген. И четирите теми могат да станат възможни единствено чрез приемане на бюджет, защото и четирите имат финансово изражение", обясни Нинова.

Тя отправи критика към президента, че служебното правителство не е внесло бюджет миналата година.

"Сега щяхме да имаме спокойствие. И вие, служебният кабинет, парламентът, обществото, държавата, икономическите субекти, хората щяха да имат предвидимост какво ги чака до края на годината", каза соцлидерката.

Две решения видя тя. Едното е да се формира редовно правителство, което да изготви бюджет, което Нинова оцени като "по-правилния, лесен път". Вторият вариант е бюджетът да бъде внесен от служебния кабинет. Нинова обаче обясни, че партиите не знаят какво би било заложено вътре.

Затова тя изрази позициите на партията си по бюджетната политика. А именно - да не се вдигат данъците, да не се замразяват доходи, да не се отнемат социални придобивки и да има икономически стимули върху малкия и средния бизнес. Според Нинова бюджетен дефицит от 3% е неприемлив, защото страната ни не е готова да влезе в еврозоната "сега и веднага". Даде за пример други държави от Европейския съюз с по-високи дефицити като Белгия, Франция, Испания и Гърция.

Относно законите по плана за възстановяване и устойчивост тя обеща БСП да подкрепи част от тях, но не всички. Нинова алармира, че част от законите по плана, включени в законодателната рамка на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са само заглавия.

БСП категорично няма да подкрепи закона за защита от домашното насилие, тъй като в него вижда джендър идеология за деца.

Нинова отправи и предложение за бюджет 2023: минималната работа заплата, която стана 50% от средната, да влезе в сила от 1 юли.

Да се внимава за крайния резултат с приемането на закони за съдебната реформа, предупреди Нинова, за да не се приемат противоконституционни текстове.

"Ако бъдем поканени от някой от мандатоносителите, ще проведем бързо вътрешнопартийно допитване", коментира Нинова какви стъпки ще предприеме БСП за връчването на мандатите за съставяне на правителство. Тя обеща, че БСП ще действа спрямо принципите си и последователно.

По-рано днес Радев се срещна с "Възраждане" и ДПС, а вчера той се срещна с коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в четвъртък, че няма да бъде кандидат за премиер. Той подчерта, че без ГЕРБ-СДС не може да се състави правителство. Според него кабинет могат да формират двете най-големи коалиции в парламента.

ПП-ДБ потвърдиха позицията си, че няма да подкрепят правителство с първи мандат на ГЕРБ.