Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американски изтребител Ф-16 СНИМКА: АРХИВ
Американски изтребител Ф-16 СНИМКА: АРХИВ

Военните с последен опит да спасят МиГ-29 - дават 19 млн. лв. някой да ремонтира двигателите

САЩ да дадат изтребители, които България да ползва, за да охранява небето си, докато дойдат поръчаните F-16. Това е поискал външният министър Николай Милков от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в разговор в Брюксел. Блинкен е обещал да лобира пред Пентагона.

България спешно се нуждае от бойни самолети, които да ползва до 2030 г. Тогава се очаква у нас да са пристигнали всички 16 поръчани F-16. В момента страната ни разполага единствено със съветските МиГ-29, а техният ресурс изтича. Двигатели за тях могат да се вземат от Русия, Беларус и Украйна, но те автоматично отпаднаха заради войната. Остават Словакия и Полша, но те започнаха да предават самолетите си на Киев. Служебният кабинет все пак успя да

договори с Полша 2 двигателя за МиГ-29, но пристигна само единият, а вторият се оказа дефектен

Без нови двигатели МиГ-29 трудно ще летят дори до края на тази година. Затова се търсят заместващи изтребители, като военният министър Димитър Стоянов иска те да са втора ръка, за да са по-евтини и налични. Запитвания бяха изпратени до Франция, Швеция, Израел и САЩ.

Американците обаче не отговориха изобщо, израелското предложение за F-16 не се хареса на военните, а останалите две оферти се оказаха твърде високи.

САЩ да ускорят доставката на купените от България F-16 или да ни даде изтребители втора ръка на лизинг, поиска в края на миналия месец президентът Румен Радев от американския държавен глава Джо Байдън. От думите му се разбра, че ако не стане американският вариат, Радев е обсъждал с нидерландския премиер Марк Рюте възможност да вземем модернизирани F-16 MLU оттам, както и да обучаваме пилоти при тях. Готови да помогнат били още държавните глави на Франция, Италия и Германия.

САЩ да ни доставят заместващи способности на мястото на многото въоръжение с изтичащ ресурс, обещал да лобира Блинкен на срещата на министрите от НАТО в Брюксел вчера, разказа Николай Милков.

Запитан дали е станало дума България да даде старото си оръжие на Украйна, а в замяна да получи новото, външният министър каза: “Този въпрос в този контекст точно не беше обсъждан. Беше обсъждан въпросът, че имаме изтичащ ресурс и една пропаст в способностите. Когато например на самолетите им изтече ресурсът, което ще стане скоро, ще имаме 2 или 3 години напред, в рамките на които няма да имаме изобщо други възможности да защитаваме въздушното си пространство. Ще трябва да разчитаме на съюзниците”.

САЩ са поканили България на среща във формата Г7+

като една от страните, които могат да допринесат за възстановяването и стабилизирането на Украйна, похвали се Милков.

Министърът на външните работи Николай Милков
Министърът на външните работи Николай Милков

Всички министри виждат Украйна като бъдещ член на НАТО, добави той. Обясни, че в момента се обсъждат възможностите за приемане на план за действия за членството на Киев. Постижимо било и Швеция да бъде приета в НАТО до срещата на върха във Вилнюс през юли.

Милков очаква да поеме поста на постоянен представител на България в НАТО в края на април. Назначението му бе одобрено от служебния кабинет миналата седмица. Позицията стоя вакантна близо 2 г., откакто Драгомир Заков се върна от Брюксел, за да стане министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков.

“Не съм предлагал своята кандидатура - занесохме в Министерския съвет и при президента осем други варианта за обсъждане, сред които нямаше моето име. Това решение е взето на други нива”, коментира в Брюксел Милков. За него този пост бил “един от най-важните за България в момента от дипломатическа гледна точка”.

Докато той се договаря в Брюксел, Министерството на отбраната пък направи нов опит да спаси МиГ-29. Само преди седмица военните обявиха поръчка за закупуване на 6 ремонтирани двигателя за 26,4 млн. лв. Крайният срок за подаване на документи е 24 април т.г. А в сряда пуснаха нова - този път за основен, капитален и възстановителен ремонт на 6 двигателя срещу 19,2 млн. лв. Крайният срок за участие в нея е 3 май.

“Ако не се осигури ремонт на МиГ-29 или заместващи самолети, ще се наложи съюзна държава да поеме охраната на небето ни”, предупреди и министърът на отбраната Димитър Стоянов.