Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Паметникът на Съветската армия СНИМКА: Йордан Симеонов
Паметникът на Съветската армия СНИМКА: Йордан Симеонов
  • Темата да остане след изборите, поиска премиерът Гълъб Донев
  • Общината все пак реши да се мести, но не може да нареди на държавата
  • Бранят монумента с яйца и червени знамена

Паметникът на Съветската армия да бъде премахнат от центъра на София. Това реши Столичният общински съвет днес след близо два часа разправии между общинските съветници. Само червените бяха против.

Общинарите възложиха на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от областния управител Митко Михайлов да премести монумента или в Музея на изкуството от периода на социализма, или върху “друг подходящ държавен терен извън централната градска част”. Причината е, че

паметникът е държавна собственост и общината не може сама да го премести

Още преди да бъде гласувано решението обаче стана ясно, че преместването едва ли ще се случи скоро - докато СОС заседаваше, служебният премиер Гълъб Донев призова темата да се остави след изборите.

Гълъб Донев
Гълъб Донев

В този момент, в разгара на предизборната кампания, политиците не трябва да противопоставят хората едни на други, а да търсят съвместни решения, така че по най-добрия начин историята да бъде предмет, който изучаваме, който помни нашето минало, нашите събития, нашите герои, от които да се учим. Така че нека политиците да оставят тази тема след изборите в спокойна обстановка да се вземе най-правилното решение, каза Донев от Кюстендил.

Независимо от неяснотата кога може да се измести монументът, общинският съвет реши да възложи на главния архитект на София Здравко Здравков да промени плана за застрояване и регулация на Княжеската градина. Той ще организира

архитектурен конкурс за зоната,

като ще я отреди за “широко обществено ползване”. По този начин ще бъде взето решение какво да има на мястото на паметника.

Един от протестите започна пред самия паметник в Княжеската градина, а привържениците му се хванаха за ръце и направиха жива верига около него.
Един от протестите започна пред самия паметник в Княжеската градина, а привържениците му се хванаха за ръце и направиха жива верига около него.
Защитниците на монумента дойдоха рано сутринта на “Московска” 33 и освиркваха общинарите.
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Защитниците на монумента дойдоха рано сутринта на “Московска” 33 и освиркваха общинарите. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Протестиращите заляха с боя и яйца сградата на Столичната община
Протестиращите заляха с боя и яйца сградата на Столичната община

А единственото сигурно нещо е, че до месец около монумента ще се поставят табели, на които да пише, че той символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната. Точният надпис обаче ще бъде уточнен след консултации с историци от Софийския университет и Българската академия на науките.

А дали областният управител ще се съобрази с решението на СОС не е ясно. Дори да го направи - може да мине доста време преди паметникът да бъде преместен, заради различни процедури.

Предложението за преместване на Паметника на Съветската армия е на “Демократична България” и ГЕРБ - СДС. Докладът беше внесен от ДБ през март 2020 г. За премахването му се заговори отново, след като на 23 февруари 61-годишен мъж счупи с чук част от плочата с надпис “На Съветската армия освободителка от признателния български народ”. Едва след тази случка предложението бе подкрепено и от ГЕРБ, след като лидерът Бойко Борисов поиска от общинските съветници плочата да се премахне, а след това да се премести и паметникът.

Ние имаме ясна позиция, днешният акт е преди всичко политически. Ние подкрепяме предложението на ДБ за преместването на Паметника на Съветската армия. Той е държавна собственост и от 30 години СОС има позиция по този въпрос, заяви шефът на столичния съвет Георги Георгиев. Обясни, че паметникът е държавна собственост и СОС не може да нарежда на държавата, но може да взима решения за градоустройството.

ГЕРБ досега блокираше разглеждането на доклада за сваляне на паметника, сега има обрат в тяхната позиция, който ние приветстваме. За нас войната, която Русия води в Украйна, накара цялото общество да прозре какво означава този монумент, забит в сърцето на София, а именно, че една чужда държава нахлува в друга, започва да убива, руши, изнасилва, няма как да се нарича освободителна, каза съветничката от ДБ Марта Георгиева.

Сега областният управител бил в деликатна ситуация, защото

ако той откаже да го премести, трябва да намери стотици хиляди левове, за да го ремонтира,

така че да не е опасен за гражданите.

В Централна и Източна Европа тези монументи се бутат в израз на протест срещу войната, никой сега няма да даде средства за ремонта, допълни Георгиева. Но посочи, че областният има и друга възможност, създадена от кмета на район “Средец” Трайчо Трайков - да го деактува като държавна собственост, да го предостави на общината и тогава с решение на СОС може да се демонтира веднага.

Подкрепям преместването на паметника, но имам опасения, че това гласуване ще е без никакъв ефект. Ако ще влизаме в бутафорията, трябва да сме честни пред хората, обясни общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. Той предложи там да бъде създаден

мемориал на основателите на българската държава

От БСП очаквано браниха монумента. Може да бутнете Паметника на Съветската армия, но тогава няма да има сянка, в която да се скриете. Докладът на “Демократична България” отлежава в Столичната община от 2020-а, спешно беше изваден и хвърлен в предизборната битка. Така нареди лидерът на ГЕРБ, а общинските съветници от управляващата коалиция на ГЕРБ-СДС в София изпълниха задачата като истински машини, изказа се лидерът на БСП - София, Иван Таков. Бе категоричен, че това решение няма правна стойност, защото паметникът не е общинска собственост, а това е само политически пиар.

Паметниците са памет и тя трябва да бъде помнена. Този паметник е издигнат в чест на победата над Хитлерофашизма - един от най-мрачните периоди в историята на човечеството. Няма да позволим паметникът да бъде демонтиран, събарян или по какъвто и да е начин оскверняван, предупреди Таков.

Защитата на паметника започна още рано сутринта с протести, организирани от политически формации. Първият бе свикан на “Московска” 33. Участниците

развяваха български, съветски и руски знамена,

хвърляха яйца и червена боя по фасадата на Столичната община. Протестиращите носеха надписи “Съветската армия победи нацизма” и “Смърт на фашизма”.

Вторият протест започна малко по-късно пред самия паметник, участниците там се хванаха за ръце в

жива верига и обявиха, че тръгват на “поход за мир”

към сградата на общината, за да попречат на решението за премахването на паметника. Но си тръгнаха много преди СОС да се произнесе.

Защита на паметника на високо ниво дойде и от Москва.

Жалко е, че подобни варварски актове придобиват и може би вече са придобили системен характер в някои европейски страни, станали са част от войната срещу руските паметници и целят разпространяването на русофобия и фалшифициране на историята, заяви говорителката на руското Външно Мария Захарова. Според нея българите не биха подкрепили опита да се изтрие Русия от освобождението ни.

Убедени сме, че тази политика никога няма да намери разбиране сред българските патриоти, които истински ценят и пазят както своята история, така и традициите на дружба между нашите народи, заяви Захарова.