Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов
  • С един депутат в повече, но ГЕРБ трябва да е първа, за да има правителство
  • Лидерът на ГЕРБ призова партиите да направят редовен кабинет след вота
  • Поиска от своите кметове 2 пъти в седмицата да правят тържища за малките производители, с 200-300 млн. лв. можело да се направят държавни хипермаркети

"ГЕРБ категорично победи ПП и ДБ. Кой е първи - темата не съществува. Само за 6 месеца провалът им ги докара дотам да се събират заедно да ни бият". С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов надъха своите за предстоящите избори, откривайки предизборната кампания от Враца. И даде отговор защо ПП не са останали сами, а са се събрали с други - видели са разликата от 10%.

"Нали са от добрите, защо народът не ви разбра? Как - вие го съдрахте народа. По левче от всеки джоб сте извадили в зависимост от автомобила, напомпахте инфлацията", обвини бившите управляващи той. 

"Да си дадем кураж, фактът, че видяха, че не могат поотделно да ни победят, е голям успех. Те видяха, че нямат нищо, което да сложат срещу нас, и затова решиха да се обединяват. Защо не се обединиха предния път - ПП мислеха, че могат сами да ни бият. Сега се смъкнаха", заяви той на фона на скандирания "Победа" в залата.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов избра Враца за официалното откриване на предизборната кампания. Повече от 800 симпатизанти и членове на ГЕРБ се включиха в събитието. Кампанията ще премине под мотото "За стабилна България отново". Водач на листата в района този път е Красен Кръстев.

"2 години държавата компенсира бизнеса, откъде ги взимаш тия пари - помпаш инфлацията. Асен Василев е цар, ама народът обедня. Любимо на финансов министър е да отпусне инфлацията, това е скритият данък. Това е такъв омагьосан кръг. Има временно пълнене на бюджета. Защо не са доволни пенсионерите - сумарно 50-те лева, дето давахме ние, бяха 50 лв., а сега и 200 да им дадат, те ги харчат на първия пазар", описа бившият премиер.

"Ще вложим огромно усилие за правителство. С кой - с който българският народ избере. Който е патриот, който е срещу чудовищната война на Путин в Украйна, който е за европейски ценности, с каквито сме в ЕНП. С тях ще правим правителство", закани се Борисов.

И отправи молба към министър Росица Велкова и президента Румен Радев - да изкара какви са параметрите на финансите на държавата.

"Когато обещаваш, а не знаем какви пари има, какво трябва да се плаща, нямаме 3-годишна финансова рамка, може да излъжем. Може да кажем с 30% вдигаме пенсии, ама като ги няма парите? Ние сме честни с хората", заяви лидерът на ГЕРБ.  Щетата, която нанесоха на държавата, е толкова голяма, че и лидерите, и партиите ги е страх да управляват, добави той.

"Патриоти са тия, които ще кажат "благодаря" на Радев, че "каквото може прави без партия и парламент". Не му благодаря за Кирил, Асен и Рашков, че ни ги натресе. Но той сам каза, че шарлатанията ще спре. И да се стегнем, и да управляваме. Иначе на какво прилича това - за 2 години шест пъти говорим едно и също", добави още лидерът на ГЕРБ.

Да бъдем отговорни, да загърбим партиите след изборите и да предложим нещо, което работи, призова той останалите политически сили. Според него трябва да има редовен кабинет, а не да се оправдават и да оставят Радев "сам да тегли, за да търсим местните избори".

"Това не е честно към народа. И не трябва да се прави. С президентските това са пети избори за 2 години, турете по 100 млн. Една магистрала с моста до Видин я изхарчихме за избори с машини. Ако партиите не се вразумят, действително няма смисъл от съществуването им", смята Борисов.

Той посочи, че който и да управлява, първо трябва да стабилизира финансите. И се зачуди как ще процедират с бюджета "левите ПП и ДБ". ГЕРБ и СДС останали център-дясно, за да подпомагат бизнеса, "да изкараме газ в Черно море и да задържим данъците".

"Трябва да сме с един депутат повече, но първи. Тогава ще направим правителство. Ако сме втори, но няма как, защото ПП ще ги бием със сигурност и "Да, България" ще ги бием. Да видим дали ще долъжат хората с механичния сбор. Може би има как, но те взеха та направиха машинното гласуване да се вижда. Не може някой да носи през нощта флашките. От трибуната се обвиняваха и изобличаваха как са пипали флашките и как могат да се гласят резултати, те си го говореха", заяви Борисов. Той се надява и Антикорупционният фонд или друга институция да се самосезират по признанията на Георги Георгиев, който бе депутат от ПП, за търговия с влияние.

"Който изтегли "Черния Петър" и направи правителство, ще загуби местните избори", смята той.

Борисов се похвали с добре изготвената програма на ГЕРБ. "Трябва да възстановим отново България след хаоса", настоя той. И отново призова политиците, ако са отговорни и мислят за народа, да направят правителство.

Борисов се ядоса и на строителния министър Иван Шишков и го призова да дойде до Враца и "да види в какво състояние е - престъпното бездействие обрича живота на гражданите". Той трябва да си вземе личната кола и да я строши. Според Борисов само от Ботевград до Враца има 1000 дупки, дори сам е спукал гума. Лидерът на ГЕРБ призова медиите да посочат нещо, построено от друг освен ГЕРБ.

"Да отида да взема ядка аз, да ми покажат как добре се строи. Ще кажа евала", добави той. Но се ядоса, че до Враца се пътува със средна скорост 17-20 км в час. "Той да има късмет да стане главен архитект. Той на софиянци такава хубава работа ще направи, че после ще ни търсят", продължи с атаката към Шишков той.

Борисов има и идея как да се пребори с търговските вериги. Той постави задача на кметовете си 2 пъти в седмицата да правят тържища и да събират производителите. Лидерът на ГЕРБ се ядоса, че има хиляди чиновници, които са в независими регулатори и трябва да следят цените, а кашкавалът от производител се взима на 9,30 лв., за да го намери в магазина за 34 лв.

"И ние сме имали проблем, ама извикаш на предишния ден малките производители. После заплашваш - ще купя 1000 камиона и ще ги сложа на всеки паркинг и малкият производител ще отива и ще ги дава там. На 9,30 му взимат кашкавала и го намира на 34 лв. в магазина. Вие срам нямате ли? Кой го разреши това? Кой министър е виновен да грабите така с 100-200% надценка? Да извади държавата 300-200 млн. и да каже: Във всеки град ще направя държавен хипермакрет. Ще е скъпо, ама ще спрат тия работи", заяви Борисов и добави, че дори с Ангела Меркел се карали за натиска от големите вериги.

Домакин на срещата бе кметът на града Калин Каменов, който обяви, че тази кампания ще е частична кампания и за местните избори.

"Какво получихме за 2 години - проверки, санкции, саморазправа, заплахи. Това не бе саморазправа към мен, а към всички. Това е оценка как не трябва да се прави, какви хора да избираме и на какви да се доверяваме. Дали на неузрели инфантилни хора, които поставят себе си на първо място, или на професионалисти, които могат да направят крачка назад", добави той. И покани на сцената всички водачи от цялата страна, както и водачите на листи от Враца, Видин и Монтана.

Каменов си пожела "големия шлем - кметове на ГЕРБ във Видин, Враца и Монтана".

Първи думата взе Николай Нанков, който атакува наследниците си в транспортното министерство.

"Наближат ли избори, темата с магистралите става актуална за тези шарлатани, които втора година ни управляват. За 2 г. не построиха нито един метър, не придвижиха нито една процедура", атакува той досегашните управляващи.

"Служебният Шишо Бакшишо под сценария "Приказки под Шишовия храст" се разхожда по пътища, направени от ГЕРБ преди 10 г., за да взима проби", заяви Нанков. И го обвини, че не ги взима по правилата и показва само една компрометирана на още етап взимане проба.

"Шарлатанин такъв, не построи нищо за 2 г., не можеш една проба да вземеш, а даваш оценка на ГЕРБ", заяви още той. Според него Иван Шишков има 4 мотива - мрази органически ГЕРБ, защото е бил главен архитект на софийски район, когато загина дете. Не е виновен ГЕРБ, че той е разрешил незаконно захранване на този павильон. Освен това на него му било обещано от "добрите сили", че ако вземат изборите, ще го направят главен архитект на София", заяви Нанков. Третият - искат да направят ненужни основни ремонти за над 600 млн. лв. Четвърти - докато гърми тези бомби и говори небивалици, се извършват нарушения за стотици милиони. Едното е с пътя от Ботевград до Мездра, който трябваше да е готов 2022 г. Бившият министър посочи, че по времето на ГЕРБ, когато е имало тежки снеговалежи са давали не повече от 100 млн. за зимно поддържане. Тази година, при 7-8 дни снеговалеж, само за януари и февруари са гласувани 158 млн. лв.

Делян Добрев добави, че при управлението на ГЕРБ са построени магистрали, пътища, ремонтирани са училища, детски градини, общежития, построена е градска среда в стотици градове. И попита имало ли е резултати от управлението на ПП. Той обаче контрира възгласите в залата, че не е имало.

"Имаше и те се виждат в магазините, на всеки рафт, стока, цена, има резултат - двоен и троен. Но в цените, в инфлацията, в обедняването на българите. Резултатите на ПП са огромни, но са в ущърб на всеки гражданин. Само нашата партия вижда най-големия проблем в България - цените и инфлацията. Само ние знаем как да решим този проблем и сме го доказали, при ГЕРБ нямаше инфлация. Сега вдигат пенсиите, а те реално намаляват", предупреди Добрев. И показа графики с разликата в цените на газа и горивата при ГЕРБ, при кабинета "Петков" и при служебното правителство.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев призова присъстващите да върнат часовника 2,5 години назад.

"Президент, правителство, министри, държавни институции се пробваха да ни приключват, да ни изчегъртат. И не само те - анализатори, хипнотизатори, водачи, шарлатани. Голяма част от партиите бяха ангажирани да ни приключат. 2,5 години по-късно сме тук заедно и коментираме дали ще бъдем първи. Нямаше как да оцелеем без вас. Няма как да се приключи нещо, зад което стоят хората. Ако това бе друга партия, досега да е заличена, ние сме тук", заяви той.

"Дали ще спечелим - ние сме спечелили, щом 6 и още партии, не знам си колко организации, се състезават с нас. Ние сме спечелили", категоричен бе той. Той се пошегува и със слогана на ПП и ДБ, който е "Има как".

"Не е достатъчно да знаеш как. Първо трябва да се отговори какво, защо, къде, колко. Чак тогава как. Ние отговори на всички въпроси имаме. Знаем и как, и къде, и защо", увери зам.-председателят на ГЕРБ.

Според Дончев правителство трябва да има.

"Но за тази цел трябва да обясним на всички, че смисълът на политиката не е да си направиш хубав бой с другия. България нито е тепих, ринг, стадион или бойно поле. Трябва да намираш решения, не да създаваш проблеми. Хората тук са с цел не да изчегъртат някого, а да създават и те го могат", категоричен бе той.