Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лютви Местан на едно от заседанията на съда
Лютви Местан на едно от заседанията на съда

В катастрофата с политика загина 6-месечно бебе, досега заседанията проваляни над 20 пъти

Лютви Местан е получил инсулт и това стана причина за поредното отлагане на делото за катастрофата край момчилградското село Загорско, при която загина 6-месечно момиченце. Към молбата за отлагане от бившия политик, който е един от двамата обвиняеми заедно с бащата на детето, бил приложен документ от болницата в Момчилград, според който на 19 февруари Местан е получил исхемичен инсулт и е настанен в болницата на лечение.

Делото се отлага вече над 20 пъти, а от трагичният инцидент изминаха почти 4 г. По време на всички съдебни заседания бившият лидер на ДПС, който създаде своя партия - ДОСТ, обвиняваше в предубеденост полиция, прокуратура и съд и

се опитваше да внуши, че е жертва на политическа поръчка

На 14 април 2019 г. на разклона край село Загорско при опит на Местан да се включи в главния път за ГКПП Маказа последва сблъсък с БМВ, движещо се с висока скорост от Кърджали към Кирково. В колата пътува Юсеин Ахмед със семейството си, прибират се в родното си село Първица. След удара беемвето изхвърча от пътя и пада в близкото дере. Загива 6-месечната Еджрин, а 10-годишното ѝ братче и родителите им са ранени.

Разследването продължи повече от година. Прокуратурата повдигна обвинения на Лютви Местан и на бащата на починалото бебе Юсеин Ахмед в причиняване на смърт по непредпазливост. Делото беше внесено в съда през есента на 2020 г., но беше върнато за доразследване. В началото на януари 2021 г. беше внесено отново. Последваха многочасови съдебни заседания. Местан непрекъснато правеше нови искания за нови експертизи, разпити на допълнителни свидетели. Няколко пъти поиска отвод на съда, бе гонен от залата заради поведението си.

Първото заседание по делото тази година беше отложено, защото 3-ата комплексна автотехническа експертиза не била внесена в законния едноседмичен срок. Сега се чакаше най-сетне развръзка, Местан дори цитира последното заключение на вещите лица - че

Юсеин Ахмед се е движил със 141,8 км/ч при ограничение от 90 км/ч

Инсултът му сега обаче отлага финала на 4-годишната сага.

Лютви Местан е роден през 1960 г. Завършил е българска филология във великотърновския университет и до зората на демокрацията работи като учител. В политиката влиза през 1990 г. като кандидат-депутат от СДС за област Кърджали. Явява се с името, дадено му по време на т. нар. възродителен процес - Владимир Зидаров. Тогава СДС има слаба подкрепа в района и той не успява да влезе в парламента. 3 г. по-късно Местан вече е член на ДПС. Става депутат през 1997 г. в 38-ото НС, следват мандати в още 5 парламента. Става зам.-председател на ДПС през 2005 г. 2 г. по-късно от комисията по досиетата извадиха документи, че е бил агент на ДС под псевдонима Павел.

Посочен от Доган за лидер на ДПС през 2013 г., но през декември 2015 г. почетният председател го сваля. Изключен е от ДПС и от парламентарната група. Част от активистите в Кърджалийско застават зад него и в началото на следващата година Местан основава Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ - в превод от турски означава приятел). Новата партия демонстрира топли връзки с Анкара и това напрегна ДПС, но балонът се спука на парламентарния вот през 2017 г. Макар и обединен с НДПС, Местан взе само 100 000 гласа и остана извън парламента.