Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов полага цветя на гроба на Гоце Делчев през 2022 г.

СНИМКА: МВнР
Посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов полага цветя на гроба на Гоце Делчев през 2022 г. СНИМКА: МВнР

След боя над секретаря на клуба в Охрид и замразяването на дипломацията:

С трактори, камиони и коли блокират пътя на българите до столицата на РСМ

Двамата премиери мислят как да предотвратят сблъсъците

Външният министър Буяр Османи критикува изтеглянето на българския посланик от Скопие

ДАНС и северномакедонската агенция за национална сигурност получиха спешна задача да опазят мира от двете страни на границата на 4 февруари. Тогава големи групи български националисти планират да отидат до Скопие, за да честват 151 г. от рождението на Гоце Делчев на гроба му. А македонски националисти готвят блокади с трактори и камиони, за да ги спрат.

Общата работа на двете специални служби да спрат сблъсъци бе договорена в спешен телефонен разговор в петък от двамата премиери Гълъб Донев и македонския Димитър Ковачевски. В понеделник за Скопие заминават вътрешният министър Иван Демерджиев и шефът на ДАНС Пламен Тончев, за да договорят съвместни действия с македонските си колеги, обявиха от правителството в петък.

Румен Радев обаче има различна версия -

двамата отиват в Скопие, за да разберат как македонските власти ще защитят македонските българи.

Работата на двете контраразузнавателни служби е първи опит да се тушира напрежението между София и Скопие, след като бе пребит секретарят на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков. България за първи път в историята на междудържавните отношения изтегли временно посланика ни Ангел Ангелов и обяви, че той ще се върне в Скопие, когато има наказани за нападенията над български клубове и побоя. София замрази и всички междудържавни проекти с РСМ и я докладва на Брюксел.

Македонският президент Стево Пендаровски пък поиска да бъде забранен достъпът в страната на “един евродепутат и няколко други лица от България”. А македонски медии и групи във фейсбук започнаха организация за блокада на пътищата от границата до Скопие, където в църквата “Св. Спас” е погребан Гоце Делчев. Блокадите с камиони, трактори и автомобили трябва да започнат на 4 февруари в 8 ч сутринта.

Нота РСМ да осигури достъпа на всички пътуващи българи и сигурността им изпрати в петък българското външно министерство до Скопие.

“Ключово в момента е осигуряването на спокойствие на българите там. Искаме да постигнем деескалация на напрежението”, каза в петък външният министър Николай Милков. Като в честванията на Гоце Делчев ще участват поне представители на посолството ни в Скопие.

Милков определи като безпрецедентни идеите да бъде забранено влизането в РСМ на евродепутата Ангел Джамбазки от ВМРО и по неофициална информация и на този от ГЕРБ Андрей Ковчев.

“Нямаме гаранции кой е умерен и кой е по-краен (от политиците в РСМ - б.а.). Ако това се случи, то ще е безпрецедентно. Аз нямам информация досега две страни-членки на ЕС, да са обявили помежду си хора за персона нон грата. Ангел Джамбазки, с всички оценки, които може да съществуват за него, е докладчик за РСМ в ЕП. Забраната за такъв човек, ако се случи, също е уникална. А пък Андрей Ковачев също е ангажиран с това. Забрана за достъп на евродепутати до страна кандидат ми се вижда нелогична”, заяви външният министър.

Николай Милков
Николай Милков

Ангел Джамбазки се готви да отиде в Скопие, стана ясно пък от негов пост във фейсбук.

“Пендаровски, известен като Стево Коминтерната, бил казал, че ще ми забрани да се поклоня пред саркофага на българина Гоце Делчев. Такава мила покана не мога да откажа.

Стево, чекам те да дойдеш”,

написа той. С него ще пътува и голяма група от ВМРО, чийто съпредседател е.

“Ако оттеглянето на българския посланик от С. Македония е свързано с инцидента в Охрид, бих го сметнал за непропорционално действие. Това е индивидуален инцидент, за който държавата е взела всички възможни мерки”, коментира от своя страна външният министър на Северна Македония Буяр Османи. България обяви, че привиква посланик Ангелов в София заради “зачестилите нападения” над български клубове, а не само заради побоя над Пендиков.

“Имаше осъждане от президент, премиер, външен министър. Отидох в София, изразихме това, което държавата трябва да покаже на нашите граждани, така че не виждам каква е връзката между един случай и реакцията”, каза обаче Османи.

Поредната криза в отношенията между София и Скопие се случва преди предсрочните избори в България на 2 април. Те ще бъдат петите за две години, след като последният парламент не успя да излъчи кабинет. За Османи изборите са “утежняващо обстоятелство”, което усложнява отношенията между двете съседни балкански държави. “За съжаление, и в тази част имаме политика, затова коментирах, че сезонът на провокаторите, главорезите и политическите печалбари е отворен и сега всички са в действие, но трябва да спрем този цикъл на влошаване на отношенията”, каза той.

Евродепутатът Ангел Джамбазки и битият Християн Пендиков в Благоевград 
СНИМКА: ФЕЙСБУК НА ПЕНДИКОВ
Евродепутатът Ангел Джамбазки и битият Християн Пендиков в Благоевград СНИМКА: ФЕЙСБУК НА ПЕНДИКОВ

Брюксел вече сезиран, какво още планира България

- Още в деня, в който се разбра за побоя над Християн Пендиков - 20 януари, Министерството на външните работи привика македонската посланичка Агнеза Руси Поповска, за да ѝ връчи протестна нота.

- На редовното заседание на Съвет “Външни работи” в Брюксел (20-23 януари) външният министър Николай Милков информира за случая колегите си от страните-членки на ЕС.

- Разпространен е писмен меморандум по тези въпроси до всички държави членки.

- На 23 януари на посланика ни в Скопие Ангел Ангелов бе наредено да се прибере в София за консултации. Според дипломатическия протокол подобно изтегляне на посланика е последна стъпка преди скъсване на дипломатически отношения. В момента посолството ни там се ръководи от временно управляващ. Ангелов ще бъде върнат в Скопие, когато има осъдени за нападенията над български клубове и пребития Пендиков, обясни министър Милков.

- България обяви, че замразява всички междудържавни проекти със Северна Македония, докато тя не изпълни обещанията си, които даде срещу съгласието на София да премахне ветото си върху старта на преговорите на съседите ни за членство в ЕС. Основните са премахване на езика на омразата и вписване на българите в конституцията на РСМ.

- В близките дни Външно ще организира среща с посланиците на държавите-членки на ЕС, в София.

- Ще използват и други механизми, включително механизма на ОССЕ, които имат още наблюдаваща мисия в Скопие.

- Ще уведомим комисаря по човешките права към Съвета на Европа. Последните доклади от там за РСМ констатират, че хората с българско самосъзнание са подложени на натиск и дискриминация, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова. България ще бди за поведението на македонските власти за задълбочаване на езика на омразата и своевременно ще бъдат уведомени всички европейски институции, категорична бе тя.