Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чернобил СНИМКА: Pixabay
Чернобил СНИМКА: Pixabay

В София научили за взрива в Чернобил ппез 1986 г. първо от Международната агенция за атомна енергия във Виена, а не от тогавашните партньори на България от Съветския съюз. Това коментира в свои интервюта по-късно министър Григор Стоичков, отговорник в правителствената комисия по бедствията и авариите.

По негови спомени разбрал за случилото се чак на 2 май - 5 дни след смъртоносната експлозия, разпръснала радиация из цяла Европа и довела до смъртта на стотици хора.

Стоичков заминал на село със семейството си след манифестацията на 1 май. На другия ден му се обадил министърът на народното здраве и му казал, че от Виена са им съобщили за аварията в Чернобил и че трябва да се вземат мерки.

“Аз разбрах пет дена по-късно за това, което се е случило - казва Григор Стоичков след години в интервю. - Информираха ни от международната организация по тези въпроси, която имаше седалище във Виена. В съобщението пишеше, че радиацията е незначителна и може да се консумират плодове и зеленчуци, след като се измият добре и това е достатъчно."