Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Култът към личността на първата дама на Аржентина обрича нейната мумия на терор в зловеща одисея повече от 20 години

Параноята не позволяваше на майор Арандия да спи. Последните нощи той непрестанно мислеше за мумията на тавана в къщата си на авеню „Генерал Пас“ 500. Мъртвата мумифицирана жена, облечена в бяла копринена рокля, с идеална кожа, перфектно изрусени коси и лакирани нокти изглеждаше сякаш всеки момент ще отвори очи и ще затанцува в смъртта си по-жива от всякога. Толкова беше красива. Обичаше да я съзерцава с часове и се ужасяваше едновременно.

Тази вечер той чу странни шумове. Веднага скочи при мисълта, че това е перонистки командос. Или пък... Самата Евита се е вдигнала и обикаля в дяволския си вид на безсмъртна. Да, наистина е тя. Вижда я в тъмното. Веднага вади 9-милиметровия си пистолет и като безумец изпразва цял пълнител в привидението, което се приближава към него. В тъмнината бременната му съпруга пада на земята. Убита от него.

***

20,25. Това е часът, в който на 26 юли 1952 г., Ева Перон, втората жена на аржентинския президент Хуан Доминго Перон, умира от рак на 33-годишна възраст.

За хората това е не просто национална трагедия, а начало на апокалипсис. Първата дама живее като най-обожаваната и влиятелна жена в страната. Но голямата ирония е, че именно управлението на Хуан Перон с особените заслуги на съпругата му – като посредник между него и народа, превръща Аржентина от разцъфтяваща и богата страна в задъхваща се в икономическа криза и продължителен упадък държава.

Евита, както е наричана от всички, може и да се радва на всенародната любов като истинска богиня приживе, но сякаш бива прокълната в смъртта си. Тя няма да намери вечен покой и да бъде погребана повече от 24 години, защото нейното балсамирано тяло е въвлечено в собствена зловеща одисея.

Цялата история четете в "Космос"