Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Граничари патрулират с термокамери. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ И МВР
Граничари патрулират с термокамери. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ И МВР

След браздата вървят по дерета и чакат денонощие на поляна

Трима каналджии се сменят, последният ги поема от Ихтиман до Сърбия

За 5 месеца МВР е спряло 35 000 мигранти още на браздата

Близо до 4 села в областите Бургас и Хасково каналджии прекарват мигранти през оградата на границата. Те не използват дупките по нея, а я прескачат с помощта на стълби. Водят мигрантите до поляни, там престояват денонощие, преди да ги поеме друг каналджия. С него минават през Бургас, където на оживено кръстовище преди дни бус блъсна и уби двама полицаи. Ако преминат безпрепятствено маршрута, каналджията оставя бежанците в Ихтиман, а оттам ги поема трети трафикант, за да ги преведе до Сърбия. Това установи екип на “24 часа”, който два дни обикаля около оградата на границата с Турция, както и местата за престой на бежанците.

Именно на една от тези поляни в неделя граничари откриха група от 53-ма мигранти. Те били в гората между селата Дебелт и Габър. С тях не е имало каналджия.  Това е тактика на трафикантите, разказаха граничари пред “24 часа”.

Причината да престояват на поляните са полицейските термокамери. Те засичат движението в района на оградата и за няколко минути на място пристигат патрули. Достъпът до предпазното съоръжение започва да се следи на разстояние от 3 км от оградата. Правят го мобилни екипи - камерите са разположени на високопроходимите джипове на граничарите. Те обикалят различни райони, целта е да успеят да стигнат до всеки засечен за по-малко от 4 минути.

Самата ограда е дълга 235,615 км 44 км са в област Хасково, 65 в Ямбол, а останалите - в бургаска област. Каналджиите минават основно в участъка между Елхово и Резово. Правят го в тъмната част на денонощието.

Оградата беше ремонтирана преди година, а дупките в нея - закърпени. Това обаче не притеснява трафикантите, защото те от години не ги ползват. Вместо това минават над съоръжението със стълба. Дупки се виждат и днес, но не са достатъчно големи, за да мине човек. Ако не я прескачат, каналджиите използват улеи и се шмугват под оградата. Когато МВР оправи съоръжението, се копае нова дупка и играта на котка и мишка не спира.

За да рекламират услугите си, двама трафиканти дори качиха видеа в тикток. Единият показа как се минава през зимата. Другият се похвали в началото на месеца.

Всъщност лятото е предпочитаният период от трафикантите поради две причини. Едната е, че в топлото време групите бежанци са по-големи. По-важната обаче е свързана с факта, че термокамерите не работят добре в райони, в които има храсти и дървета - засичат на празни пространства. А за да заблудят снимачките, каналджиите поливат мигрантите с вода. Така мокрите дрехи смъкват телесната температура, която става близка до тази на въздуха. Основно обаче се разчита на избуялата през лятото растителност. Затова и каналджиите ползват 4 основни маршрута за прескачане на оградата - около Малко Търново, Звездец, Граматиково и Ново село. Там има висока растителност, включително в непосредствена близост до оградата. Така бежанците минават незабелязано, ако не се натъкнат на патрул.

Според различни слухове каналджиите получават информация къде няма да има граничари. Самият служебен вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев заговори за подобно покровителство в дните, след като бусът с 15-годишния Омар зад волана блъсна и уби двама полицаи. Съмненията са, че далаверите са на местно ниво. Назначени са проверки.

Факт е, че само 894 мигранти от началото на годината са хванати на самата граница, повечето - в участъци без растителност. Именно на такива територии граничари няколко пъти засякоха екипа на “24 часа”, който опита да стигне до оградата.

“Това е стратегически обект за националната сигурност. Тук не може да идвате, както не може да влезете в АЕЦ “Козлодуй”, обясни ни униформен. И посочи, че за заснемането на оградата от Министерския съвет са издали постановление, което предвижда глоба от 5000 лв. И докато граничарите опитват да спрат всички, то хората в Резово, Малко Търново и Звездец разказват как може да се стигне до самото съоръжение. Единият път е от с. Кости. Оградата е близо до пещерата Св. Марина. Друг маршрут е по устието на Резовска река. Има и места, от които самото съоръжение се вижда, без да се нарушават забраните. Ако преминат оградата - над 35 хиляди са предотвратените опити за влизане от началото на годината само до края на май, каналджиите водят бежанците около 4-те села. Използват се дерета, както и коритата на малки реки. След това се оставят в землищата за денонощие. Край Граматиково например екипът ни се натъкна на сборно място - по земята се търкаляха бутилки от минерална вода, салфетки и опаковки от кроасани. Етикетите на всички бяха на турски език. Близо до ливадата имаше и следи от гуми, вероятно от автомобила, с който мигрантите са били превозвани.

Автобуси рядко се ползват. Причината е, че през прозорците шофьори виждат мигрантите и подават сигнали. Затова каналджиите предпочитат бусове. За да не са подозрителни, ползват такива с лога на различни компании. Сред заловените са имитатори на на инкасо автомобил, както и на куриерска фирма.

За да хващат мигрантите, от МВР са създали импровизирани КПП-та по пътищата от Резово и Малко Търново до Бургас. Там спират колите, а на бусовете и камионите се проверяват и каросериите. Хванатите мигранти се връщат в Турция. Именно на такова КПП е започнало преследването на рейса, шофиран от Омар.

Патрули пък обикалят около Бургас. Така вчера беше хванат македонски бус с над 100 мигранти. Те са част от близо 5000-те бежанци, хванати във вътрешността на страната. Шофьорът им бе македонец.