Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двама генерали и Захарова модифицираха нелепицата - заразявали се птици и прилепи, които летят към Русия, твърди той

В Германия на форум с представители на руски медии бяха изобличени фейковете и лъжите им, казва професорът

Димитър Вацов е професор по философия в Департамента по философия и социология на Нов български университет. Той е бил главен редактор на сп. "Критика и хуманизъм" (1999 – 2022 г.). Председател е на Управителния съвет на Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София. Автор е на редица книги и публикации, от 2014 г. следи манипулациите на руската пропаганда и фейк новини.

- Проф. Вацов, защо руските фейк новини не могат да пробият в Западна Европа?

- Вече 12 - 13 години целта на руската пропаганда е да подрива институционалния ред в демократичните общества, да подрива доверието в институциите, доверието в науката. По този начин започнаха антиковид кампаниите, кампаниите срещу ваксините. Подриват доверието в демокрацията като начин на управление, прокарват се тези, че всички политици са маскари и т.н. Защо западните общества реагират по-адекватно – причините са няколко. Първо, там имат здрави институционални механизми - сериозен институционален гръбнак. Там не може да случи ситуация като у нас да има серия от взривове в оръжейно предприятие, примерно, някой да се опитва да отрови бизнесмен и това да мине безнаказано. Това няма как да се случи. Самата роля на държавата е да поддържа публичната среда – така наречения "стратком" или стратегическата комуникация. В общия случай това е част от функциите на всяка демократична държава и всички са наясно, че информацията, предоставена от институциите, е достоверна. У нас такова нещо няма. Няма систематична комуникация на българската държава, която да се излъчва през общия информационен поток, по националните медии.

- Как е решен този въпрос в страни като Германия?

- В края на август - началото на септември 2019 г. - със съпругата ми Милена Якимова, която е социолог в Софийския университет, бяхме поканени в Берлин на конференция за дезинформационните войни в Източна Европа. Събитието бе организирано не от някоя институция в сферата на сигурността, а забележете - от Федералната агенция за гражданско образование. През първите два дни анализатори от страните от бившия съветски блок показахме цялата палитра на информационните кампании, направихме пълна панорама на руската пропаганда - какво и как се случва. На третия ден немски експерти показаха какво представлява тя в Германия – страна с голямо руско малцинство - многомилионна диаспора. Колегите направиха пълно картографиране как протича руската пропаганда към немското население и колко по-мощна е тя към рускоезичната диаспора през локални руски медии. Много интересно беше, че на срещата бяха поканени журналисти именно от тези основни рускоезични медии в Германия - RT, "Спутник", местни информационни уебсайтове. Представителите им се опитаха да възразяват срещу тези констатации, че въобще има такава пропаганда, но авторите на анализите бяха изключително подготвени – с факти, със снимков материал и им показаха на коя дата каква фейк новина са публикували или обявили.

Както знаете, Германия е доста деликатна към Русия още от времето на Меркел, но дори и там колегите не издържаха и казаха: "Не може така!". Там не реагираха на лъжите и фейковете с цензура – нямаше никакви забрани, но ги разгромиха и ги изобличиха в лъжа публично.

В момента Агенцията за гражданско образование продължава да развива комуникационната си стратегия, отделно медиите се стимулират с проектно финансиране, за да проверяват фактологията, да разобличават бруталната дезинформация, кои са носителите й, да следят целия информационен поток за подобни явления. По този начин се създава политически рефлекс в обществото.

Бившият шеф на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин ще бъде запомнен единствено с бисерите си в руската пропаганда.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Бившият шеф на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин ще бъде запомнен единствено с бисерите си в руската пропаганда. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Германия избра по-деликатния вариант, в Прибалтика той е доста по-груб и за това има аргументи. Имах удоволствието да присъствам на събитие, организирано от Центъра за стратегически комуникации на НАТО в Рига, където се събраха експерти по руска пропаганда от цял свят - това беше научен форум. Направи ми впечатление, че България изпада от полезрението на Центъра в Рига, защото аз участвах като представител на фондация, а НАТО е алианс от държави – нашите представители на МО мълчаха, защото в България няма звено, което да им осигурява данни. В същото време имаше представители на Скандинавските страни, на Полша, на Румъния, на Армения, Грузия и други.

За разлика от Германия, в Прибалтика е наложена цензура срещу руската пропаганда – забраните за рускоезични сайтове са много по-сериозни, защото в тези страни хората се чувстват доста по-застрашени и уязвими. Но ако сравним двата модела – на Германия и Прибалтика, - ще видим, че България не използва нито единия, нито другия. Никой не взема отношение по този въпрос.

- Спомням си, че вие много отдавна сигнализирате за опасността от руската пропаганда и сега резултатът е налице – обществото е по-разединено от всякога?

- Ние още през 2016 г. сформирахме голям екип с известни социолози и започнахме да изследваме и да говорим за руската пропаганда – разглеждахме я във вътрешен и в международен план, но хората все още нямаха нагласата. Не искаха да повярват, че всичко това е възможно. Сега казват: "Бяхте прави", но вече е късно, защото през цялото това време никаква държавна структура не се задейства.

Украински войни почитат загиналите си другари. Руската пропаганда твърди, че Украйна сама е унищожила затвора с военнопленниците от отряда "Азов".
Украински войни почитат загиналите си другари. Руската пропаганда твърди, че Украйна сама е унищожила затвора с военнопленниците от отряда "Азов".

Министърът на електронното управление Божидар Божанов поне се опита през IT специалисти да натисне Фейсбук да си променят алгоритмите, за да сме по-малко уязвими към тази плява, която тече, но дори тази инициатива няма да види своя завършек.

- Правителството на Кирил Петков тъкмо вкара втечнен газ и точно когато трябваше да сключи дългосрочен договор, за да е по-евтин и да приключим окончателно с руския, го свалиха. Сега всички в хор повтарят колко по-евтин бил руският.

- Отказаха да плащат в рубли, изгониха дипломатите, направиха минимални усилия, за да се контрира руската пропаганда във Фейсбук и това е резултатът.

- Оттук нататък какво може да се направи, за да сме по-малко уязвими за лъжите?

- Асоциацията на европейските журналисти прави проверка на фактите, на определени твърдения, няколко фирми разработват алгоритми за следене на пропагандата, има различни инициативи, но те не са консолидирани.

Вече има финансиране на ниво ЕС, пари за тази цел ще има, но без подкрепата на държавата трудно ще бъде постигнат ефект.

- Проблемът не е ли и в образованието, че не формира критично мислещи младежи?

- Аз съм автор на един учебник по гражданско образование, където се третират теми като демаскиране на фалшивите новини, но този предмет се появява твърде късно в учебната програма, необходимо е децата да се подготвят по тези въпроси много по-рано.

- Във Финландия, в някои страни от Западна Европа знам, че стимулират малките деца сами да търсят информация по различни въпроси вместо да им се дава наготово, може би именно този подход стимулира критичното мислене и способността за ориентиране и анализ в информационния поток?

- Синът на мои приятели завърши пети клас в Прага, сега учи тук и има проблем – там покрай един урок има много упражнения. Тук е обратното - 4 урока и едно упражнение. Тоест там търсят информацията, а тук моделът предполага зубрене. Тоест у нас не ти се налага да си намериш информация, да мислиш критично, а тя ти се поднася и ти трябва да я назубриш. Образованието трябва да се освободи от този подход. Известно е, че когато се взема толкова много материал, обикновено нищо не се научава. Вместо това може той да е по-малко, но децата да се научат сами да си търсят информацията и докато я търсят, да я обмислят, да разсъждават.

- Кои от руските фейкове напоследък ви впечатлиха?

- Един от последните – сега руснаците твърдят, че украинците сами са взривили затвора с военнопленниците – бойци от отряда "Азов", за да им попречат да говорят. Тази информация все още не е проверена, но този колосален фейк се пуска, за да може публиката "да захапе" – да знае, че Украйна е страна, която убива войниците си.

Подобна бе ситуацията с малайзийския боинг с 298 души на борда, взривен над територията на Украйна. Руснаците и до днес казват: "Ето, украинците съобщават, че ние сме убили Азовците, но те лъжат, както лъжеха за боинга, така и за Буча".

Това е един от принципите на руската пропаганда – базирана е върху лъжи - тя е изгубила различителната си способност и лъжата може да бъде повтаряна до безкрай, независимо че има доказателства в обратната посока. Две експертизи доказаха как е взривен боингът над Донецка област. (Още през 2015 г. бе установено от холандското разследване, че е ударен с руска ракета "Бук" и то не от руски пияни военни от Донецк, а от руски специални части – бел. ред.) 1000 експерти минаха през Буча и констатираха, че изстъпленията там не са постановка, същите зверства бяха край Харков, на други места край Киев, но всяко следващо се представяше както се представя случаят с убитите военнопленници от "Азов" – изгражда се серия от лъжи. И въпреки че тези лъжи биват опровергавани надлежно, поддръжниците на пропагандата продължават да ги повтарят като истини – пропагандата е подменила самото понятие за истина. Истина е това, което повтаряме НИЕ, доколкото сме НИЕ – руснаците, русофилите: истината се е превърнала във въпрос на идентичност, на групова идентификация, а не е нещо, което е обективно удостоверимо. Именно затова и изобличаването на фалшивите новини – въпреки че е важно - не върши твърде сериозна работа. Защото въпреки изобличаването идентифициращите се с пропагандата продължават да повтарят лъжата като истина.

Руската пропаганда е зловредна и поради друго: тя генерализира няколко големи лъжи и оттам обяснява света. Например че някой упражнява агресия върху руснаците, че това са украинците, а те са маша на САЩ и НАТО, а руснаците са жертва, и т.н. Сякаш Русия не е нападнала Украйна, защото войната не е спирала – сякаш Студената война продължава и до днес.

Друг екзотичен фейк в последно време, който ме впечатли, бе, че биооръжията, разработвани в Украйна, засягат само рускоезичните славяни.

- Тоест рускоговорящите ги поразява, а говорящите украински – не? Това е много интересно.

- Да, подобна небивалица в началото на март изказа Дмитрий Рогозин, "космическият комик", както му викам – бившият шеф на Роскосмос, който такива глупости изрече, че дори Путин го уволни. Той твърдеше, че в биолабораториите в Украйна, в които американците уж създавали биологично оръжие, успели да отгледат такива вируси, които атакуват само славяни, по подразбиране само рускоезични (защото украинците в тези лаборатории, очевидно, бяха останали невредими). Но тогава руските генерали Конашенков и Кирилов, както и говорителката Захарова, произведоха в същата посока други небивалици: вирусът може да не е адаптиран генетично, но ще бъде насочен към руснаците, като бъдат заразени прелетните птици и прилепите, които се очаква да отлетят точно към Русия. Виждате, че някои лъжи са абсолютно фрапантни, абсурдни, като детски нелепици седят, и въпреки това ги повтарят хора на "отговорни позиции".