Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от арестуваните по време на полицейската акция на 11 май в Бургас.
Част от арестуваните по време на полицейската акция на 11 май в Бургас.

Четирима са с повдигнати обвинения - трима за изнудване, а тарторът и за принуда

Разбитата на 11 май в Бургас банда за изнудване и наркоразпространение е принуждавала непълнолетни да продават дрога, събирала е такса "спокойствие" от улични дилъри и е наказвала т.н. шанаджии - пласьори на дребно, работещи за себе си. Бандата е действала чрез заплахи за саморазправа и психически тормоз, има данни, че е извършено и физическо насилие срещу един от непълнолетните дилъри.

Това стана ясно на проведения преди минути брифинг в прокуратурата, на който присъстваха окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и директорът на ОД МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

С налагане на такса спокойствие и глоби бандата си докарвала дори повече приходи от тези, които печелила от самата продажба на наркотици. 

Както "24 часа"  писа, при спецоперация, придружена със зрелищни арести  в центъра на Бургас и край близко село, бяха задържани общо шестима души. Четирима от тях вече са с повдигнати обвинения и предстои по-късно днес прокуратурата да внесе искане в съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Другите двама са освободени. 

По думите на ст.комисар Калоянов наркобандата е била автономна, като се е готвела за по-интензивна работа през лятото. "Нашата реализация стана в началото на летния сезон, така че към настоящия момент няма да имат такава възможност", коментира ст.комисар Калоянов и допълни, че по разбитата наркобанда е работено от февруари т.г

И четиримата задържани мъже са криминално проявени, двама от които и осъждани за нанасяне на телесни повреди и грабеж. Срещу единия, за когото се предполага, че е лидер на бандата, има висящо дело  за участие в организирана престъпна група.

Четиримата са действали в съучастие, като единият е бил подбудител, двама - извършители и един помагач. Повдигнати са им обвинения за изнудване, за което законът предвижда от 1 г. до 6 г. затвор и глоба от 1000 лв. до 3000 лв., както и възможност съдът да постанови конфискация до една втора от имуществото им. Срещу подбудителя има и второ обвинение -  за принуда, за което се предвижда наказание до 6 г. лишаване от свобода, каза прокурор Чинев.