Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Арестуваните молдовци Виталий (вляво) и Владимир в съда
Арестуваните молдовци Виталий (вляво) и Владимир в съда

Представили се като работници по поддръжката на хотела, 4 дирекции на МВР ги издирваха

Четири дирекции на МВР от страната бяха вдигнати на крак в издирване на бандити, които на 28 април нападнаха и ограбиха украинско семейство, отседнало в хотелски комплекс в Свети Влас.

Грабежът е бил въоръжен и в особено големи размери - отнети са 65 хил. евро, 10 хил. лева, бижута от благороден метал със скъпоценни камъни, както и мобилен телефон. Общата стойност възлиза на над 197 хил. лева, съобщиха от прокуратурата.

“24 часа” научи, че сред откраднатите бижута имало изящна диамантена огърлица на стойност $ 30 хил.
Семейството има

8-месечно бебе, но по време на грабежа то не било в стаята

- баба му, която също пристигнала в България, го извела на разходка.

По данни на полицията молдовците Виталий Сисамо, на 52 г., и 43-годишният Владимир Одайкин се представили за част от поддръжката на хотела във Влас. Почукали на вратата, говорейки на руски.

Щом украинците отворили, били нападнати от молдовците, единият от които бил с медицинска маска и носел пистолет със заглушител.

Грабителите завързали 48-годишния украинец и 34-годишната му съпруга с тиксо на ръцете и устата и преровили апартамента. След като взели парите и бижутата, бързо напуснали стаята и хотела.

Според директора на полицията в Бургас старши комисар Калоян Калоянов нападателите

действали изключително конспиративно

Придвижвали се с кола под наем, а след като извършили грабежа, се преоблекли и се оттеглили с други дрехи. Двамата спели на различни места, за да не бъдат засечени заедно.

В установяването и задържането им са участвали служители на РПУ-Несебър, Криминална полиция от ОД на МВР-Бургас, ОД на МВР-Варна и ГДНП, уточни комисар Калоянов.

Изгледани били десетки видеозаписи, за да се установят маршрутите на издирваните. Единият молдовец е задържан в хотелска стая в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна, а другият - в кола на територията на област Велико Търново.

Арестите са станали на 29 април - ден след грабежа.

Установено е, че молдовците Виталий и Владимир са влезли в страната през Румъния на 2 април с автомобил, който не са ползвали при грабежа. Макар че

все още не дават обяснения пред разследващите,

има данни, че са познавали пострадалите и неслучайно са се насочили към тях.

“Украинецът е много опасен човек, той не е този, за когото се представя. Той е наркобарон, много хора ни казаха за него. Нека властите установят с какво се е занимавал в Украйна и защо е издирван”, каза в кулоарите на Бургаския окръжен съд Владимир Одайкин за пострадалия.

И той, и сънародникът му Виталий отрекоха да са извършвали грабежа и поискаха мярка “парична гаранция”, но съдът ги остави зад решетките.

Според служебните им защитници - бургаските адвокати Тодор Недялков и Виктор Паскалев, няма достатъчно доказателства, че клиентите им са извършили въоръжен грабеж в особено големи размери.

По данни на пострадалия украинец нападателите са произвели един изстрел, като куршумът минал покрай ухото му, забил се в стената и рикоширал, но при извършения оглед на местопрестъплението

не са открити проектил и гилза

А нямало данни извършителите на грабежа първо да са почистили помещението и след това да са избягали.

В съдебната зала бе зададен и въпросът как украинското семейство е успяло да изнесе такива суми пари и скъпи бижута, бягайки от войната.

Украинката опитала да обясни, че част от парите били от продажба на апартамент в България през 2019 г., които техни познати им дали, като пристигнали тук.
Преди да наемат апартамент в Свети Влас, за който си плащали, украинците сменили няколко адреса в Равда и Несебър. Те

не са подавали документи за получаване на закрила

Разследващи не уточниха пред наш репортер дали потърпевшият има криминално минало.

На двамата молдовци са предявени обвинения за извършване в съучастие на въоръжен грабеж в особено големи размери, за което ги грози лишаване от свобода до 20 г., доживотен затвор или такъв без замяна, каза окръжният прокурор Георги Чинев.

В съда стана ясно, че преди 20 г. Виталий Сисамо е бил съден, но реабилитиран, а Владимир е с чисто съдебно минало.

Прокурор Чинев призова бежанците от Украйна у нас да бъдат предпазливи - особено по Черноморието, тъй като има опасност по време на летния сезон да станат жертва на посегателства от криминално проявени.

Успоредно с местата, в които има концентрация на бежанци от Украйна, полицията следи и дали между потоците от хора не влизат криминално проявени, допълни старши комисар Калоянов.