Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пак да попитам Стефан Янев, министър на отбраната.

Каза следното : "На този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност" Да спрем до тук.

Тук не става въпрос за България, Янев прави оценка от името на НАТО за липсата на заплаха от страна на Русия. Тънкият момент е че няма директна заплаха, тоест заплаха срещу Украйна, не е заплаха срещу НАТО, и че Украйна не е в "релевентната зона на сигурност. Както разбирате не става дума за сигурността на България, Янев говори, че действията на Русия не са заплаха за НАТО?!?, което пряко противоречи на оценките и изявленията на тези, които имат право да правят това.

Да оставим за миг, че няма пълномощия нито да оценява от името на НАТО, нито да споделя личните си оценки в публичен режим, доколкото се разбра, че не са на правителството.

Още по-странно е мълчанието на главнокомандващия, който се занимава с цени на енергия, но не и с това, което му е работата.

Но да се върнем на контекста -разузнавателните служби на САЩ споделят със съюзниците си по НАТО разузнавателна информация, относно подготовката за война на Русия. Тези оценки не бяха оспорени тогава нито от Радев, нито от Янев. Нещо повече, те станаха база за оценка на действията на Русия като "заплаха за сигурността на НАТО" от колективните органи на Алианса.

И сега основният въпрос - какви действия на Русия срещу Украйна той би оценил като заплаха за сигурността на България или официално обяви позиция на неутралитет независимо от действията на Путин? Ако НАТО приема действията срещу Украйна за заплаха, може ли България, да се изолира от колективната оценка, при положение че ние нямаме независима и сравнима, да не говорим за противоположна на американската информация за заплахата за сигурността? Не говоря за ресурс за самостоятелна отбрана. Би ли споделил Янев тази информация, въз основа на която е направил извода за липса на заплаха, със съюзниците. Ако я е споделил, но неговите данни не са били приети като достатъчни или достоверни /в този случай сме се оказали проводници на нечие влияние/.

След като Радев си мълчи, значи одобрява казаното от министъра на отбраната, а когато Президент и министър на отбраната са на едно мнение, то това означава, че правителството е обречено. Като добавим и излъчения от проруската ИТН министър на външните работи, направо сме на дузпата. Аз не случайно казах, че Радев подкрепя Павлов и договорките с Газпром, като прибавим и Янев нещата стават радикално заплашителни. Протестите от миналата година изобщо не си представяха такова развитие и подобни "изразители" на интересите им.

Да загърбиш колективните системи за сигурност и развитие /НАТО и ЕС/ в полза на двустранни /с Русия/ отношения в сферата на сигурността, като по този начин дезавуираш и колективните органи, и колективната система на НАТО - на български език означава че президент и министър имат пред вид де факто излизането ни от НАТО.

Както виждаме и кой ги подкрепя - Възраждане, Първанов, БСП и Румен Петков - се чудя защо ДБ се дръпнаха и не не се борят и то по начин, който да не оставя съмнение, че ако така продължи си вземат чуковете.

Честита Нова година! С тези хора начело на властта, нямаме шанс. Това не е случаен лапсус.