Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пожарникарят не споделял за здравословните си проблеми, негови колеги с изненада разбират за усложненията му

При операция след инцидент разбира, че има тежко заболяване. Връща се на работа и гаси извънредно пожари

Необходими са 49 000 лева за лечение в Турция, но преди това трябва да му се постави категорична диагноза

“Той намираше начин да удари едно рамо, когато трябва”, казва планинският спасител Иво Колчаков

Ако някой има нужда от помощ. Ако трябва извънредно да се гасят пожари. Ако може да се подари ден свобода в планината на хора с увреждания. Ако трябва хора да се носят на гръб, да се спасяват животи, да се търси някой самоотвержен и готов... той се отзовава винаги.

Сърцатият пожарникар, пещерняк и спасител Ивайло Шопов е помогнал на стотици, опазил е десетки животи и е подарил радост на много други, но сега самият той трябва да бъде подкрепен в борбата си с рака.

Преди около шест месеца 42-годишният герой претърпява инцидент и се налага да се подложи на операция, при която става ясно, че има раково заболяване, което тръгва от белия дроб с разсейки в костите и надбъбречната жлеза.

Въпреки последвалите посещения от лекар на лекар и физическото си неразположение Ивайло се връща на работа, като дори се хвърля извънредно в гасенето на пожарите през август.

Пожарникарят не споделя много за своите здравословни проблеми.

“Общо взето, той не казваше. Разбрах случайно, че са му открили тумор на белия дроб - обяснява планинският спасител Иво Колчаков пред “168 часа”. - В един момент преди месеци стана ясно, че е в болница след операция. Всички бяхме суперизненадани, че не е споделил. Той не говореше много-много за проблемите си. Пак от друг човек разбрах, че има усложнения. Последно с него се чухме преди седмица може би. При последните операции, които му правят, той няма как да говори. Чуваме се, но не можем да се разберем.”

Шопов и Колчаков (в средата).
Шопов и Колчаков (в средата).

Съпругата му Ася Шопова разяснява, че той не е бил заведен като онкоболен, тъй като не е започнал химиотерапия веднага. В момента състоянието му вече не позволява. Влошава се след лъчетерапия, като се наложила и друга операция.

Два дни след изписването дясната му ръка се подула, а в Трета градска болница казали, че има съсирек, който е тръгнал към белите дробове и сърцето. При липса на съответната апаратура, с която да се проследи докъде е стигнал съсирекът, Ивайло е транспортиран във Втора градска, където също няма скенер и е подложен на поддържащо лечение.

Семейството се е свързало с турска фирма, но транспортирането на Шопов зад граница е проблем, защото не е в стабилно състояние. Материалът от четири хистологични изследвания, направени му тук, е изпратен в Турция, за да може да се направи окончателна диагноза и да се започне лечение. Преди евентуалното му заминаване в южната ни съседка той трябва да бъде поет от специалист, който да се заеме цялостно със случая му.

Предстоят му поне четири химиотерапии в Турция плюс други скъпоструващи интервенции, сигнализира в социалните мрежи Колчаков, призовавайки планинарите и колегите си да помогнат с каквото могат на Ивайло.

Общата сума, която е необходима за всички медицински процедури, е 49 000 лева.

Иво Чепчо, както му казват приятелите, е един от ядрото на доброволците, които в последните 5 години водят хора с увреждания по труднодостъпни места и пещери, напомня Колчаков.

Иво Колчаков
Иво Колчаков

“С Ивайло се запознахме през 2009 г. на един курс по височинно спасяване - разказва пред “168 часа” Иво. - Той беше малко по-напред от мен, вече беше станал пещерен спасител. Още тогава ми направи впечатление, че се отдава със сърце на това призвание. Защото, както казват пилотите, това е повече призвание, по-малко професия.

После заедно сме имали съвместни тренировки, лагери по няколко дни. Откакто го познавам, винаги е бил човек, който се отзовава при нужда.

Винаги! Ако не можем да намерим човек за нещо, обаждаме му се и той винаги намираше начин да се включи и да удари едно рамо, когато трябва.”

Бащата на две деца се раздава щедро в много спасителни акции и като активен доброволец.

“Веднъж едно момиче падна по едни скали, беше се изтъркаляла по стръмен участък. Обади се. Информацията, която даде, беше, че глезенът й е счупен. Ивайло взе някаква шина и каза, че ще отиде да я шинира и да я свали.

Оказа се, че е със сериозна фрактура, и той организира спасителна акция - спомня си Колчаков. - Също така през последните години водим хора с увреждания по труднодостъпни места и пещери, като в тези инициативи винаги има нужда от хора с опит. Много пъти сме разчитали на него.”

Сега на свой ред този герой има нужда да получи подкрепа, за да се пребори за своя живот.

Всеки, който иска, може да преведе пари на сметка:

IBAN: BG38STSA

93000019558680

Банка ДСК

Титуляр: Ивайло Георгиев Шопов