Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Актьорът загива на снимачната площадка на “Гарванът” на 31 март 1993 г.

За филма учебните и халосните патрони били направени след премахване на барута от истински муниции заради бързане и напрежение

Работата по лентата никак не върви гладко. Според конспираторите синът на легендата Брус Лий наследява от баща си и родово проклятие

1993 г. Снимките на готическата лента "Гарванът" сякаш са прокълнати. Техниката доста често се разваля, каскадьори се контузват при редица непремерени рискове, а на всичкото отгоре през снимачната площадка преминава ураган и работата е преустановена за няколко дни. Единственият, който продължава да се раздава 100%, без да се влияе от неприятностите, е актьорът в главната роля - Брандън Лий.

Той сам изпълнява бойните си сцени, повтаря дубли до абсолютно съвършенство дори при най-лошите условия - в дъжд и студ. Готов е на всичко, за да блесне в този филм и да докаже, че не е просто син на кунгфу легендата Брус Лий. Малцина около него разбират отдадеността му, но той е като войник. Мобилизира го и приближаването на едно щастливо събитие - сватбата му с неговата избраница Елиза Хътън. Годениците са насрочили отпразнуването на любовта си за 17 април в Енсенада, Мексико, след като приключат снимките на "Гарванът".

Остават броени дни.

На 31 март 28-годишната изгряваща звезда с обещаващо бъдеще трябва да заснеме една от последните сцени, която сюжетно всъщност е една от първите. В нея героят му трябва да бъде прострелян смъртоносно. Лентата разказва за мъж, който е убит заедно със съпругата си, но черен гарван го връща към живот, за да получи отмъщение. Сдобил се с фантастично полу-безсмъртен статус и изгубил от здравия си разум, той започва да преследва хората, отговорни за смъртта му.

По сценарий Лий влиза в стаята, в която група мъже бият и изнасилват съпругата му, след което един от престъпниците - Funnyman, го прострелва.

Брандън е готов за действие, като за тялото му е закрепен плик с изкуствена кръв. Камерата заработва, Лий влиза през вратата, а колегата му в образа на злодея Майкъл Масий стреля с пистолет "Магнум" 44-ти калибър и Лий изключително достоверно се свлича на земята. Камерата спира, сцената е заснета. Само че Брандън не става и кърви все по-обилно. Прострелян е. Наистина.

Две седмици по-рано по време на други снимки същото оръжие е използвано за заснемането на близки кадри на това как в него се зареждат учебни патрони, които са с по-малък заряд. Напълно извън протоколите за безопасност - учебните и халосните патрони са били направени след премахване на барута от истински патрони. Това се е наложило, тъй като екипът е работил под напрежение и е трябвало да навакса с времето. По злощастно стечение на обстоятелствата оловният връх на един от тези учебни патрони е заседнал в дулото на пистолета. И когато Брандън заснема сцената с насилствената смърт на героя си, това парченце е изстреляно заедно с фалшивия патрон със смъртоносна скорост.

След шестчасова операция Брандън Лий не успява да се пребори за живота си и в 13,03 ч. е обявен за мъртъв.

Разследването на полицията накрая установява, че актьорът загива при инцидент. Не са повдигнати обвинения.

Трагедията слага край на снимките на лентата, а продуцентското студио Paramount моментално се отказва от проекта. Само че Miramax предугажда интереса към филма, подсилен от ужасяващия инцидент. Студиото дори влага допълнително още 8 млн. долара, което надхвърляло половината от първоначалния бюджет на продукцията, като му дава нова зелена светлина за довършване. Налагат се промени в сценария, за да отпаднат сцените, които Брандън не успява да запише, а за някои задължителни моменти лицето му е добавено дигитално върху тялото на друг актьор. Така се процедира и при сцената с убийството, тъй като било невъзможно да се използват кадрите с реалната смърт на Лий.

"Гарванът" се превръща в най-успешния филм на 1994-а и се превръща в културен феномен, последват продължения и дори тв сериал, а конспирациите за "сложното убийство" на актьора са безкрай.

Трагичната смърт на Брандън Лий оставя разбита и съкрушена неговата годеница Елиза Хътън. Тя наруши своето 28-годишно мълчание след непрежалимата загуба на голямата си любов, провокирана от фаталната стрелба по време на снимките на филма на Алек Болдуин "Ръжда", при която загина операторката Халина Хътчинс.

“Преди двадесет и осем години бях съкрушена от шок и мъка от загубата на любовта на живота си, Брандън Лий, толкова безсмислено. Сега сърцето ме боли отново за съпруга и сина на Халина Хътчинс и за всички останали след тази трагедия, която можеше да бъде избегната", каза 57-годишната Хътън пред сп. People.

Инцидентът на снимачната площадка на "Ръжда" провокира петиция за прекратяване на използването на истински огнестрелни оръжия във филмови и телевизионни продукции. Петицията е създадена от Бандар Албуливи, режисьор, завършил Консерваторията на Американския филмов институт, чийто възпитаник Хътчинс също е била.

"Призовавам тези на позиции да направят промяна, да обмислят алтернативи на използването на истински оръжия на снимачната площадка", призова Хътън.

Тя също така публикува в инстаграм своя снимка с Брандън, направена във Венеция през октомври 1992 г., когато двамата се сгодяват.

"Няма такова нещо като безопасен пистолет (prop gun)", написа тя под кадъра.

След смъртта на Брандън тя е опустошена и трябва да минат цели десет години, преди отново да продължи и да започне да излиза на срещи. Елиза все пак се омъжва през 2000 г., но не е известно името на нейния съпруг, с когото в крайна сметка стигат до развод. Тя има дъщеря.

Хътън и Лий се запознават благодарение на това, че споделят един и същ агент. Елиза се мести в Ел Ей, след като завършва колеж, за да преследва кариера в развлекателната индустрия. Започва като кастинг-асистент през 80-те години на миналия век с кредит в "Арена" (1989). Също така работи като асистент на филмовия режисьор Рени Харлин за "Умирай трудно 2".

След като пламва искрата между Брандън и Елиза, двамата заживяват заедно през 1991 г. в Бевърли Хилс.

Лий расте в Хонконг. От малък поема по стъпките на своя легендарен баща - бойния артист и филмова звезда, като тренира бойни изкуства и учи актьорско майсторство. Момчето губи своя родител едва на 8 години. Семейството се връща в Ел Ей, а по-късно Брандън, който е изключван от няколко учебни заведения заради лошо поведение, се посвещава на театралното изкуство в прочутия колеж Емерсън в Бостън. Първият филм с негово участие е Legacy of Rage (1986), сниман в Хонконг на кантонски език, който той говори от малък. Младият мъж има всички шансове да завладее Холивуд. 

Брандън е погребан до баща си в Сиатъл на 3 април 1993-а. Смъртта на Брус Лий също е обвита в мистерия. Краят му официално е обявен от лекарите като "смърт от злополука". Без външни наранявания според докладите от аутопсията, мозъкът му се е подул значително - от 1400 на 1575 грама (увеличение с 13%). Аутопсията открива комбинираното лекарство "Еквагезик" в неговия организъм.

Емблематичният му статут и преждевременната гибел подхранват много дръзки слухове и конспиративни теории - от убийство, включващо триадите, до предполагаемо проклятие върху него и семейството му, застигнало и сина му.