Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Баба Ганка от Разград - леля на известния художник проф. Никола Ганушев Ганев и негова благодетелка. Баба Ганка е жената, която издържа художника по време на цялото му следване в Академията за изящни изкуства „Албертина“ в Торино, Италия. Той никога не забравя, че точно благодарение на баба Ганка е успял да стане това, което е.

В днешния празничен ден да не забравяме и ние за тях - най-първите ни будители. Тия, които буквално ни будят всеки ден, докато сме деца, за да ни изпратят на училище. Всички наши близки, майки и баби, бащи и дядовци, които с любов и настойчивост ни подканят да измием гуреливите си очи, защото е време за учене. Карат ни да прогледнем. И все така не спират да ни подканят да търсим знания, подкрепят ни в следването, та да са спокойни един ден, че сме станали хора.

Синовна благодарност дължим не само на ония сияйни имена, чиито образи висят в рамка из коридорите и класните стаи на българските училища, а и на всички обикновени българи, които пазят стария завет на предците, ако се наложи сами те даже да гладуват, но да изучат и образоват децата си.

Портретът на баба Ганка е от книгата “Приказка за България” на историка и родолюбец Румен Манов.

*Oт фейсбук!