Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Башар Асад Снимка: Ройтерс
Башар Асад Снимка: Ройтерс

Русия ще достави в Сирия "чадър за Башар Асад", пише "Известия" и анализира "последиците за региона".

Москва ще достави на Сирия противоракетни системи С-300, съобщи вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу, седмица след като министерството обвини Израел, че косвено е причинил на 17 септември свалянето на руския военен самолет в Сирия, при което загинаха 15 руски военнослужещи. Русия твърди, че израелската армия я е уведомила за своя операция твърде късно и че израелски изтребители са използвали руския самолет като щит срещу сирийските ракети. Израел отрича, информира БТА.

Руските средства за ПВО са прехвърлени в Сирия, за да бранят от атаки използваната от руските сили въздушна база Хмеймим и други техни обекти. Инцидентът с Ил-20, станал жертва на съюзнически огън, явно не се вписва в тази схема, констатира "Известия".

Освен това Москва явно не е имала желание да прикрива сирийски обекти - руската операция в страната, започнала през 2015 г., със сигурност не бе предприета, за да въвлече федерацията в конфликт с Израел, посочва вестникът.

Освен с комплекси С-300, Русия ще снабди командните пунктове на сирийската ПВО с нови автоматизирани системи за управление. Това е ключово решение, защото силите на сирийската ПВО ще бъдат свързани в единна система, войските на страната ще получават данни в реален времеви мащаб, ще избягват стрелбата "по свои" и ще отразяват по-ефективно израелските атаки, се казва в статията.

Събитията напомнят според "Известия" ситуацията от 1983 г. - съветската операция "Кавказ-2", когато Москва вкарва в Сирия голяма групировка средства за ПВО, управлявана от съветски командни пунктове. Това увеличи загубите на израелските ВВС и палубната авиация на САЩ и Франция, в крайна сметка ги принуди да спрат за момента атаките срещу сирийска територия, напомня изданието.

Според "Известия" Русия ще използва занапред в Сирия и системи за радиоелектронна борба, които се очаква рязко да намалят ефективността на далекобойните оръжия със сателитно или радиолокационно насочване и така да затруднят по-специално атаките на израелски самолети. Новите системи за ПВО формално ще са собственост на Сирия, но ще бъдат управлявани от руски военни съветници. Така Дамаск ще може по-ефикасно да отразява въздушните удари, без да въвлича Русия пряко в конфликта - както и Съветския съюз през 1983 г., заключава всекидневникът.

"В израелските медии цари паника заради доставките на руски С-300 за Сирия", пише "Московский комсомолец".

"Отсега нататък Израел ще трябва два пъти да си помисли, преди да атакува пак", отбелязва цитираният в материала израелски в. "Аарец". Дали "кошмар очаква Израел", се пита местната телевизия "Девети канал" според РИА Новости.

Разполагането на С-300 в Сирия ще стане сериозна заплаха за израелските ВВС, подчертава "Росийская газета".

Според специализираното издание "Милитари уоч магазин" намерението на Русия застрашава сигурността на Израел, защото със системите С-300 "сирийците ще могат да свалят самолети не само в своето въздушно пространство, но и в небето на Тел Авив. Сега обаче, когато израелската провокация предизвика унищожаването на самолет от Въздушно-космическите сили на Русия и гибелта на руски военни, сигурността на Израел престана да бъде фактор, възпиращ доставките на С-300", обяснява московският официоз.

Още не се знае какво ще предприеме в тази връзка Израел, отбелязва "Росийская газета".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви вчера в разговор по телефона с руския президент Владимир Путин, че предоставянето на С-300 на Сирия ще означава риск от ескалация в региона, напомня "Комсомолская правда".

"САЩ се изплашиха от доставки на руски С-300 в Сирия", изтъква "Аргументи недели". Държавният департамент заяви, че нараства рискът от ескалация в бездруго опасната обстановка. Вашингтон вижда рискове и за силите на САЩ и съюзниците им, провеждащи в Сирия операции срещу "Ислямска държава", посочва изданието.

Затварянето на небето над Сирия крие риск от голяма война, предупреждава в заглавие "Независимая газета", който вижда в тази стъпка на Москва "послание и към Тел Авив, и към Вашингтон".

Ако Москва осигури безполетна зона над сирийската територия, контролирана от Дамаск, това ще означава Иран и Хизбула да останат с развързани ръце, защитени от руските средства за радиоелектронна борба, ПВО и от зенитните С-300, предоставени от Кремъл на Башар Асад. Тел Авив никога няма да се примири с подобно развитие и ще действа светкавично. Освен това израелските експерти получиха навремето С-300, продаден от Русия на Гърция - имаха възможност да проучат комплекса и да вземат мерки, за да защитят своята авиация, се казва в статията.

Според видни политолози новите стъпки на Москва в Сирия са на първо място послание към САЩ и страните, чиито военни кораби и самолети са участвали в ракетни удари по Сирия - отмъщение за предполагаемата употреба на химически оръжия от Башар Асад срещу въоръжената опозиция.

Москва вече уведоми западните си партньори, че знае за подготвяна имитация на химическа атака в провинцията Идлиб, която да предизвика нов ракетен обстрел, посочва вестникът. Той вижда в изявлението на руския министър на отбраната отговор "срещу поредното изпращане на военни кораби" в региона от страна на Вашингтон и ред държави членки на НАТО.