Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сърбинът разкара целия си екип воглаве с легендата Андре Агаси и се примоли на стария си треньор да го научи отново как да побеждава на корта

Той отново се усмихва, флиртува с публиката и развеселява света с нестандартните си хрумвания. При него доброто настроение винаги е било гаранция за успехи в работата. И те не закъсняха. Новак Джокович като на шега премина през корави съперници на "Уимбълдън", прибавяйки в колекцията си 13-а титла от големия шлем.

Преди началото на най-елитното тенис състезание в света едва ли имаше луда глава, която да заложи за Ноле. Та нали маестро Федерер беше отказал участие във второстепенните турнири само и само да събере сили за мачовете на свещената трева. А какво да кажем за испанския тореадор Рафа Надал, който от началото на годината демонстрира изключителна форма. Под двамата великани пак имаше сериозни тенисисти като Чилич, Раонич, Дел Потро, Саша Зверев, Димитров...няма смисъл да бъдат изброявани всички.

Жестоката конкуренция по никакъв начин не се отрази върху психиката на Джоката и той пердашеше наред уж корави противници.

Ведрото настроение не го изостави и по време на двудневната епична битка с Рафа Надал. На финала сякаш беше по-лесно. Бившият номер 1 буквално прегази изморения гигант Кевин Андерсън, като не изпусна контрола в нито един от трите сета. След победната точка Ноле имаше пълното право да се зарадва истински, да благодари на Господ и да прати въздушни целувки на близките си. Болката, страданията, съмненията и разочарованията сякаш за миг бяха забравени.

31-годишният виртуоз на корта наистина много преживя през последната година и половина. Психическите и физически травми се настаниха удобно в неговото ежедневие, превръщайки живота му в ад. Да си кажем честно, тенис светът буквално беше отписал Джокович за големия тенис. Той обаче оцеля, за да спечели поредната си голяма победа. Как стана ли? Джокович с усмивка отбягва подобни въпроси. Ако събеседниците му са твърде напористи, с половин уста разказва за по-добрата си физическа форма, за усилените тренировки, за вярата в собствените си сили - шаблонни изказвания за замазване на очите.

Истината е, че Новак направи доста сериозни промени в професионалния си живот, освобождавайки се от хората, които имаха твърде голямо влияние върху действията му на корта и извън него. В края на миналата година сърбинът успя да смачка кърлеж, който ненаситно смучеше от енергията му. Става дума за съмнителния гуру Пепе Имас. Джокович го представяше като бивш тенисист, който е в екипа му, за да разнообрази играта му на корта.

Само че гуруто Имас искаше да се представи на света в доста по-различна светлина. Испанецът рекламираше себе си като създателя на философията Amor Y Paz (любов и мир на испански). Идеята й е, че всеки човек на тази земя може да реши проблемите си с помощта на прочувствени прегръдки и много любов. Със сигурност подобно учение не е нещо ново. По този повод медиите започнаха да се шегуват с Ноле, че вместо да тренира, ходи в гората да прегръща дървета, за да попие от тяхната любов и живителна сила.

Пепе Имас пренебрегваше подигравките на свой ред твърдеше, че неговата философия помага на звезди от световната политика, шоубизнес и спорт. Самият той навремето играе професионален тенис и стига до номер 167 в световната ранглиста. След това започва стремглаво пропадане към дъното. Имас изпада в тежка депресия и в главата му се загнездва мисълта за самоубийство.

"Бях на ръба, но не се хвърлих в пропастта. Осъзнах, че имам нужда единствено от любов и мир. Отказах се от дребната суета и започнах да се обичам такъв, какъвто съм", разказва по-късно гуруто. Той е препоръчан на Новак от брат му Марко Джокович. Навремето и той иска да стане голям тенисист, но в ръката му няма достатъчно талант.

Марко е депресиран и изпада в крайно отчаяние, от което го измъква именно Пепе Имас. Само че испанският гуру не успява да свърши почти нищо за новия си именит клиент. Малко след като се разбра за партньорството на Ноле с народния лечител, неговата кариера започна стремително да пропада.

Вина за това носят не само магиите на Имас, а и постоянните контузии. Новак прекарва повече от 6 месеца извън корта. Завръщането му не е никак бляскаво. И ето че в края на миналата година Новак решава да направи втора промяна, след като повече не се среща с енергийния си учител. Той показва вратата на легендата Андре Агаси. Андре призна след това, че двамата с клиента му са се карали почти постоянно. През април тази година си замина и другият треньор на Джокович - Радек Щепанек. И той падна жертва на лошите резултати на сърбина, въпреки че двамата в един глас се заклеха, че ще си останат приятели.

И когато всичко изглеждаше адски объркано за Джокович, той реши да се обърне за помощ към човек, който прекрасно го познава и може да му даде правилните съвети. Сърбинът подписа договор с бившия си треньор Мариан Вайда. Двамата бяха заедно в продължение на 11 сезона, които бяха много успешни сезони за сръбската тенис звезда. Заедно със словака в екипа на Джокович се завърна и фитнес треньорът му Гебхард Грич.

Старите кучета си свършиха добре работата, давайки достатъчно кураж и настроение на своя клиент в битката му за четвърта титла от "Уимбълдън". След нейното спечелване сърбинът се завърна в топ 10 на световната ранглиста за първи път от 8 месеца насам. Той благодари на треньора си Вайда и обеща да работи с него поне до края на годината. А след това ще му мисли. Вече изброените събития в живота на бившия номер го научиха да не прави планове за много години напред. Важно е настоящето, а в момента то е изключително розово за Ноле.

Четете още:

Новак Джокович

Съмнителен гуру човърка в мозъка на Джокович