Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Авторката
Снимка: Авторката

“Софийската вода е с добро качество. БСП се заиграват със страховете на хората.” Това заяви депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов на извънреден брифинг в централата на партията днес.

Поводът е съобщението, което депутатът от БСП Таско Ерменков публикува във фейсбук. В него той обяснява, че граждани изпратили сигнал до него за изсипани отровни химикали в язовир Искър. Ерменков призова институциите, които разполагат с информация по случая, да потвърдят или да опровергаят слуховете.

“Според господин Ерменков водата в София е замърсена. Той е народен представител и знае всички механизми и способи да се сдобие с необходимата информация преди да пусне такъв статус във фейсбук. Защо го е направил не мога да кажа. Това не е първият такъв статус на господин Ерменков. В един друг той едва ли не каза на САЩ и Европа да си гледат работата. Оправданието му тогава беше, че го е написал от вкъщи. Къде са БСП? Къде е госпожа Нинова? Ще се намесят ли? Ако предишния път са се смяли на господин Ерменков,отново ли ще се смеят? Става въпрос за два милиона жители, които се чудят какво да правят. Ще сезираме ДАНС и прокуратурата”, обяви депутатът Станислав Иванов.

“По всички данни от лабораторните изследвания отсъстват каквито и да било основания да се твърди, че има промяна в качеството на водата. Всички изледвания не показват повишени замърсявания и влошено качество. Нито едно от лабораторните изследвания не може да подлежи на съмнения, защото лабораториите бяха обновени през последните месеци”, категорична бе председателката на екокомисията към Столична община Лорита Радева. Тя напомни, че по искане днес на кметицата на София Хорданка Фандъкова са били публикуванни данните за качеството на водата на сайта на Софийска вода.

“Има информация за живак, олово и естествен уран, за които се твърди, че са завишени. Годишно Софийска община, заедно със Софийска вода, осъществява над 140 хил. изследвания на качеството на водата, както и в този момент,чрез денонощния мониторинг. Моите деца са родени през 1985, когато майките на България изтръпнахме от скритата информация за случващото се в Чернобил.

Знаем как политиците могат да си играят със страховете на хората и да крият информация. Нямаме страха да информираме хората. Това е една непочтенна, некоректна и недостойна фалшива новина”, отсече Радева.

“През 1986 г, тогава предшествениците на БСП са криели от българския народ за положението и реалната заплаха за българския народ. Тогава те са пили и яли вносна храна, но не са се посвенили да излъжат гражданите за качествата на храната и водата. Господин Ерменков призовавам ви да кажете - кой така загрижено и анонимно ви е хвърлил тази бомба. Водата в София денонощно се следи. Какво целите, зайгравайки се със страховте на хората. Излезте и го кажете, не се крийте зад профила си във фейсбук. БСП се заиграваха и със страховте на хората по отношение на пакета за мобилност, че Кърджали ще се отделя, водата в Харманли, ЧЕЗ и ред други.Това ли ви е начина да вадите политически дивидент? Аз бих се засрамил, ако подкрепям такива идеи. Засрамете се! Софиянци пием шестата по качество вода в Европа”, коментира пък депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Председателката на екокомисията прочете и част от резултатите на публикуваната вече разпечатка за качеството на водата. Тя е за периода от 1 януари до 19 май е рапечатката. За 18 май данните са били следните - от 30 микрограма уран позволени на литър вода, няма по-голяма стойност от 5 микрограма. Живак, позволени - 1 микрограм на литър вода, няма по-големи стойности от 0,1 микрограма на литър. По отношение на оловото пък са позволени 10 микрограма олово, а е имало едва 0,1.