Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Самоубилият се Хорхе Делон е първата жертва на корупционния скандал, който и до днес тресе световния футбол=

Обичам ви. Не мога да повярвам" - това записва футболният функционер Хорхе Делон в личния си бележник в последния ден от живота си. Няколко часа по-късно бившият бос на аржентинския футбол отива на влаковите релси, изчаква приближаващата машина и се хвърля под нея.

"Човекът сякаш чакаше да премина, за да пресече. В последния момент той изскочи на релсите и тръгна право срещу влака. Нямах никакъв шанс да реагирам", проплаква след инцидента машинистът. Видеозаписът от камерата в локомотива потвърждава неговата версия. Хорхе Делон не е имал никакъв шанс за спасение. Разследващите едва ли ще имат много работа по случая.

Самоубиецът има и съвсем конкретен повод, който го подтиква към фаталното решение. Той е един от главните действащи лица в корупционния скандал, който разтресе ФИФА през 2015 г. и не е отшумял до днес.

Всичко започна с разкритията за невиждани по размерите си подкупи за футболните чиновници, които пратиха световното първенство през 2018 г. в Русия, а това през 2022 в Катар. Най-висшият футболен орган в света уж назначи вътрешна проверка, която беше поверена на бившия американски прокурор Майкъл Гарсия. Той си свърши съвестно работата и изготви доклад, в който бяха описани схемите, по които са били продадени мондиалите. Само дето поръчителите опитаха да потулят нещата и извадиха на бял свят доста омекотен и витиеват вариант на доклада.

Гарсия не се примири с това положение и се свърза с ФБР, а един от замесените в корупцията направи фаталната грешка да депозира част от парите в щатска банка. И така даде повод на федералните да се намесят. Янките вдигнаха олелия до Бога и започнаха да падат глави. Отнесоха го дори най-големите началници Сеп Блатер и Мишел Платини, за които също се разбра, че са вършели големи далавери за лично облагодетелстване.

Наследниците им във ФИФА и УЕФА направиха всичко по силите си да изчистят името на двете организации. Обещаха пълна подкрепа за разследващите, изпоуволниха всички, за които се бяха чули клюки, че са бръкнали в гърненцето с мед. Обвинените от своя страна наеха скъпи адвокати и се заеха да водят дългогодишни битки с правосъдната машина.

На Хорхе Делон явно не му издържат нервите. Той е загубил поста си, влиянието си, парите си. Единственото, което печели, е лошият шанс да влезе в затвора за дълъг период от време. Бившият футболен бос съвсем не е сред най-големите акули, използвали влиянието си в световния футбол, за да се обогатят с десетки милиони. Той по-скоро е играч на местно ниво.

Обвинен е, че е получил подкуп от големи телевизионни гиганти, за да им даде правата за излъчването на мачове от аржентинското футболно първенство. Разкритието прави бившият генерален директор на мениджърската компания Алехандро Бурсако.

Той също има големи съдебни неволи и в опит да спаси кожата си започва да топи бивши приятелчета. Според неговите показания покойният вече Хорхе Делон в компанията на още трима-четирима футболни акционери си разделили 4 млн. долара, за да изберат "правилната" телевизия, която да излъчва аржентинското първенство.

По-любопитното при Делон е, че той получил подкупа си под формата на бъчви с вино. Няколко десетки бъчви с първокачествен еликсир потънали в избата му, преди да бъде сключена сделката за тв правата. Приживе 52-годишният адвокат се кълнеше, че си е купил всяка една бутилка с вино, която пази в мазето. Той убеждаваше медиите, че в съда много лесно ще докаже своята невинност.

Показанията на някогашния му бизнес партньор Алехандро Бурсако явно са разклатили психическата устойчивост на Хорхе Делон и той реши да сложи край на земните си мъки.