Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев и съпругата му разглеждат Акропола.
Президентът Румен Радев и съпругата му разглеждат Акропола.

Румен Радев протегна ръка за помощ на българина Иво Богданов, който лежи невинен в гръцки затвор с доживотна присъда. Случаят се разчу в България след разследване на кореспондент на в. “24 часа”.

Въпроса повдигна сънародникът ни Константин Игнатов на среща на президента с българската диаспора в нашето посолство в Атина. По-късно Радев разговаря лично с гръцкия си колега Пpoкoпиc Пaвлoпyлoc и получи уверение за най-бърза реакция от гръцка страна.

През 2010 г. 45-годишният Иво от Монтана и брат му Константин получават доживотни присъди за убийство на полския гражданин Ричард Ханускевич. През декември 2016 г. обаче се разбира, че “жертвата” току-що е починала от естествена смърт в болница в гръцкия град Триполи. Преди това Ханускевич е работил жив и здрав на местна бензиностанция, а осъдените са прекарали 6,5 г. в затвора за убийството му. Братът на Иво е пуснат, но месеци след разкриване на истината той продължава да е зад решетките невинен.

На срещата на Румен Радев с българите бяха повдигнати парливи въпроси като засилване на подкрепата за българските училища и детски градини, yлесняване на пpидобиването на бългаpcко гpажданcтво за деца от смесени бракове, проблемите с българските автомобили и фирми, данъците, осигуровките, пенсиите.

Вечерта в петък президентът Пaвлoпyлoc награди Радев с гръцки орден, а после му даде вечеря.

В събота сутринта президентската ни двойка разгледа Акропола и хълма на влюбените Ликавитос.