Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Малинов искал да има деца, Бизюрев мечтаел да живее в чужбина. Близките им страдат, не спят, поболяха се

"Ако ще да е в затвор, поне да знам, че е жив", казвал дядото на издирвания, но починал от инфаркт

Животът на Рангел Бизюрев се преобръща завинаги на 20 юли миналата година. 30-годишният мъж става заподозрян за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица. След бруталната смърт на младежа Бизюрев напуска България и бяга в Дания. Дори не подозира каква мъка причинява на близките на жертвата, но и на своите роднини.

Въпросът, който семейството му си задава, е къде се крие и дали изобщо е жив. От Рангел няма никаква вест четири месеца. Той не търси връзка с тях, даже напротив - сякаш ги е оставил в миналото си, защото според властите започва работа във фирма за почистване на стъкла. Заловен е в малко провинциално градче. След ареста му научава страшната новина - докато го е нямало, дядо му е починал, баба му е започнала да вдига високо кръвно, баща му е плакал от безсилие, а чичо му не е спал дни наред.

"Рангел е дете на разведени родители - разказва пред "24 часа - 168 истории" Мариана Георгиева, която познава и двете семейства (на Димитър и на Бизюрев - бел. ред.). - От дете живее с баща си. Отгледан е от него, баба си и дядо си. Възрастните хора се грижат за момчето като за син. Обичат го, възпитават го и му показват кое в живота е правилно и кое - не. Баща му бива описван от познатите си като мъж на място. Всички знаят колко сплотено семейство са. Убийството на Митко и бягството на Рангел ги сриват. Дядо му умира, още преди да стане ясно, че е в Дания. Дори още преди да бъде локализиран в Германия, откъдето следите му се изпариха бързо, защото успя да смени местоположението си. Възрастният мъж нямаше идея дали внукът му е жив. Поболя се от мъка. Казваше: "Ако ще да е в затвор, но поне да знам, че е жив".

Той така и не дочаква новината, че Рангел е открит в Дания. Получава инфаркт от притеснение и е погребан.

"Никой от близките му не вярва, че той е извършил бруталното престъпление - обяснява Мариана. - Бизюрев има внушителна физика, но това не променя факта, че е страхлив. Поне така го определят познатите му. Имах възможността да говоря с негова съученичка. Не само тя, но и другите му съученици бяха категорични, че не е способен на убийство. Може да каже обида, може и да посегне да удари, но не и да убие някого. Имахме опасения, че адвокатът, който го представлява в момента след служебния му защитник, е нает от близките на близнаците (братята Борислав и Валентин Динкови, обвинени в укривателство на убийството на Димитър Малинов - бел. ред.). Оказа се, че лично баща му го е наел. Това е важно, за да се разграничат семействата едно от друго."

Мариана се надява Бизюрев да каже цялата истина за престъплението. Тя е на мнение, че в смъртта на Митко са участвали и други хора, които той прикрива.

"Митето искаше да има деца - разказва пред "24 часа - 168 истории" Таня Трингова - първата братовчедка на бащата на жертвата. - Мечтаеше да създаде семейство, защото обожаваше малчуганите. Не знаете с колко любов гледаше братовчедите си. В моето съзнание са се запечатали моментите, в които той се вижда с тях. Даваше им неописуемо внимание и топлота. Аз го познавам от бебе. Люшкала съм го на ръце. Това е най-лъчезарното, добро и усмихнато момче."

Жената споделя, че всеки път, когато помисли за случилото се с младежа, очите се пълнят със сълзи.

"Няма толкова позитивен човек - описва го тя. - Митето обичаше животните, обожаваше и природата. Той помагаше на непознати в нужда. Винаги ще се спре, ще разговаря, няма да остане апатичен, ако види страдащ. Добротата му граничеше с наивност. Тя му изигра лоша шега, защото той вярваше, че хората са добри като него и никога няма да сторят лошо. Той беше любвеобилен. Толкова чувствителен. Ще ви дам пример - спираше колата в движение, когато ме види, за да ме пита: "Како Танче, как си, как са децата". Това е единственият човек, за когото мога да кажа, че винаги е бил щастлив. Никога не съм го виждала намусен. Помня го като лъчезарен. Дори зареждаше всички около себе си с този позитивизъм."

Таня казва, че изчезването му било шок за цялата фамилия. Още от началото те имали лошо предчувствие.

"Никога досега не е правил така - твърди тя. - Не беше такова дете. Прекалено отговорен е. Всеки ден се чуваше с баба си, тоест, моята леля. Обаждаше й се, за да говорят. Още в самото начало се усъмнихме, че е станало нещо лошо, защото подобни действия не са типични за него. Винаги е известявал баща си, майка си, чичо си или баба си. Обяснявал е къде отива, какво ще прави и кога ще се прибере. Задължително даваше отчет до най-малката подробност. Въпреки че беше дете на разведени родители, майка му и баща му успяха да го научат на уважение към възрастните хора, към околните и най-вече да бъде човечен. Те бяха ангажирани с него. Стоеше и при двамата. Никога не е бил отлъчен от единия или другия. Нямаше интриги и разделение."

Трингова научава новината за смъртта на Митко от съпруга си.

"Мъжът ми и брат ми го търсиха около Цалапица, по-точно при сметището - спомня си тя. - В един момент съпругът ми се обади и ми каза: "Намерили са го, прибирай се вкъщи". Сякаш буца заседна в гърлото ми. Коремът ми се сви." Таня твърди, че никога не е засичала задържания за убийството Рангел Бизюрев.

"Отношенията на въпросното момче с Митко се превърнаха в обект на дискусия и по време на протестите с искане за строга присъда - казва тя. - Коментираше се това, че двамата не са се засичали, но са били насъсквани един срещу друг. Странични хора са искали да създадат конфликт помежду им. Правени са интриги, за да се стигне до спор.

Финалът са фаталните удари и смъртта на Митето. Не знаем дали хората, отговорни за раздора помежду им, са сметнали, че може всичко да приключи по такъв начин. Надали някой умишлено би пожелал смъртта на най-доброто на света. Познатите на Митко знаем, че той и Рангел не са били близки. Може би са били на "здравей - здрасти".

В основата на интригите са стояли Борислав Динков (единият от близнаците, който в момента отговаря за лично укривателство - бел. ред.) и компанията му. Нямаме отговор на въпроса защо са искали да има скандал между нашето момче и Бизюрев."

Трингова обяснява, че Малинов е последният човек, който пръв би започнал кавга с някого.

"Не беше в кръвта му - твърди тя. - Не е възможно да е дал тон на спора."

Роднината на Митко си спомня и училищните му години, когато също бил дете за пример.

"Като всяко друго правеше бели, но съвсем безобидни и нормални за годините му - казва тя. - Никога не се е забърквал в неприятности, защото баща му го държеше изкъсо и не позволяваше да се стигне до подобно нещо. Той израсна като младежите, които не правят глупости, защото срещу себе си имаше родители, държащи на доброто поведение."