Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Цигарата на Пол Маккартни от обложката на култовия им албум "Аби Роуд" е премахната
  • Крал Джордж VI е отрязан от кадър, за да изглежда канадският министър-председател по-могъщ и магнетичен
  • Скоро след 11 септември 2001 г. фалшив кадър, "оцелял" от атаката на Kулите близнаци, се разпространява мълниеносно в интернет

"Както много любители фотографи, понякога експериментирам с редактиране. Искам да изразя своите извинения за объркването, което семейната снимка, която споделихме, причини."

С това обяснение Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, официален патрон на Кралското фотографско общество от 2019 г., сподели разкаянието си, че е подправила снимка на себе си с трите си деца, публикувана за Деня на майката.

Това беше първият официален кадър на Кейт след претърпяната коремна операция преди два месеца - весела снимка, направена у дома от нейния съпруг, принц Уилям. Но ако фотосът е целял да потуши многобройните спекулации за здравословното състояние на принцесата, всъщност предизвика точно обратния ефект. Завихри поредната буря около британското кралско семейство, което се люшка от една собствено създадена криза в друга.

Драмата провокира въпроси за това как короната комуникира с пресата и обществеността, дали и други семейни снимки със задна дата са били манипулирани и дали Кейт се е почувствала принудена да ретушира тази снимка, за да прикрие въздействието на болестта си.

Този проблем отразява също така поведението на куп знаменитости в социалните медии, които представят живота си с претенция за естественост, но всъщност умело "разкрасена" по техен вкус.

"Както толкова много знаменитости от хилядолетието, принцесата на Уелс изгражда успешен публичен имидж, като споделя внимателно подбрани версии на личния си живот - коментира Ед Оуенс, кралски историк, който е изучавал връзката между монархията и медиите. - Манипулираната снимка е вредна, защото за обществеността поставя под въпрос автентичността на Катрин."

Вместо да предизвика буря на Острова, този кадър трябваше да е официалният на Кейт с децата за Деня на майката.
Вместо да предизвика буря на Острова, този кадър трябваше да е официалният на Кейт с децата за Деня на майката.

Откритието, че снимката е била променена, накара няколко международни информационни агенции да издадат съвет - включително и Асошиейтед прес, който беше зловещо наречен "уведомление за убийство" - призовавайки новинарските организации по целия свят да премахнат изображението от уебсайтовете си и да го изчистят от всички социални медии.

Утежняващо е и обстоятелството, че от двореца "Кенсингтън", където са офисите на Кейт и Уилям, отказват да пуснат нередактирано копие на снимката.

Отвъд подигравките, кралското семейство е изправено пред продължаващ дефицит в доверието. Бивш служител на двореца прогнозира, че медиите сега ще разгледат по-ранните снимки, предоставяни от монархическата фамилия, за да видят дали и те не са били променени.

Историята помни много случаи, когато техниките за манипулиране на снимки са били използвани неправилно, понякога от безобидни подбуди, но най-често с цел повлияване върху обществени нагласи. Такива има още преди съществуването на фотошопа в най-достъпния му вид. Ще пропуснем дори дългата тема за пропагандния способ на Йосиф Сталин и други знакови исторически фигури да премахват своите врагове и "бивши" приятели от снимките си и от учебниците. Ще обърнем внимание на редакциите с не толкова фатален, но все пак фрапантен ефект, които не остават незабелязани.

Кейт не е първата, която дори става обект на подигравки заради на пръв поглед безобидни промени в снимка. Британският премиер Дейвид Камерън е подложен на безмилостни критики през 2015 г., след като негова снимка, на която носи мак от Деня на възпоменанието, е публикувана на страницата на "Даунинг Стрийт" във фейсбук. Макът очевидно е бил фотошопиран и от екипа му са принудени да свалят снимката след море от подигравки, взимащи на подбив министър-председателя.

Невинаги обаче има поводи за смешки.

Часове след атентатите на 11 септември 2001 г. един кадър се разпространява мълниеносно в интернет. Турист се е снимал на панорамната площадка на Световния търговски център, а на заден план се вижда самолет, който всеки момент ще се разбие в кулата.

Отначало се предполага, че това е последният кадър, направен на филм ролка от камера, който някак си е успял да оцелее след унищожението на Кулите близнаци. Истината не закъснява и оригиналното изображение изплува. Първо, снимката не е направена на 11 септември 2001 г. Второ, туристът стои на южната кула, но първата ударена кула е северната. Трето, наблюдателната площадка на Световния търговски център не е отворена, когато става атаката. Четвърто, самолетът, който удря Световния търговски център, се движи с такава скорост, че не би могъл да бъде уловен от обектив с такова количеството детайли, каквито предоставя този съмнителен кадър. И накрая самолетът на снимката е американски Boeing 757, докато самолетите, които удрят WTC, са Boeing 767.

По-късно е разкрито, че унгарецът Петер Гузли е направил тази манипулция за свои приятели и не възнамерявал тя да се разпространява в интернет.

Много фалшиви снимки се появяват в мрежата и след мисията за залавянето на Осама бин Ладен и последвалата му смърт. Най-достоверно изглеждащ е кадърът, който е показан като композиция от няколко различни обработени снимки, като по-голямата част от изображението е съставена от сцена от филма Black Hawk Down.

След встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп има много дебати дали размерите на тълпата са сравними с тези на тълпите при встъпването в длъжност на Барак Обама през 2009 г. Сравнителните снимки показват разлики, но президентът Тръмп опроверга това като "фалшива новина" и сподели панорамна фотография на въпросното събитие. Единственият проблем е, че кадърът е направен на 21 януари, а тържеството по повод встъпването му в длъжност е на 20 януари.

Много президенти си позволяват по-малки или по-големи манипулации. Класическа снимка от 2002 г. показва Джордж Буш, който държи книга, обърната надолу, когато посещава училището "Джордж Санчес" в Хюстън, Тексас. Снимката има за цел да покаже Буш като забавен и неподправен. Всъщност при по-внимателно разглеждане книгата показва признаци, че е била дигитално подправена и оригиналното изображение показва книгата правилно държана в ръцете му.

Буш използва фотошоп в политическата си кампания през 2004 г. Екипът му го изрязва от кадър по време на негова реч с войници зад него и на празното място копират част от лицата в публиката. По-късно мениджърите на кампанията признават за промяната на изображението и го изтеглят от медиите. Дори не става ясно защо се налага тази на пръв поглед излишна операция.

Понякога причините за определена манипулация остават скрити и само може да се предполага защо са били необходими. Представете си - дори самият крал Джордж VI е премахнат от кадър, на който е в компанията на кралицата майка и канадския министър-председател Уилям Лайън Макензи Кинг.

Предполага се, че вероятно кралят е отрязан от фотоса, за да изглежда министър-председателят по-могъщ и магнетичен.

И до днес дори управителят на музея на Уинстън Чърчил в Лондон не може да каже също така защо е премахната пурата от една от емблематичните снимки на британския премиер. Той е известен с този свой неотменен аксесоар и много негови кадри дори съдържат търговската марка на пурата му.

Енигма витае и около оригиналната обложка на известния албум "Аби Роуд" на "Бийтълс", която показва Пол Маккартни, който държи цигара. По-късно американска компания за плакати премахна цигарата от снимката.

Друго известно изображение е "запечатало" Джон Ленън и Че Гевара, докато свирят заедно. Наистина малко вероятно дуо и абсолютен фалшификат. Истинската снимка е на Ленън с Уейн Гейбриъл, а лицето на Че е наложено отгоре с почти убедителни резултати.

Фалшиво изображение изглежда показва пенсионирания астронавт Крис Хадфийлд, държейки голяма торба с марихуана, докато е в Космоса. Хадфийлд постигна много върхове в кариерата си, включително като първия канадец, извършил дейност извън кораба в открития Космос и прекарал общо 166 дни в орбита. Естествено, той не е пренасял наркотици на борда на Международната космическа станция. Технически достатъчно трудно е да се пуши в безтегловност, а въобще на става дума и за някакъв дим.

Жертва на хитри редакции чрез фотошоп става и лъвът Лео, известното оригинално лице на студиото "Метро Голдуин Майер". Преди няколко години в мрежата се появи изображение, което изглежда показва начина, по който от студиото са направили автентична снимка на главата на лъва.

Разбира се, беше доказано, че това е фалшификат, а истинската снимка показва, че голямата котка преминава през мозъчен скенер преди животоспасяваща операция.

Със сигурност има хора, които биха могли да се хванат на измамния кадър, в който Алберт Айнщайн уж небрежно се отдалечава на колело, докато зад гърба му експлодира атомна бомба.

Фалшивото изображение всъщност е комбинация от две различни снимки, направени през почти 30 години разлика. Тестът на атомната бомба от снимката се провежда през 1962 г., няколко години след смъртта на Айнщайн.

Често самите медии си позволяват обработка на снимки и изопачават действителността.

През лятото на 1994 г. О Джей Симпсън е арестуван за убийството на бившата си съпруга Никол Смит и неин приятел. Новинарските издания разпространяват снимката му навсякъде, тъй като това е "процесът на века". По-специално, списание TIME публикува брой, включващ ретуширана снимка - промяна на цветовата наситеност (видимо правеща кожата на Симпсън по-тъмна), изгаряне на ъглите и намаляване размера на идентификационния номер на затворника.

Изданието се появява по будките за вестници с тази си корица точно до непроменената снимка от корицата на Newsweek и разликите са ясно доловими.