Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Габриела Славова
Габриела Славова

„Поемам ангажимента да съобщя какви са бързите и адекватни мерки, за да не се повтаря този случай и с други деца." Това обяви социалният министър Иванка Шалапатова по Нова тв по повод изчезналата Ивана от Дупница. Все още обаче няма обобщена информация.

Тя добави, че министър Цоков има решителността да се увеличи броя на психолозите в училище и още в детската градина. Да се интегрират специалисти, които могат да помогнат за толерантността и за хармоничните отношения между децата, за да няма вербална агресия. „Това е политика, която ние водим, но ще даде резултат след време", коментира Шалапатова.

Иванка Шалапатова Кадър: Нова нюз
Иванка Шалапатова Кадър: Нова нюз

По случая с Пейо Пеев министърът обяви, че майката е имала среща с едното си дете, в бъдеще Габриела Пеева може да има желание по-често да се вижда с тях. „Проявила е пасивност, но една среща с по-голямото дете се е осъществила, което е добре за децата", добави Шалапатова. Случаят е много комплексен. Според нея за да може биологичният баща да реализира своето право да вижда детето си, изисква време и промяна в регулацията.

Нямам представа колко време ще отнеме да се докаже бащинството на бившия депутат от ПП Велико Минков, обясни министърът.

На критиките, че Шалапатова се грижи само за децата и хората с увреждания, а не и за работещите, тя даде няколко конкретни примера, че това не е вярно. „Първият е, че 4 години беше забавена възможността държавата да даде право на гражданите за достъп до обучение по дигитални компетенции. Вече половин милион българи имат достъп до безплатно обучение", заяви министърът.

Тя напомни, че пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли. Няма да има великденски добавки.

Иванка Шалапатова посочи, че беше увеличена и минималната работна заплата с 20%. Основна грижа на социалното министерство е работната сила да бъде компетентна и да има висока производителност. Тогава да очаква и по-добри възнаграждения.

„Започнахме активиране на неактивните посреднически лица – 45 000 бяха активирани на пазара на труда. Ако това не е грижа за хората, не знам кое е", добави Шалапатова.

Тя е възстановила и екипа в отдела по трудова миграция. Вече по-бързо се обработват заявления за достъп до нашия пазар на чужденци. 25 000 за миналата година са издадените разрешения. През 2022 г. са 10 000. „Динамиката е висока, а критиките – неоснователни", коментира министърът.

Тя бе попитана и за командировките в чужбина. „Не е повод за гордост при стотиците хиляди българи в чужбина социалният министър да прави политика от кабинета си", категорична е Шалапатова. Като министър трябва да защитава и техните права. „Демографският проблем не може да се реши само на българска територия. Министърът не може да участва в преговорите с виртуална връзка по зуум", добави още тя.

На въпроса за конференцията на сп. „Икономист" в Гърция, Шалапатова обясни, че е било необходимо да се обменят добри практики в Югоизточна Европа и да се справим с демографската ситуация заедно, защото България не може да бъде изолирана от регионалните и европейските процеси.

По повод критиките за новите компютри и техника в министерството тя бе категорична, че за първи път там има интерактивни дъски, но това не може да се третира като лична техника. „Нивото, на което се интерпретира, е много ниско ниво. Когато министърът пътува, това не е туризъм", каза още Шалапатова.