Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наталия Бельова СНИМКА: Фейсбук
Наталия Бельова СНИМКА: Фейсбук

Точно преди 3 години на 8 март българката Наталия Бельова от врачанското село Борован загина в Батипаля, след като спаси от горяща къща двамата италианци, за които се грижела.

Заради геройския си жест 56-годишната жена стана посмъртно почетна гражданка на община Батипаля, до Неапол. Предложението за това беше направено от общинската съветничка Джема Каприно и одобрено от кмета Чечилия Франчезе и общинския съвет на 10 април същата година. Наталия беше наречена „дъщеря на града".

Наталия извадила от къщата, в която работела, семейството възрастни хора – на 85 и 87 г. Пожарът лумнал в 5 часа сутринта заради искри от газова бутилка, използвана за отопление. Наталия започнала работа при съпрузите скоро преди това и дори нямала редовен договор.

Българката успяла да свали на долния етаж двойката, обадила се дори на дъщеря им, след което се върнала горе, за да вземе топли дрехи за съпрузите. От дима обаче се задушила и паднала в несвяст. Благодарение на нея и на пожарникарите, които пристигнали след това, двамата италианци се спасили. Българката била открита мъртва от пожарникарите. За Наталия беше отслужена църковна служба в село Чичерале, до Батипаля, където живеела.

На следващия ден кметът Чечилия Франчезе обяви траур в Батипаля в знак на почит към геройската постъпка на българката. „Това е невероятно хуманен жест, точно на 8 март. Тя е един от многото примери, нашият пример. Институциите не трябва да го забравят", обяви тогава Франчезе.

По подобен начин като българката само преди ден във Викопизано, до Пиза, загина 64-годишната украинка Надя Рехулич. Тя се опитала да спаси от пожар 91-годишната италианка Бруна, която гледала. И двете обаче загинали, задушени от дима. И Надя като Наталия се грижила до последно за възрастната жена. Огънят в стаята й пламнал заради дефектна електрическа печка. Надя се опитала да измъкне Бруна, но от своя страна паднала на пода заради отровните газове,които я задушили. Роднините на бабата, които се намирали на партера, успели да се спасят.