Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Асен Василев не трябва да е финансов министър, но Габриел да прецени дали може да работи с него, отсече лидерът на ГЕРБ, ядосан от кадрови промени

С нова оферта към ПП-ДБ излезе Бойко Борисов в петък: След като министрите не са им важни, ГЕРБ взема всички министри, даваме им Външно и съответно да предложат регулаторите и да ги гласуват само с техни хора.

Лидерът на ГЕРБ я отправи в леко шеговит тон в кулоарите на парламента по повод твърденията на Кирил Петков, че регулаторите са по-важни от министрите.

"Това, което го говорят, ако беше в друго време, вие може би щяхте да обявите този, който го казва, за луд. За първи път разбрах, че министрите и управлението на държавата са второстепенни и ние всъщност сме държава на регулаторите. Колко е абсурдно това", възмути се Борисов и обясни, че в момента в регулаторите има назначения от партии, които ги няма - "Атака", Воля, НФСБ, АБВ дори, защото са за 7 г.

Това щедро пледложение да разделим регулаторите 50:50 нито е конституционно, нито е правилно, нито е морално, отсече Борисов и допълни, че след 1 г. и ГЕРБ, и ПП може да ги няма. А ние за 7 г. ще предопределяме и ще изхвърляме другите партии от раз, допълни той.

Ако се върнем в годините, ГЕРБ имаше такива мнозинства, че можеше еднолично да назначи всички в регулаторите, но винаги даваме на всички партии, защото това са независими държавни регулатори, обясни Борисов.

Ако е било толкова важно - защо 3 г. не смениха регулаторите, а започнаха с конституцията, попита той.

Именно заради това да няма никакви шумове в системата, ние с ДПС не коментираме. Други хора контактуват с тях, но това не е моя работа, обясни Борисов. И напомни, че в конституцията е разписано мнозинството от 160 гласа. Ако намерим мнозинство извън тях - може да се назначат.

Като гледам червените рози, които ПП дават на БСП, искам да ги предупредя, че с комунистическата партия ГЕРБ няма да управлява и няма да дели регулатори. Ако те искат да си дават от тяхното, да дадат. ГЕРБ какво ще направи, си е наша работа, каза Борисов. 

Но за министрите потвърди, че ще искат деление 50:50, както е записано в споразумението.

Запитан за спортния министър дали ще остане, Борисов обясни: Аз за никой не съм говорил с нея. Ако иска да държи корумпирани министри, за десетки хиляди... А на въпрос дали спортният министър е корумпиран, отговори: В спортното министерство задържаха подкупи за десетки хиляди лева и до този момент ние не знаем към кого са отивали. Ако иска да го задържи, да го задържи.

А по повод критиките на спортния министър към новата зала в Бургас, Борисов каза: Това е най-прекрасното съоръжение на Балканите, няма да се съглася той повече да е министър, ако така е казал.

Разговорите между партньорите ще започнат в 18 часа в събота, тъй като Христо Иванов е възпрепятстван по-рано заради Националната конференция на "Да,  България".

Габриел си избира министрите, с които може да работи, договаряме се, едновременно се говори за регулаторите, съдебната реформа и всичко. Когато сме се разбрали - след 1-2-3 дена, решаваме.

Трогнат съм от поканите им, но моето разбиране за премиер е да води преговорите за кабинет, който може да ръководи. И ако усети, че може да го прави и е убедена, да стане премиер, коментира Борисов.

Решението дали Асен Василев трябва да остане министър ще е 100% на Мария Габриел, защото тя ще работи с тези министри и ще носи отговорност, е подписът под всяко едно решение ще е неин, обясни Борисов. "И ако продължат, а те продължават, да сменят поголовно, дори, когато са в оставка, да сключват договори на 6-и за НАП, близо половин милиард лева, когато са в оставка, да сменят ръководството на АПИ, когато са в оставка, да сменят, видяхте какви хора слагат на АДФИ, на Митниците... да си слагат и заместниците там, след като ги предупредих, аз мисля, че Асен Василев няма да остане финансов министър. Но, ако Мария Габриел може да работи с него -да работи", отсече Борисов. 

Гордея се с това, че успях да запазя България на газовата карта, че единственото печелившо предприятие в България е "Балкански поток". Всичко останало е само, както разбрах - на 6-и за половин милиард са подписали договора, каза още Борисов. Единственото печелившо, което ни дава възможност геостратегически да имаме функция на Балканите. Единственото, което, видяхте Асен Василев му сложи допълнителна такса, значи е нещо много хубаво, което е 100% ваше, на държавата, коетопдава възможност сега, ако работеха както трябва, да сме направили вече двете разширения, да се строят и да диверсифицираме Украйна от догодина, допълни той.

Трасето през Турция и Гърция са огромните потоци, които заобикалят Украйна. Ние трябваше да се съгласим, ако не го бях направил, да останем без нищо, да нарежем на скраб тръбите, допълни той.

А на обвиненията, че картата е била скрита, той отговори: Това са глупости.

Неслучайно го вадите, Найо, това. Аз се гордея с това, не само, че няма да ме уязвите. В момента, за да тече газ за Гърция, Турция, Украйна впоследствие, Сърбия, Унгария, Австрия, Северна Македония, се дължи само на построеното от нас, огромна инфраструктура, допълни той. В Белия дом, междуправителствено заседание, президентът на САЩ ми каза буквално: Окуражавам те да направиш Балкански поток. Точка, разказа още Борисов.