Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Копринков, съветник на президента Румен Радев
Николай Копринков, съветник на президента Румен Радев

Името Николай Копринков тия дни се чува често от устата на политици. Прокурори и МВР проверяват дали има сигнали срещу 46-годишния бивш кмет на пловдивското село Труд, който е фактор в президентската администрация вече втори мандат.

По време на служебните правителства, назначени от държавния глава, неофициално се споменаваше точно Копринков като последна инстанция за кадрови смени във висшата администрация. И на пръв поглед е напълно нормално секретарят по вътрешна политика на президента Румен Радев да следи зорко какво се случва в нея.

Копринков е сочен за човека в сянка край президента, който има най-силно влияние върху политически (и икономически) процеси в държавата, кадровик за назначенията не само в институцията на държавния глава, а и редил служебни кабинети, втория ешелон на властта, постовете в службите, стигал и до местната власт.

Бизнесът, който е принуден бързо да се ориентира къде най-ефективно му решават проблемите, също разчитал по това време на Копринков.

Доста преди местните избори, когато президентът Радев за пореден път бе заподозрян, че ще прави партия, пак Копринков изплува от този слух. Първо в ролята му на бивш кмет на Труд и председател на сдружение на малките общини, а после като човека, който обещава подкрепа за един или друг градоначалник по време на вота...

Още през октомври 2021 г. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който сега е пестелив по темата, говори за митичната финансова и управленска сила на секретаря по вътрешните въпроси на президента: “Контрабандата в страната в момента е достигнала чудовищни нива. Парите за пенсии се пренасочиха от село Труд по пътя на Копринката”.

Всъщност именно Борисов стана кръстник на президентския човек, правейки алюзия между пътя на политическото влияние и сделки с ключовия Път на коприната между Китай и Европа

Една от медиите, която най-активно и емоционално следи професионалното развитие и увеличаващото се влияние в държавата на Копринков, е “Афера”. В понеделник, след като президентът Радев заговори за нов политически проект, собственикът на сайта Веселина Томова напомня, че преди година по повод информация за “Пътя на копринката” е поискала среща с президента, но всъщност я е приел обектът на тази информация. От материала в “Афера” се разбира, че ДАНС е докладвала на Румен Радев за случващото се в екипа му.

Единственият, минал през “Дондуков” 2 , който си позволява да говори публично за Копринков, е бившият служебен премиер Стефан Янев. Пред “Нова нюз” лидерът на “Български възход” разказва, че когато той е пратен като министър-председател от президента, Копринков е опитвал зад гърба му “да прави някакви неща”.

Неофициално от екипа на Радев споменават, че първата дама Десислава Радева също полагала усилия да намали хиперактивността на секретаря.

Тези дни “Пътят на Копринката” пак бе осветен ярко в яростната престрелка между държавния глава и лидера на ДПС в парламента Делян Пеевски. Президентството е “тъмна институция, пълна с кеш” - от това обвинение на Пеевски ескалира напрежението. Къде потъна пътят на Копринката, кой е касиерът, попита още Пеевски. И сподели очакване, че след новия Закон за съдебната власт, “ще има прокуратура, ще има служби и разследвания. Защото това е невъзможно - едни хора с парите, които събраха за две години, да си правят партия”.

А Борисов само добави, че “аз отдавна говоря за “пътя на Копринката”. Лидерът на БСП Корнелия Нинова във вторник дори обвини лидера на ГЕРБ, че сега мълчал по темата и даде нарочна пресконференция за сигналите срещу екипа на Радев, които партията ѝ е пращала в прокуратурата.

Впрочем едно от редките появявания на Копринков в парламента бе именно във връзка с ГЕРБ - още когато Цветан Цветанов бе зам.-шеф на партията и председател на депутатската група, изненадващо в един юнски ден през 2017 г. бе дошъл за среща с него в Народното събрание. Уж тайна, но засечена от медиите. Поводът бе словесна престрелка между Радев и ГЕРБ за избора на нов тип боен самолет, целта на визитата бе да се изгладят отношенията.

Е, мандат по-късно тия отношения така и не се изгладиха особено и Борисов през есента на 2021 г. заяви: “Контрабандата минава необезпокоявано през варненската, софийската и пловдивската митница, а после всичко отива към село Труд. Елементарните назначения под опеката на Румен Радев също минават по пътя на Копринката в пликове”. Копринков бе обвинен от ГЕРБ и в натиск върху техни кметове.

Преди да стане съветник на Радев, е бил общински съветник в община Марица и областен координатор за Пловдив на Агенцията за младежта и спорта (която вече е министерство). От 2011 до 2015 г. бе кмет на село Труд.

Копринков е завършил Техникума по механотехника в Пловдив, бакалавър по “Физическо възпитание” от Пловдивския университет. Има магистратури по “Управление на социално-педагогически дейности с деца и юноши”, “Политики и стратегии в публичната администрация” и “Защита на информацията”.

Някога е бил член на БСП - когато Георги Гергов оглавяваше пловдивската партийна структура.

С Румен Радев се запознали 10-ина години преди младият социалист да стане важна част от предизборния му щаб като кандидат-президент през 2016 г. Самият той тогава е разказвал, че докато служил в авиобазата в Граф Игнатиево, пилотът Радев често е отскачал до малкия хотел в село Труд.

Президентският човек е споменаван като Копринката и в прословутия запис от онова заседание на “Продължаваме промяната”. Именно той бе сочен за топла връзка между “Дондуков” 2 и Кирил Петков и Асен Василев, когато ПП и президентът бяха в един отбор. Твърди се, че тогава секретарят на Радев работел по структурите на БСП, отклонявайки гласове за “Промяната”, или поне в това го обвиняваха от “Позитано”.

Сестрата на Копринков Мария е осветена медийно, когато и тя като Цветан Цветанов става клиент на известна строителна фирма.

Справка в Търговския регистър показа, че Мария Грънчарова има дялове в две фирми - “Йонима” и “Дийонима”, и нейна съдружничка е Дияна Копринкова. Основният бизнес на майката и сестрата е ресторантът с хотела в с. Труд. Сега според “Бърд” фирмите вече имат милиони оборот. През август сайтът съобщава, че са влезли и в енергийния бизнес със соларен парк.