Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Аварийна група е отворила походна кухня за жители на Подолск, останали без отопление.
Аварийна група е отворила походна кухня за жители на Подолск, останали без отопление.

Всички пари отидоха за война: енергийните системи в руските градове масово се провалят

След като преди малко повече от година Русия заплаши Европа с мраз, днес Кремъл не може да се справи с масови прекъсвания на отоплението и електроснабдяването, оставили огромни области от страната в нечовешки студ при тежки минусови температури, които в Сибир дори сковаха живака до минус 56 градуса по Целзий.

Куриозното е, че до съвсем неотдавна руските пропагандни медии и канали в Telegram бяха пълни с подигравателни истории за това как жителите на Европейския съюз, лишени от по-голямата част от доставките на руски газ, ще мръзнат и няма как да се справят без отопление и топла вода. Тази зима обаче, въпреки студеното време, хората в Европа дори не се замислят за отоплението.

В същото време властите в Руската федерация, страната с най-големи залежи на природен газ и други важни енергийни ресурси на планетата, са принудени да се борят с предизвикателствата на природата.

Проблемите наистина

са сериозни,

тъй като стотици хиляди хора загубиха топлина в домовете си в много региони - от Москва до Далечния изток, като в разгара на зимата в 30 от общо 46 области на огромната страна има хора, които са останали на студено. Първоначално най-сериозно беше положението в Подмосковието. "Московска област продължава да замръзва, жилищно-комуналната система се срина", пише един от руските канали в Telegram по този повод. В градове, които се намират сравнително близо до столицата като Електростал, Подолск, Дмитров, Белоозерск, Солнечногорск, Шчолково, Воскресенск, Химки и Люберци, имаше кадри на хора, които при минусови температури палят огньове директно на улицата, за да се стоплят.

От жесток студ се оплакаха дори обитателите на санаториум в Солнечногорск, Московска област, където се лекуват войници, завърнали се от "специалната военна операция" в Украйна.

С плакат "докато мъжете ни мръзнат на фронта, ние замръзваме у дома" се снимаха и жители на град Шчолково, Московска област. Там се намира летището "Чкаловски", до което живеят семейства на руски военни пилоти. Те са били настанени в къщи, в които

температурата е

като в хладилник

Жителите на Воскресенск край Москва също записаха оплакване от липсата на отопление, което беше адресирано и до Путин. Подобна ситуация се наблюдава и в Химки и Люберци.

В Подмосковието температурите паднаха до - 26 градуса по Целзий през последните седмици.
В Подмосковието температурите паднаха до - 26 градуса по Целзий през последните седмици.
Впоследствие съобщения за крупни аварии с топлоподаването и енергийната система заваляха и от Приволжието (Пенза), Урал (Екатеринбург) и дори в далечния Приморски край, където Владивосток и Находка също частично останаха на студено. И този списък изобщо не е пълен.

В Пенза например на 9 януари най-малко 43 жилищни блока, болница и четири административни сгради са

останали без

централно отопление,

според руски медии.

Засега последната новина е от Новосибирск - най-големият град в Сибир, където в ранното утро на 11 януари заради спукване на главен тръбопровод два района осъмнаха без парно и топла вода при температура на въздуха минус 25 градуса.

А заради огромните потоци гореща вода, които се изляха по улиците на мегаполиса, дори местните енергетици нарекоха аварията "необичайна". Впоследствие беше съобщено, че по сигнал на местните власти прокуратурата води разследване.

Като цяло ситуацията е смущаваща за властите в момент, когато президентът Владимир Путин започва кампания за преизбиране през март и избирателите търсят гаранции, че държавата може да поддържа приличен жизнен стандарт и обществени услуги за тях, въпреки цената на войната в Украйна.

Затова и президентът Путин спешно възложи на министъра на извънредните ситуации Александър Куренков и компанията "Росети" да предприемат всички възможни мерки за възстановяване на подаването на топлинна и електрическа енергия във всички засегнати райони.

Но в тази сложна обстановка едва ли администрацията ще може

да реагира

своевременно навсякъде,

тъй като често става въпрос за проблеми, трупани с години, и то не само технически, става ясно още от репортажи в руски медии.

Така например в Подолск - двестахиляден град на трийсетина километра от Москва - след аварията на топлопровода на завода за патрони (станала на 4 януари) беше въведена местна извънредна ситуация поради липса на отопление в квартал Климовск. Жестокият мраз дори спука радиатори в някои домове. А видео, публикувано в канала на Telegram "Осторожно Москва", показва жители, които организират протест на градския площад с искане за възстановяване на електрозахранването, с надпис

"Ние замръзваме,

накажете виновните!"

"Полицията пристигна бързо, за да ни попречи. Да бяха възстановили парното толкова бързо, колкото изпратиха ченгетата", се чува на него да казва човекът, който го заснема.

Все пак доброволци веднага започнаха да доставят одеяла и нагреватели за изпадналите в беда, които бяха най-малко 21 000 души. Местните власти също се похвалиха, че мръзнещите жители са получили 1100 одеяла, 4000 завивки, 85 хранителни пакета и над 3000 нагреватели.

Фабриката за патрони в Подолск, която остави хората без отопление, през последната година и половина се управлява от Игор Кушников, бивш офицер от ФСБ. Преди него директор е бил Игор Рудик, бивш бодигард на Владимир Путин.

В края на 90-те години Кушников беше обвинен в ръководене на

организираната престъпна

група "Голяновская",

която според руски медии е отговорна за повече от 40 убийства.

По същото време Кушников работи във ФСБ, където достига до чин полковник.

В крайна сметка той беше признат за виновен, но само за злоупотреба с власт, и беше освободен от наказание поради изтекла давност.

Що се отнася до неговия предшественик - той е бивш боец от специалните части на ФСБ "Алфа" и офицер от ФТС, както се наричат силите за специални операции на Министерството на отбраната на Руската федерация. Според съобщения в медиите той е бил редовно виждан сред бодигардовете на Путин поне от 2017 до 2019 г.

След скандала Путин нареди да се национализира Климовският специализиран завод за патрони. Най-вероятно той ще бъде даден на държавната корпорация "Ростех".

На 9 януари Следственият комитет на Русия съобщи за

задържането на

генералния директор

на завода, без да назовава името му. Задържани са също ръководителят на котелната централа и заместник-началникът на администрацията на Подолск.

Кремъл каза, че Путин е обсъдил ситуацията късно в понеделник с областния губернатор на Москва Андрей Воробьов и други официални лица и че се полагат "титанични" усилия за разрешаване на ситуацията.

Но подобни мерки едва ли ще дадат бързи резултати. Потвърди го в свое изявление и прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, който обясни прекъсванията на отоплението с "необичайни студове" и влошаване на жилищно-комуналния сектор. "Полагат се титанични усилия за модернизиране на жилищно-комуналните системи, но е невъзможно

да се модернизират

всички тръби

за 10 - 15 години",

каза той.

Така например в Електростал, Московска област, проблемите с отоплението започнаха от самото начало на отоплителния сезон, призна градската администрация. Те обясниха, че котелната централа "Восточная" периодично излиза от температурния график, "което не позволява снабдяването на потребителите на Източния район на Електростал с отопление и топла вода с добро качество".

"Износването на мрежите на комуналната инфраструктура в Русия, включително топлоснабдяването и водоснабдяването, както и канализацията,

надхвърли 70%

към средата на 2022 г.

В същото време през 2024 - 2026 г. финансирането на жилищно-комуналните услуги от федералната хазна ще бъде намалено с повече от половината. Това обещава на Русия още причинени от човека бедствия в допълнение към рекордния скок в началото на 2024 г.", предупреждава руският икономист Игор Липсиц в социалните мрежи.

Явно, колкото и да е нелицеприятно за властите в Кремъл,

причините за

тежките аварии

не са плод на неблагоприятни климатични условия или друго лошо стечение на обстоятелствата, а се дължат на икономически затруднения.

И за все повече руснаци ще става безпощадно ясно, че серията от тежки аварии в разгара на зимата говори за погрешно разпределение на държавните средства, които със сигурност отиват с предимство за войната в Украйна, а не за насъщни нужди като отоплението на хората.