Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Божков
Васил Божков

Той каза още, че може изобщо да не се стигне до дела срещу него в съда

Призна и, че е в основата на протестите през 2020 г.

Целта на завръщането на Васил Божков в България е да вземе властта като политик. Това стана ясно от пресконференция, която той даде на живо на страницата си във фейсбук.  Журналистите бяха събрани в хотел "Хаят" след предварителна регистрация, а бизнесменът отговаряше от офиса си на "Московска", където пребивава по време на домашния си арест с електронна гривна.

Той каза, че иска да обедини всички партии, които са против статуквото и с гласовете на мълчаливото мнозинство, което сега не гласува, да спечели изборите и да спаси държавата. Под статукво той разбира ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС. Борисов и Пеевски трябва да бъдат изличени от властта, а също и "Промяната", която е Комсомолът на ГЕРБ, смята Божков. Това, че е под домашен арест, нямало да му пречи да организира всички, които са против статуквото, защото при тази мярка всеки може да го посещава.

Според Божков протестите през 2020 г. започнали, след неговото интервю по Би Ти Ви. 

Той е и на мнение, че можело изобщо да не се стигне до делата срещу него в съда.

Не познавам Петьо Петров. Срещу мен беше организирана атака като военна операция - арестуваха жена ми, сина ми, адвоката ми. За ритона не мога да кажа нищо, защото нямам достъп до колекцията, отговори Божков на първите въпроси, които му бяха зададени минута след 12 часа. Той нямаше въвеждащи думи, а направо започна да отговаря на въпроси. Първият беше дали Петьо Петров-Еврото е организирал делата срещу него. 

Пресконференция

09.09,12:00

Публикувахте от Васил Божков в Събота, 9 септември 2023 г.

Разбира се, Божков беше питан и дали доброволно се е прибрал или е бил екстрадиран. "Спекулацията с моето връщане е манипулация на прокуратурата. Те получиха регулярното писмо за моето прибиране. Арабският термин е екстрадиране. Прибирането ми беше осуетено от Интерпол, после тръгна дело в Дубай, прибрах се доброволно сам, без екстрадиция. Подписах декларация, че се прибирам по собствена воля и отговорност", обясни Божкков. След като го направил първият възможен полет бил на 25 август.

Журналисти задават въпроси на Васил Божков от зала в хотел "Хаят", той разговаря с тях по видеовръзка.
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Журналисти задават въпроси на Васил Божков от зала в хотел "Хаят", той разговаря с тях по видеовръзка. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

"По делото на Борисов, Горанов и Арнаудова аз съм защитен свидетел", каза още Божков. Не са му предлагали да стане, но той бил защитен свидетел. Припомни, че дал показания като свидетел 9 часа.

"Единственото вредно нещо за България е Борисов, той трябва да бъде изваден от политическата сцена, за да има България някакво бъдеще", смята Божков. 

Питаха го и за Алексей Петров. Обясни, че не се познавал добре с него, отдавна не се били виждали. Неговото прибиране нямало нищо с убийството на Алексей Петров, който беше погребан на 24 август, ден преди Божков да се върне. 

ПП мога да ги отъждествя като комсомолската организация на ГЕРБ, ние сме против статуквото, а Борисов и Делян Пеевски са статуквото, върне се към темата за партиите Божков.

Попитан беше и за убития в Южна Африка Красимир Каменов - Къро.  На този въпрос помоли да не бъде принизяван с криминални персонажи като Къро и като Найденов, който бил психично болен човек. (Вероятно имайки предвид Цветомир Найденов, важен свидетел срещу него.) 

Васил Божков с пресконференция
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Васил Божков с пресконференция СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Измислени неща били, че е свързан с Къро, нямал нищо общо с побоя на Слави Ангелов, този свидетел имал психически отклонения (Ивайло Серафимов, който е ключов свидетел по делото за побоя на главния редактор на "168 часа". 

"Не би ме удовлетворило реми, партията трябва да завърши с победа на белите", каза той на въпрос на "24 часа" дали би го удовлетворило реми. 

Моята кауза е да направя нещо за България и българския народ, не мисля повече да се занимавам с бизнес, правил съм много неща за българския народ, за спорта, а те унищожиха колекцията ми, заяви още той.  Божков на няколко пъти спомена, че не знае нищо за колекцията си от антики.  

Запитан за Любена Павлова (бившата жена на Петьо Петров) и дали тя е била в Дубай в началото на лятото, каза не знае нищо за нея.  А защо е бил отстранен Гешев, за него било загадка. Спомена, че бившият главен прокурор му преписвал убийства, че е ограбил пенсионерите. (Едно от обвиненията на Божков е за подбудителство на три убийства). 

Той обясни, че няма да може да каже каква информация ще разкрие пред американските власти в средата на септември. 

Божков допълни, че европрокуратурата го разпитвала по неговия сигнал. Бил лесно откриваем, включително съдът го намирал винаги, за да му връчи книжа, свързани със запорите. Сградата, в която щял да прави музей, вече не била негова.

"Договорки не правя, никой не ми е давал гаранции, бях на косъм да стоя осем месеца в ареста", каза той. Щял да се опита да обедини всички, които били против статуквото. Всеки можел да идва при него, защото е под домашен арест. Той чакал делата, ако изобщо се стигне до тях, защото не бил извършил никакви престъпления.   

Божков беше пуснат под домашен арест с решение на Софийския апелативен съд във вторник. 

Както "24 часа" писа Софийската градска прокуратура оттегли искането си за задържане на Васил Божков по делото за организирана престъпна група за криминални престъпления.

Той получи и третата по тежест мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на милион и половина лева. Тя е по третото му дело за незаконно държане на антики и пране на пари. Адвокатът му Георги Гатев обаче щял да я обжалва пред апелативния съд.

Васил Божков
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Васил Божков СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Журналисти имаха възможност да задават въпроси на Васил Божков
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Журналисти имаха възможност да задават въпроси на Васил Божков СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА