Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пригожин с жена си Любов и една от дъщерите си
Пригожин с жена си Любов и една от дъщерите си

Изчисляват печалбите му на около 1,8 млрд. евро годишно

Неясно е кой ще получи приходите от добив на злато и минерали в Африка, за които “Вагнер” има права

Жена му и трите му деца разполагат с пет и четиризвездни хотели, луксозни комплекси и бизнес центрове

Неясно е какво ще се случи с активите на Частната военна компания “Вагнер” след смъртта на лидера ѝ Евгений Пригожин, както и дали групата ще се разпадне. Смята се, че ще я управлява Антон Елизаров с прякор Лотос.

Интересното е кой ще получи приходите от добивите на злато и минерали в африкански страни, в които групата има права - Мали и Централноафриканската република, както и

парите, които Либия и

Судан са им отпуснали

срещу военна подкрепа

Твърде вероятно е те да бъдат преотстъпени на други руски компании.

Заедно с Пригожин в самолета загина и Валерий Чекалов - ключов играч в бизнеса му. Той отговарял за гражданските проекти в чужбина и

за логистичната

подкрепа на групата,

припомня “Индипендънт”. Бил е изпълнителен директор на групата “Конкорд”, печелила държавни поръчки. Оглавявал е и АО “Нева”, собственик на ООО “Евро Полис”, с която са свързани всички сирийски и африкански проекти на “Вагнер”.

В Африка има много други частни военни компании, които обаче не са постигнали толкова добри договори. Като например “Редут”, “Конвой” и “Патриот”. Първата работи срещу пиратите в Сомалия, втората се свързва с губернатора на Крим, а третата - с министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Другото от наследството на Пригожин, което засега не е ясно в чии ръце ще отиде, са “фабриките” за тролове. Те продължават да функционират, въпреки че след опита за преврат той ликвидира медийните си фирми. Предполага се, че държавата или контролирани от нея дружества ще поемат интернет пропагандата във вече разработените канали.

Същото се отнася и до държавните поръчки. Наскоро в клоновете на френския “Данон” и датския “Карлсберг” в Русия бяха назначени приближени на чеченския лидер Рамзан Кадиров, дава пример сайтът marketscreener.

“Путин разпределя активи

между васалите си”,

казва Андрей Колесников от руско-евразийския център “Карнеги”. Според него това е олигархичен държавен капитализъм, който не съществува извън връзките с държавата.

Точно по тази схема загиналият в самолетна катастрофа предприемач и военен е натрупал лично богатство, бизнес империята му е печелела от продажби по около 1,8 милиарда евро годишно, пресмятат на Запад. Има и

собственост на имоти,

центрове, комплекси,

които остават на жена му Любов и трите му деца.

“Индипендънт” твърди, че съпругата му в момента на катастрофата е била на почивка в Индия. Тя, синът и дъщерите ѝ би трябвало да наследят хотели, бизнес центрове и имоти в луксозни комплекси.

Евгений Викторович е предприемач още от 90-те години. Основният му актив е групата “Конкорд”. Медиите цитират базата с данни SPARK, според която “Конкорд кетъринг” се води лично на починалия лидер на “Вагнер”, но няма данни за търговската ѝ дейност. Загиналият ръководител е признавал приживе, че е получавал договори от Министерството на отбраната за доставка на храни от 2016 г. Тогава

се сдобива и с прякора

“Готвача на Путин”

С него се свързва и CONCORD MANAGEMENT AND CONSULTING LLC. Тя обаче е на загуба през последните три години. През 2022 г. той отчита, че е с минус 77 милиона рубли (близо 1,5 млн. лв.). Тогава обявява, че за последно е взел държавна поръчка през 2016 г.

Третата му фирма е “Конкорд М” ООД. Печалбата ѝ е малка, а оборотът - около 800 милиона рубли (около 15 млн. лв.). Свързана е с Летния театър в Сочи, ресторанта на Руското географско дружество в Москва, плаващи ресторанти в Сочи и в Санкт Петербург и известния ресторант Old Customs на остров Василевски пак във втория град в Русия.

Освен това до 2019 г. Пригожин доставяше храна за московските училища чрез компанията “Комбинат питания”, която притежава огромен цех за производство в предградията на Санкт Петербург. За 2017 г. договорите са били на стойност 10 милиарда рубли (185,6 млн. лв.). Преди 4 г. дружеството е прехвърлено на корпорация “Развитие” АД. Но според самия Пригожин и след 2019 г. той е продължил да се грижи за закуските на децата.

Другият печеливш бизнес на

покойния е строителството

Руските медии са проверили в базата данни SPARK фирмата “Мегалайн”, която формално не е свързана с Пригожин от 2020 г., когато преминава под контрола на друго дружество - Lakhta LLC. В момента собственик се води Николай Константинов. Представители на компанията са отричали връзка с Пригожин, но самият той по време на конфликта си с местната власт в Петербург призна, че има участие там. Тогава обвини губернатора Александър Беглов, че в нарушение на споразумението им е дал на “Газпром” парцел на брега на Финския залив, където “Мегалайн” възнамерявала да строи.

За 2022 г. дружеството има печалба от 400 милиона рубли (7,4 млн. лв.), като половината от тях са от държавни поръчки, а оборотът - 9 млрд. рубли (167 млн. лв.). “Мегалайн” работи и с военните. Пригожин официално е напуснал компанията майка Lakhta LLC, но през 2022 г. е коментирал нейни проекти. С него е свързана и строителната Palmira LLC, както и RITM. Основната им дейност е управление на недвижими имоти, но регистрират много малка печалба.

Компания, която има отношение към “Готвача на Путин”, наскоро построи Център на ЧВК “Вагнер” в Петербург, който спря работа след бунта срещу Шойгу и Герасимов. Става дума за модерна офис сграда. Собственик е “Ритейл” АД, където Пригожин е бил директор между 2022 и 2023 г.

Освен бизнеса загиналият лидер на Вагнер притежава доста имоти. Журналистите в Русия твърдят, че

семейството му е

собственик на петзвездния

хотел “Трезини”

и околни сгради на крайбрежната улица на река Нева в Петербург. Всички 21 стаи са различен тип лукс - императорски, президентски, кралски и т.н. В същата сграда е и кабинетът на Пригожин. Но нито той, нито някой от семейството му е вписан като съдружник във фирмите, които управляват хотела и другите имоти.

По времето на метежа всички те са били обискирани, иззети са пари, злато, оръжие и паспорти. Казаха, че в една от колите в паркинга под офисите на Пригожин намериха над 4 милиарда рубли в брой (74,2 млн. лв.).

Според публикации в медиите Пригожини притежават и хотел River Palace на най-големия остров на Нева в Петербург - Василевски, както и имоти с обща площ 17 000 кв. метра в луксозния квартал “Северен Версай”. Официално техните имена там не фигурират.

Жена му Любов е

завършила за

химик-фармацевт,

и през годините е работила в 19 компании, свързани с мъжа ѝ, но в момента на нейно име се водят само три. Едната притежава голямо здание - Търговския дом на братята Елисееви, на прочутия Невски проспект в Петербург. В подземието там се намира популярният ресторант “Склад № 5”. Пригожина владее и Музея на шоколада в двореца “Строганов”. А също така управлява санаториуми.

Синът на Пригожин - Павел, който е на 25 години, е собственик на четири фирми. Контролира „Турстатус“, на чието име преди време е била записана дачата на фамилията край черноморския курорт Геленджик, пише сайтът „Бумага“. Еколозите са сигнализирали, че при строителството са унищожили уникален вид стари борове в Краснодарския край. Впоследствие имотният регистър на Русия „Росреестър“ засекрети данните за вилата.

Павел управлява още компанията „Лахта парк“ и „Лахта парк премиум“, които продават елитни апартаменти в едноименния квартал. Точно срещу него е петербургската централа на „Газпром“. Доскоро синът на загиналия лидер на „Вагнер“ управлявал и компанията „Лахта плаза“, но в момента там се извършват промени.

Другата му фирма е „Бета“, която притежава парцели в комплекс „Северен Версай“, където е разположен луксозният комплекс „Лахтински пасаж“.

Комплексът "Северен Версай" в Петербург, където Пригожини притежават имоти.
Комплексът "Северен Версай" в Петербург, където Пригожини притежават имоти.
Твърди се, че цената му е около 260 милиона рубли (около 5 млн. лв.). В него са 18 апартамента. Наемът на жилище от 75 квадрата върви по 120 хиляди рубли на месец (2200 лв.).

Още един обект е под контрола на Павел Пригожин. Става дума за бизнес центъра „Синоп“, за което пише сайтът „Верстка“. Помещенията се дадени на структури на „Газпромнефт“.

Една от двете му сестри - Полина (31 г.), владее дачата на княз Олденбургски в Петербург, която струва 135 милиона рубли (2,5 млн. лв.). Аристократът е живял през XIX век и е член на руското императорско семейство Романови. Той е руски офицер и участник в Руско-турската война (1877 - 1878 г). Бил е сред кандидатите за български княз, но е отхвърлен в полза на княз Александър Батенберг. Полина Пригожина планирала да направи от княжеския палат хотел, като се е регистрирала като индивидуален предприемач.

По-малката й сестра Вероника (само на 18 г.) е собственик на четиризвездния дизайнерски хотел „Ред старс“ в Петербург. По стените му са изписани графити, посветени на мегаполисите Ню Йорк, Токио, Лондон и Рио де Жанейро, а също 3D рисунки и видеоинсталации.

В бизнеса на сина си е и майката на загиналия в самолетна катастрофа лидер на „Вагнер“. Виолета Пригожина е била лекарка в болница. Посочена е и като автор на книги за инфекциозни болести, кандидат на медицинските науки, доцент в катедрата по инфекциозни болести на Медицинската академия за следдипломно образование и сътрудничка на оргметодоотдела на инфекциозната служба на Санкт Петербург.

От няколко години тя се занимава с живопис. Основала галерия. До края на 2022 г. е провела 6 свои изложби. Последната е под надслова „За да се съхрани, не трябва да се руши“.

Дали всички имоти и фирми на Пригожин ще останат в ръцете на семейството му, все още не е ясно…