Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Везенков Снимка: фейсбук на "Олимпиакос"
Александър Везенков Снимка: фейсбук на "Олимпиакос"

На българина ще бъде дадено малко време да се пребори с предразсъдъците на янките, а добрата новина е, че трансферът му съвпадна с период на възход за „кралете“

Световният футбол е стряскащо тих това лято. Грандовете си броят стотинките и мегасделките се броят на пръстите на едната ръка. За сметка на това европейският баскетбол се отчете със страхотно постижение, изпращайки свой питомец в НБА.

Трансферът на Александър Везенков в „Сакраменто Кингс“ съвсем очаквано получи сериозен отзвук в две от държавите на Балканския полуостров. В съседна Гърция се простиха подобаващо с българския баскетболист, избирайки го за най-полезен играч на миналия сезон. Играчи и фенове пък го засипаха с благопожелания и благодарствени слова за всичко, което направи за техния любим „Олимпиакос“.

На родна земя Везенков също получи пропорционални на успеха му почести. Дори и най-добре платените от Кремъл тролове не биха могли да омаловажат оферта от най-силното баскетболно първенство на Земята. В продължение на почти месец Везенков се намираше между две възможности - да остане в „Олимпиакос“, за да напише поредна страница в историята на гръцкия гранд, или да започне уникално приключение отвъд океана.

В крайна сметка 27-годишният баскетболист избра втората опция, която поне за момента изглежда и като по-рискованата. Защото никой не може да обещае на Сашо, че го очакват цветя и рози на американска земя. Мнозина преди него се пробваха и в крайна сметка не успяха да отговорят на големите изисквания. В НБА важат други правила, пулсът на играта е различен, а времето за адаптация е малко. Да не говорим, че още преди да е стъпил в Калифорния, Сашо Везенков вече се уреди с немалко критици, които ще следят под лупа изявите му.

В дните преди финализирането на трансфера фенове на „Сакраменто Кингс“ участваха активно в анкета, която ги питаше дали одобряват привличането на европееца. Мнозина бяха тези, които пренебрегнаха впечатляващите изяви на Везенков в Евролигата и дори с известна доза враждебност го призоваваха да не припарва до техния любим отбор. Подобно отношение в никакъв случай не е изненада. Янките открай време гледат с подозрение на родените на Стария континент баскетболисти и фаворизират младите таланти, които идват от колежанските отбори.

Везенков очевидно не се уплаши и подписа договора, който ще му донесе 20 млн. долара в следващите три години. А парите ще дойдат от джоба на индиеца Вивек Ранадиве. Босът на „Сакраменто Кингс“ би могъл да е добър пример за българина, тъй като в началото и той е посрещнат на нож от феновете на „Сакраменто“. През 2013 г. богаташът и група заможни съмишленици броиха рекордните по онова време 534 милиона долара, за да придобият контролния пакет акции на най-стария клуб н НБА.

Едно от големите му „предизборни“ обещания е да построи нова баскетболна зала и той го изпълнява, но много от другите му инициативи са обречени на неуспех. Останалите големи играчи в баскетболното първенство на САЩ с интерес наблюдават действията на Ранадиве, които понякога граничат с пълната лудост. Стига се дотам, че много от мениджърите на играчите съветват клиентите си за нищо на света да не подписват със „Сакраменто“. На индиеца, чието състояние се оценява на 700 млн. долара, явно не му пука от мнението на околните и продължава да си следва собствените правила, опитвайки се дори да се меси в работата на треньорите.

Името му се появява на челно място в новинарските хроники през март 2018 г., след като от центъра на баскетболното игрище произнася пламенна реч в защита на човешките права. Повод за изненадващата му изява след края на мач на неговия тим е убийството на 22-годишен афроамериканец, който е застрелян от полицаи в задния двор на къщата на баба му.

Година по-късно Вивек Ранадиве пак привлича погледите към себе си, осъществявайки мечтата си да организира мач от НБА в родината си.

„Натоварих на „Боинг 747“ всичко необходимо за провеждането на един баскетболен мач и отлетяхме за Индия. За рекордно кратко време изградихме игрище на място, което само месец по-рано беше запазена територия за кокошки и бездомни кучета. Мачът на моя тим с „Индиана Пейсърс“ със сигурност е един от най-епичните моменти в живота ми“, казва тогава богаташът с куп ексцентрични идеи в главата.

Любопитното е, че трансферът на Везенков в „Сакраменто Кингс“ съвпада с най-успешния период на тима от почти две десетилетия насам. Миналия сезон „Кралете“ за първи път от 17 години се класираха за плейофите, наставникът им Майк Браун бе избран за треньор на годината, а двете звезди на тима - плеймейкърът Ди'Аарън Фокс и центърът Домантас Сабонис - обраха куп индивидуални отличия и за радост на феновете преподписаха договорите си.

Сега в преносен и буквален смисъл топката е в ръцете на Везенков и съотборниците му, които ще бъдат задължени от феновете да затвърдят добрите впечатления от миналата година. Какъвто и да е стартът на Везенков в „Сакраменто Кингс“, той вече запази своето място в историята на българския баскетбол, ставайки едва вторият българин с покана да играе в НБА. Преди повече от 35 години сегашният шеф на федерацията Георги Глушков бе удостоен с честта да защитава интересите на „Финикс Сънс“ за един сезон.