Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Потвърдиха 4-годишна ефективна присъда за убит ученик край Атия Близки и приятели на убития ученик поставиха цветя на пешеходната пътека, на която бе блъснат. Снимки:Елена Фотева

Магистрати: Груби нарушения са причинили смъртта на 16-годишния Костадин Джардов

Бургаският апелативен съд потвърди изцяло 4-годишната ефективна присъда на Кирил Георгиев, който блъсна и уби 16-годишен ученик на пешеходна пътека до созополското село Атия. Подсъдимият е лишен и от право да управлява автомобил за пет години.

Тежкото произшествие стана на 20 ноември, 2017 г., около 06.45 ч, когато Костадин Джардов вървял към спирката, за да отиде на училище в бургаската гимназия по туризъм.

В района на кръстовището за село Атия, на главния път Бургас-Созопол, момчето е блъснато от лек автомобил  „Шевролет Каптива” докато пресича на пешеходна пътека. Колата го влачи над 30 метра,  тийнейджърът умира на място.

Заключението на тройната автотехническа експертиза сочи, че водачът е управлявал автомобила си с превишена скорост - 95 км/час при разрешена 60 км/час. Вещите лица са констатирали, че ако Кирил Георгиев се е движил с указаната скорост, е имал възможност да види навреме пресичащия младеж и да намали или да спре автомобила, като по този начин е щял да предотврати фаталния удар.

Лошите метеорологични условия в онзи момент, които са намалявали видимостта, са изисквали повишено внимание от страна на водача, дори по-ниска от допустимата скорост на движение, смятат магистратите, които споделят изцяло извода на окръжния съд, че произшествието е по изключителна вина на подсъдимия. Те отбелязват, че шофьорът е познавал добре този пътен участък, тъй като е пътувал по него ежедневно и е следвало да се съобрази с всички знаци, маркировки и органичния. Както и с обичайното движение на пешеходци в този времеви интервал.

Двете инстанции приемат, че деянието се отличава с изключително висока степен на обществена опасност, предвид допуснатите груби нарушения на пътя и настъпилия  резултат.

„Тези престъпления бележат значителна динамика в последно време и прекършват живота на млади хора, поради което обществото е изключително чувствително към този род деяния и проявява активност чрез създаване на граждански организации, свързани със защита децата на пътя“, пише в мотивите си Бургаският  Апелативен съд.

От друга страна съдът е определил като занижена степента на обществена опасност на личността на подсъдимия, предвид чистото му съдебно минало, трудова и семейна ангажираност, добри характеристични данни, изразеното от него съжаление и разкаяние.

Независимо от тези смекчаващи вината обстоятелства обаче поведението на подсъдимия, като водач на МПС в конкретната ситуация, е във висока степен небрежно и дръзко, и в същата степен обществено укоримо, отбелязват апелативните съдии.  Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред ВКС.