Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова празнуват победата на изборите.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова празнуват победата на изборите.

Новата власт там ще втвърди тона, а българският интерес се защитава от... албанците

58% от гражданите на Северна Македония не гласуваха на вота 2 в 1 в сряда. А дори тези, които гласуваха, не го направиха с вяра в бъдещето, а по-скоро като

наказателен вот срещу досегашните управляващи

от СДСМ, които провеждаха безидейна политика и съвсем логично слязоха от политическата сцена. Дори под въпрос е дали СДСМ ще успее да се възстанови като партийна структура след това поражение.

Но все пак голяма част от избирателите в Северна Македония съвсем съзнателно избраха да не гласуват. От една страна, това показва, че настъпилата политическа промяна не е избор на цялото население на Северна Македония. А неучастието му в изборния процес означава несъгласие с провежданата политика досега.

Трябва да имаме предвид още два фактора. Първо, три български организации призоваха всички с българско самосъзнание да не гласуват. И второ - част от албанските лидери бяха възприели позиция на пасивно негласуване, евентуално за да се провалят президентските избори. И те

бяха само на 2% от провала

Ако бяха останали под 40%, тогава целият изборен процес щеше да тръгне отначало.

Трябва да имаме предвид обаче, че част от българите гласуваха за албанския кандидат за президент на първия тур от изборите, тъй като той заявяваше, че българите трябва да бъдат вписани в конституцията. Стигнахме дотам, че албанците защитават българския интерес. След като на втория тур нямаше албански кандидат, това допълнително мотивира българите да не гласуват.

При всички положения обаче може да очакваме втвърдяване на тона на Скопие към София. Това се виждаше по време на самата кампания там, която беше изцяло антибългарска, а България бе водеща тема -

взаимните обвинения бяха коя от двете формации има по-близки отношения с България 

На победителя ВМРО-ДПМНЕ не ѝ достигат няколко депутати за мнозинство в парламента и се водят официални разговори за управление с коалицията на опозиционните албански партии “Заслужава си”. Но не съм убеден, че на всяка цена ще се направи тази коалиция, защото ръководството на албанската формация изрично подчертава, че иска промяна в конституцията и вписването на българите в основния закон - нещо, с което ВМРО-ДПМНЕ не е съгласна.

Дори да се стигне до такава коалиция, Мицкоски ще използва някаква

патерица, която да дава липсващите му гласове

Такава патерица може да е както партия “Левица”, така и партията на кмета на Куманово Максим Димитриевски - “За нашата Македония”. Ето 12 депутати, които могат да затвърдят мнозинството, без да е необходима подкрепа от страна на която и да е от двете водещи албански партии.

Това обаче означава взривяване на етническия мир

оттатък границата. Надявам се да не се стига дотам и да се вслушат в гласа на разума и да приемат албанските искания.

При всички случаи управляващите в Северна Македония ще настояват за промяна на рамката за преговорите за членство в Европейския съюз. Но анализът на разширението на ЕС след падането на берлинската стена показва, че тази рамка никога не е била променяна. Затова е нереалистична идеята от Скопие да наложат промяна на условията, така че да бъдат по-благоприятни за тях.

В югозападната ни съседка се твърди, че има български диктат и вето, а това не е вярно. Българското вето отпадна и сега има поставени европейски условия, след като ЕС наблюдаваше доводите и на двете страни и прие, че това, което казва България, е истина, особено по отношение на правата на българите в РСМ. Не бива да се забравя, че идеята за вписване на българския народ в конституцията не е категорично българско искане.

Когато през 2019 г. България определи своята политика към РСМ с рамковата позиция, приета от Министерския съвет, вътре не фигурира подобно нещо. Това искане бе издигнато от граждани на Северна Македония, а след като нашите политици се запознаха с него, разбраха неговото значение и го подкрепиха.

Но то си остава искане на граждани на Северна Македония. Отказвайки да направи това нещо, страната сама дискриминира своите граждани, тъй като всички останали етнически общности са вписани в конституцията и получават съответни гарантирани квотни права. Междувременно българите не са вписани в конституцията и продължават да бъдат мачкани.

Затова сега след победата на ВМРО-ДПМНЕ сред хората с българско самосъзнание ще настъпи още по-голям страх от преди. Ако приемем, че правителството на Ковачевски беше формално проевропейско, очертаващата се нова власт в Скопие ще има

проевропейска фразеология и изцяло антиевропейски действия

По време на предизборната кампания там по кея на река Вардар се издигаха огромни 10-15- метрови надписи: "Българите в конституцията е предателство". Това нещо е направено с огромна подготовка и часове наред работа. Не ми е известно властите в Северна Македония да са предприели каквито и да е действия срещу извършителите на подобни надписи, които са език на омразата и нетърпимостта. След като едно служебно правителство не предприе действия, може да си направим извода какво ще стане при редовен кабинет, дошъл на власт с антибългарски искания.

Затова българската пасивност буди тревога

От една страна, видяхме кампания за избори 2 в 1, изцяло насочена срещу България. Междувременно у нас започва кампания за избори 2 в 1, но от участващите партии не съм чул позиция по този проблем. Виждаме ясната позиция на президентската институция, в същото време обаче имаме служебно правителство с премиер, който е и външен министър, и от тази институция не чуваме послание, ориентирано към защита на българските национални интереси там.

Надявам се да не се стига дотам само чрез обществени инициативи и натиск да защитаваме интересите си. Това трябва да е функция именно на изпълнителната власт, която разполага с ресурсите. В това отношение въпреки медийния интерес гражданският сектор е ограничен, а истинският ресурс е в държавата. която поне трябва да подаде ръка на гражданските организации, които работят по тази проблематика.

Наближават евроизбори, ще имаме нов състав на Европарламента и на останалите европейски институции. Ние успяхме да запознаем част от европейските лидери с проблемите. Но сега ще дойдат нови хора, които не знаят нищо.

Поддръжници на етническата албанска коалиция, водени от формацията ВЛЕН, празнуват резултатите от изборите в Тетово.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Поддръжници на етническата албанска коалиция, водени от формацията ВЛЕН, празнуват резултатите от изборите в Тетово. СНИМКА: РОЙТЕРС