Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Загиналите Ани и Явор СНИМКИ: Фейсбук/Desislava Malcheva
Загиналите Ани и Явор СНИМКИ: Фейсбук/Desislava Malcheva

Организират протест, който ще завърши с мирно шествие до кръстовището на бул. "Сливница" и бул. "Константин Величков"

Близките на Ани и Явор, които бяха пометени преди година на столичния бул. "Сливница" от 18-годишния Адриан Антонов, не спират да ги сънуват облечени в булчинска рокля и костюм. Малко след убийството им на 8 май 2022 г. стана ясно, че двойката е планирала сватба и дори обсъждала къде да бъде празненството. Плановете им обаче се провалят заради Антонов, който ги убива с висока скорост и книжка на 2 месеца, докато влюбените пресичат на пешеходна пътека.

"Изминаха точно 365 дни от ужасяващата катастрофа на 8 май, но аз все още се будя със сълзи в очите, защото сънувам сина ми заедно с годеницата му пред олтара - разказва пред "24 часа" роднина на Явор. - Двамата мечтаеха да станат семейство, но това така и не се случи. Когато се събудя и осъзная, че всичко, което уж съм видял, е било илюзия, страдам. Сърцето ми се свива и започвам да плача."

По случай една година от смъртта на 24-годишната Анна-Мария Милчева и 22-годишния Явор Стоянов фондация "Ани и Явор: Ключът е любовта" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата" организират протест. Те призовават всички, които не са безразлични към несправедливо отнетия човешки живот от войната по пътищата, да се присъединят към него. Целите на шествието им са няколко - отдаване на почит към Ани и Явор, както и към всички загинали и пострадали в ПТП в България; изразяване на нетърпимост към случващите се трагедии по пътищата. Групата ще направи призив към обществото за отговорност и апел към институциите за активна работа за повишаване на безопасността при движението на автомобили.

В началото на януари тази година Софийската градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу Адриан Антонов за причиняване на смърт по непредпазливост. 18-годишното момче блъсна гаджетата със скорост от 106 км/ч при разрешена максимална скорост 50 км/ч. Пред Би Ти Ви то обясни, че не може да погледне близките им в очите.

"Просто искам да дам съболезнованията си затова, че страдат. Не трябваше да предпоставям това нещо да се случва изобщо. Искам да върна времето назад. Няма как да ги накарам да не ме съдят. Два човешки живота ги няма вече. Единствената ми цел е само да кажа на колкото се може повече хора, че съжалявам - на семейството, дори и на хората, които са загубили преди това близки в катастрофи."

Сега Антонов е на свобода с най-леката мярка за неотклонение - подписка. Той беше задържан за постоянно в ареста, но го освободиха, защото е обвинен за престъпление по непредпазливост и по закон не може да бъде задържан повече от два месеца. Съдът тогава прецени, че не е налице опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.