Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трайчо Трайков - кмет на район "Средец" Кадър: БНТ
Трайчо Трайков - кмет на район "Средец" Кадър: БНТ

За мен решението е в това Столичната община да придобие сградата чрез разговори със собственика или чрез отчуждаване. Това каза кметът на район "Средец" Трайчо Трайков за дома на Иван Гешов, който се запали вчера. 

"Откакто се помня е така. 2004 година се разрешава изграждането на 7-етажен хотел. От няколко години насам общината води дела, които да предотвратят това и да бъде утвърден от главния архитект план за застрояване, който предвижда сградата да се запази в сегашния си вид", заяви той.

По думите му сегашният собственик не показва добросъвестност.

"За мен решението е в това Столичната община да придобие сградата чрез разговори със собственика или чрез отчуждаване. Има обществена нужда, която да обоснове този факт", категоричен беше той.

Също така предложи общината да може да учреди ипотека, в негова тежест и тя да финансира и да извърши необходимите дейности.

Според него е възможно да се касае за умишлен палеж.

"Но така изглежда. Нещо, което ходи и кряка като патица, може да е такова".

Кирил Ковачев, който живее в близост до къщата паметник на културата също посочи, че проблемът е от години, а за неговото разрешаване не се прави нищо по въпроса.

"Усетих дима, който ме събуди, и тогава видях пожарните, които бяха спрели и бяха извикани от една от съседите. Но мога да кажа, че точно преди 22 години, по същия повод пак тука давах като домоуправител, интервю по същия повод. И от тогава до сега няма абсолютно никаква промяна", разказа той.

Мъжът обясни, че непрекъснато в къщата паметник на културата "си влизат, излизат". Допълни, че полицията знае много добре и е викана многократно, но нищо не се предприема, за да спре посещаването на къщата от "хора, на които не им е мястото тука". Друг проблем според живеещия в квартала са и непрекъснато падащите предмети, пише БНТ

"Наркомански истории, пожари... Просто това място в центъра на София не може да съществува по този начин и ние вече не виждаме какво може да се направи, за да се промени тази ситуация. Това не знам дали го има някъде другаде по света".