Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепрезидентът Илияна Йотова Снимка: Президентски прессекретариат
Вицепрезидентът Илияна Йотова Снимка: Президентски прессекретариат

Тук в църквата „Св. Архангел Михаил" беше записан най-мощният глас за свобода – гласът на бащата, който убива жена, деца и себе си, за да не бъдат повече роби. Жителите на Перущица не развяваха като байрак жертвоготовността си, в нея не се чуваше звънът на монетите, които често са изкупление за греховете. Те се превърнаха във факли, за да осветят пътя към свободата. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към жителите на Перущица на тържественото честване на 148-годишнината от Априлското въстание, съобщава президентският прессекретариат. 

Йотова благодари на кмета на Перущица Николай Баков и общинското ръководство, че пазят традицията за отбелязването на Априлската епопея и предават тази памет на поколенията.

В словото си вицепрезидентът изтъкна опитите за пренаписване на българската история, за отричане на зверствата върху българския народ. „Нашата история е такава, каквато ни я завещаха нашите родители, такава ще я предадем на децата си", посочи Йотова. Тя припомни думите на френски журналист, че от над 2000 души след зверствата в Перущица са останали 150 старци и деца.

„Априлската епопея отприщва европейското негодувание, много общественици, интелектуалци обръщат внимание на един народ, пет века тъпкан в страшно робство. Хора от Западна Европа до Русия се застъпват за българите. Благодарение на Априлското въстание, на национално-освободителните борби на българите Русия обявява война на Османската империя, която завършва с нашето освобождение", посочи вицепрезидентът.

„Няма враг, който може да ни пребори, само когато сме единни – това е най-важното послание, което трябва да преведем днес в 21 век, за да бъдем достойни за паметта на априлци", подчерта Йотова.
Вицепрезидентът се включи в шествието, което почете паметта на борци за свободата на Перущица и завърши в църквата „Св. Архангел Михаил".