Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Факсимиле от новината на осведомителната агенция Анса.
Факсимиле от новината на осведомителната агенция Анса.

Италианските власти са поставили под запор в Салерно кораб, плаващ под български флаг, заради пренасяни опасни отпадъци. Според медиите на Апенините става въпрос за кораба Seven stars. Той пренасял 87 000 кг. опасни железни отпадъци. Те трябвало да достигнат до пристанището Ористано на остров Сардиния. Италианската дирекция „Антимафия” спряла пътуването на кораба към Сардиния и сега той ще остане под запора на магистратурата. Отровният товар бил открит с помощта на персонала на областната агенция за защита на околната среда в Кампания, където е Салерно.

Не е ясно за какво трябвало да послужат опасните железни и стоманени отпадъци в Сардиния. Те можели единствено да бъдат претопени. Сред тях има и пресирани коли с тапицерии, части от електрически и пластмасови инсталации, мотори с газови филтри, електроуреди, пластмасови елементи. Отворен е и въпросът кой точно стои в Сардиния зад тази незаконна дейност и защо точно Ористано е избрано като пристанище, където да пристигне товарът. Тези въпроси бяха поставени от депутата от Сардиния Маури Пили в специално запитване към министъра на околната среда.

„В Сардиния няма стоманолеярни или пък леярни за метали чрез технологии за преработване на използвани железни материали”, твърди депутатът. Той предполага, че в такъв случай железните отпадъци трябвало или да бъдат депозирани на острова, или да бъдат транспортирани след това към други места. Съмненията са, че зад този трафик се крият нелегални организации.