Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дмитрий Риболовлев (вдясно) заедно с принца на Монако Алберт II по време на мач на футболния отбор “Монако”, на който руснакът е собственик.
Дмитрий Риболовлев (вдясно) заедно с принца на Монако Алберт II по време на мач на футболния отбор “Монако”, на който руснакът е собственик.

Натрупва $11 млрд. от производството на торове, топят го за убийство, за да му вземат най-печелившата фирма

За голямата си дъщеря Екатерина купува гръцкия остров Скорпиос, където Джаки Кенеди се омъжи за Онасис

Руският милиардер Дмитрий Риболовлев, който спонсорира филма “Топ Гън: Маверик”, е един от най-богатите хора в Русия със състояние от 11 млрд. долара, натрупани от производство на торове.

“Бащата на торовете” е известен със страстта си към изкуството, скъпите имоти и футбола. Именно по тази причина той финансира различни холивудски продукции. Световният конгрес на украинците обаче протестира срещу номинациите за “Оскар” на филма с Том Круз заради санкциите срещу Риболовлев, наложени заради войната. В крайна сметка “Топ Гън: Маверик” взе статуетка за най-добър звук. Но съвсем доскоро ситуацията не изглеждаше така оптимистична.

Само преди два месеца американският вестник Los Angeles Times съобщи за дело за нарушаване на договора между две дружества, заведено от Брадли Фишър, бивш президент на продуцентската компания New Republic Pictures.

В иска на Фишър се твърди, че базираният в Монако Дмитрий Риболовлев е изиграл важна роля във финансирането на “Топ Гън: Маверик”,

продълженията на “Мисият невъзможна”

и редица други големи продукции на филмовата компания Paramount Pictures като “задкулисен партньор” в New Republic Pictures.

Риболовлев е спонсорирал “Топ Гън: Маверик”, но това не успя да лиши филма от “Оскар”.
Риболовлев е спонсорирал “Топ Гън: Маверик”, но това не успя да лиши филма от “Оскар”.

Всъщност през 2020 г. двете компании сключват сделка за над 200 млн. долара за финансиране на до 1/4 от бюджетите на 10 филма в замяна на дял от всички печалби или загуби от тях.

Дмитрий Риболовлев става изключително известен с придобиването на футболния клуб “Монако” през 2011 г. и със закупуването на имението на Доналд Тръмп на брега на океана в Палм Бийч за 95 млн. долара.

За малко повече от три години търговецът успява да изведе клуба в Шампионската лига.

Освен това притежава вила на Хаваите, която е била на актьора Уил Смит, огромно имение в Сен Тропе и къща за 300 млн. долара в Монако.

Приближените му твърдят, че той има способността да “надушва” най-добрите имоти в света – от Монако до Ню Йорк, като има слабост към Средиземноморието. Откакто придобива

акциите на футболния тим,

се мести да живее в Монако, но има и тесни връзки с Кипър, където е собственик на 10% от централната банка на острова.Още през 2012 г. руският олигарх прави няколко важни срещи в Гърция заради интереса си към инвестиции в страната.

Дори си организира круиз в Йонийско море, за да разгледа по-отблизо района около малкия остров Скорпиос. На следващата година сбъдва една от големите си мечти, като купува острова от Атина Онасис, внучката на гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис, и

малкото островче Цокари за малко над 100 млн. долара

Скорпиос подарява на голямата си дъщеря Екатерина.

Аристотел Онасис купува острова за 3,5 млн. драхми през 1962 г. Той е разположен на площ от 2965 акра и е изцяло частна собственост с изключение на два плажа, които са обществени. До тях се стига само по вода.

На Скорпиос има три луксозни резиденции, басейн, параклис, малко яхтено пристанище, вълнолом, площадка за хеликоптер, игрища за голф и спа центрове. На приказното място се организира и сватбата на гръцкия магнат с Джаки Кенеди през 60-те години на миналия век.

Преди да започне да се занимава с производството на торове, Дмитрий Риболовлев е бил лекар. Роден е в Перм през 1966 г. Родителите му били медици и той от малък решава да следва стъпките им. Учи медицина, специализира кардиология и започва да работи в кардиологичното отделение на спешната помощ.

В болницата среща любовта на живота си

– Елена, за която се жени. От нея има две дъщери – Екатерина, родена през 1989 г., и Ана, появила се чак през 2001 г.

43-метровата яхта на руския олигарх и дъщеря му Екатерина, която го чака в Скорпиос.
43-метровата яхта на руския олигарх и дъщеря му Екатерина, която го чака в Скорпиос.

Със семейството всичко е чудесно, но Дмитрий бързо разбира, че с медицина не се печелят пари и решава да премине в бизнеса, като използва перестройката. Заедно с баща си основава фирма, която се занимава с магнетотерапия за корпоративни клиенти. Получава и лиценз за работа с ценни книжа и създава инвестиционна посредническа фирма и инвестиционен фонд през 1992 г. Две години по-късно оглавява и банката Credit FD.

Предприемаческият му нюх го тласка още по-далеч. Територията на Перм е богата на природни ресурси, така че Риболовлев постепенно започва да изкупува активите на компании, произвеждащи калий и други химикали. За по-малко от година руският магнат се присъединява към директорите на компанията “Уралкалий”, а след още 2 г. става собственик на предприятието. Фирмата се превръща в най-печелившата на пазара.

Големите пари в онези дни обаче предричали сериозни проблеми. През 1996 г. във входа на фирмата бил застрелян бизнес партньорът на Риболовлев, директорът на “Нефтехимик АД” Евгений Пантелеймонов. Дмитрий бил задържан и обвинен в поръчковото му убийство заради появил се свидетел, който твърдял, че е видял олигарха да стреля.

11 месеца бизнесменът прекарва в следствения арест. През този период многократно му предлагат свобода и огромни суми пари в замяна на акции на “Уралкалий”. Той обаче отказва. Освобождават го срещу голяма парична гаранция, а по-късно съдът го оправдава заради липса на доказателства. Според разследващите Дмитрий Риболовлев бил натопен за убийството на Пантелеймонов, за да сринат репутацията му и да превземат компанията му. Следствието доказва, че основният свидетел всъщност бил убиецът. Той се отказал от първите си показания и бил задържан.

През този период руският магнат се страхувал за безопасността на семейството си и изпратил жена си и дъщеря си да живеят в Швейцария. Той продължил да се занимава с търговия на торове, но през 2007 г. пуснал ценните книжа на “Уралкалий” на Лондонската фондова борса. Съсредоточил се върху сливането на банката му с друга финансова институция.

Бизнесът му процъфтявал, но не и семейният му живот.

Олигархът рядко дава интервюта

и пази в тайна семейния си живот, но през 2008 г. руските медии разкриха, че съпругата му Елена е подала молба за развод. Тя е претендирала за 50% от имуществото му, като блокирала всичките му имоти в САЩ, Великобритания, Сингапур, Вирджинските острови и Кипър. След тежка 6-годишна съдебна битка Елена получила 4,5 млрд. долара.

Въпреки това, след като банката му се развива успешно, той инвестира пари в закупуване на луксозни имоти и произведения на изкуството. Риболовлев е известен с колекцията си от скъпи картини, чиято стойност достига 2 млрд. долара. Включва творби на Огюст Роден, Пол Гоген, Амедео Модиляни, Пабло Пикасо, Ван Гог, Леонардо да Винчи, Густав Климт и Анри Матис. Едно от най-скъпите платна в колекцията - Water Serpents II от Густав Климт - купува за 183,8 млн. долара.

През декември 2017 г. Дмитрий Риболовлев продаде платното “Спасителят на света” от Леонардо да Винчи на анонимен купувач за 400 милиона долара на търг в Christie's. Сега картината се намира в Лувъра в Абу Даби, но ръководството на музея не уточнява статута на експоната - дали е станал собственост на организацията, или е на заем.

Картината се смяташе за изгубена до 50-те години

и първоначално струваше 60 долара.

Две години преди това Риболовлев бе изправен пред наказателно разследване в Швейцария за това дали е помогнал незаконно за организирането на ареста на дилъра на скъпи произведения на изкуството Ив Бувие. Той е помагал на руския олигарх да се сдобива със скъпи картини, но Дмитрий случайно разбира, че за всяко платно е плащал много повече от действителната му цена. Затова завежда дело срещу Бувие, при което се доказва, че Риболовлев е надплатил около 1,1 млрд. евро за шедьоврите. Освен официалните комисиони, дилърът е вземал и повече пари при покупката на експонатите.

Под съмнение се поставят 15 сделки с произведения на изкуството, закупени от Риболовлев с посредничеството на Бувие през 2003 - 2014 г. Става дума за искове за евентуални измами при продажбата на “Спасителят на света” на Леонардо да Винчи, както и за картини на Климт, Модиляни и Магрит.

Руският олигарх се занимава и с благотворителност, като често подкрепя и спонсорира социално значими проекти – дал е 15,5 млн. евро за възстановяването на катедралата на Богородица в Москва и участва в много други ремонти на църкви в Русия. Заради този жест на 25 ноември 2010 г.

патриарх Кирил връчи на Риболовлев орден “Св. Серафим Саровски” I степен

Много повече пари обаче е склонен да даде за една от най-големите си слабости – яхтите. В момента той е горд собственик на 43-метровата яхта “Ана”, кръстена на малката му дъщеря, която купува през 2021 г. за 20 млн. долара. Според “Форбс” още през 2018 г. дава заявка за построяването на 110-метрова яхта в корабостроителници в Нидерландия. Корабът е проектиран от Майкъл Лийч.

Защо купува по-малката лодка и дали още се строи по-голямата, все още не е ясно. Но едно е сигурно - тайното му финансиране не лиши “Топ Гън: Маверик” от наградата “Оскар”.