Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДМИТРИЙ РИБОЛОВЛЕВ
ДМИТРИЙ РИБОЛОВЛЕВ

Подозират го в корупция и финансови измами, българка замесена в аферата

Руският милиардер Дмитрий Риболовлев е задържан в Монако и ще остане в ареста, съобщи в. “Монд”. Собственикът на футболния клуб “Монако” е заподозрян в корупция и финансови измами, включително такива, свързани с инвестиране в клуба.

Милиардерът е задържан в дома си в княжеството по искане на прокуратурата на Монако. Той сам отишъл на разпит, след което го арестували, а домът му бил претърсен, твърди “Монд”. Освен обвиненията в корупция 51-годишният Риболовлев е заподозрян в активен и пасивен трафик на влияние и съучастие в подобни престъпления.

Прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че Русия внимателно следи развоя на ситуацията.

Преди години Риболовлев отново имаше проблеми с правосъдието заради незаконна търговия със скъпи вещи.

Руснакът е собственик на “Монако” от 2011 г., когато емигрира в княжеството. Той придоби клуба за символичната сума от 1 евро, но с обещание да инвестира поне 100 милиона евро. Отборът спечели титлата на Франция през сезона 2016/2017, а Риболовлев похарчи много пари за скъпи футболисти.

Личното състояние на руския олигарх се оценява на 6,8 милиарда долара. Той влага активно в произведения на изкуството и е купил картини на Моне, Ван Гог, Гоген и Пикасо за над $ 2 млрд. В основата на проблемите му са отношенията с артдилъра Ив Бувие, от когото е купил над 38 картини. Риболовлев го нарича мошеник и твърди, че му е предплатил над 1 млрд. долара за произведения на изкуството. Българката Таня Рапо, близка до семейството на милиардера, го свързва с швейцареца Бувие. Тя е превеждала при преговорите. Таня Рапо е прибирала комисиона от всяка картина, продадена от Ив Бувие, и също е заподозряна в пране на пари по този случай.

На 23 февруари 2015 г., по време на вечеря в жилището на олигарха в Монако, неговият адвокат записва разговорите, след което предава записа на полицията. Два дни по-късно българката също получава обвинение.

От своя страна нашенката завежда дело срещу Дмитрий Риболовлев на 30 юни същата година.

През октомври т.г. руснакът подаде иск за $ 380 млн. срещу аукционната къща “Сотбис” и я обвини в “подпомагане на най-голямата артизмама в историята”. По това дело като обвиняеми са привлечени Ив Бувие и българката Таня Рапо.

Сделката по купуването на остров Скорпиос през 2013 г. от Атина Онасис предизвика шумен отзвук в целия свят. Риболовлев не само купи острова чрез фонд на дъщеря си Екатерина, но и получи миналата година съгласието на правителството в Атина да строи, въпреки завещанието на покойния Аристотел Онасис, което не допускаше това.