Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Килиън Мбапе е златното момче на световния футбол. На 19 години той има три пъти повече голове, отколкото гениалният Лео Меси на същата възраст. А през лятото стана вторият тийнейджър с гол във финал на световно първенство след Пеле.Звездата на Пари Сен Жермен подлуди футболния свят. Но далеч не е единственият талант с голямо бъдеще. Всъщност в петте най-престижни първенства в Европа има група от изключително силни играчи под 21 години, достойни за истински „дрийм тим“ на младоците.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Всеки титулярен състав във футбола започва с вратарския пост. Затова и в нашата класация първо ще се спрем именно на талантливи играчи, които изумяват с представянето си на тази позиция. През лятото Атлетик (Билбао) продаде Кепа Арисабалага на Челси за рекордните за вратар 71 милиона паунда. Но баските имат достоен негов наследник в лицето на Унай Симон. Засега обаче номер 1 сред младоците-вратари е Джанлуиджи Донарума. Той е детето-чудо на италианския футбол. Дебютира в Серия А едва 16-годишен, а три сезона по-късно изглежда истински ветеран в обновения състав на седемкратния европейски първенец Милан. Специалистите предричат добро бъдеще и на Фреди Уудман от Нюкасъл, който стана световен шампион до 20 години с Англия миналото лято. В Бундеслигата пък най-перспективен е Флориан Мюлер от Майнц.

Продължаваме с десния бек. На този пост играе Давиде Калабрия, който също е част от младата гвардия на Дженаро Гатузо в Милан. Миналия сезон той буквално взриви Интернет с фамозен гол срещу Рома на „Стадио Олимпико“. Във Висшата лига се спираме на Трент Алекзандър-Арнолд от Ливърпул, с уговорката, че има редица мнения, че не това е най-подходящата позиция на таланта. Футболистът, който наскоро навърши 20 години, натрупа опит, пазейки Кристиано Роналдо във финала на Шампионска лига. Беше част и от състава на Англия за световното първенство в Русия. Норди Мукиеле пък е наричан следващият Лилиян Тюрам. Лайпциг го купи от Монпелие, като сделката може да достигне до 14 милиона паунда, в зависимост от представянето му. Слабото му звено е липсата на дисциплина.

В Ла Лига на този пост няма млад талант. Затова ще се спрем на двама играчи, предпочитащи да действат отляво. Името на първия е Марк Кукурела. Той е продукт на школата на Барселона. Заради дългата си коса и непримиримостта си на терена напомня на легендарния капитан на каталунците Карлес Пуйол. Реал (Мадрид) пък възлага големи надежди на левия бек Серхио Регулион. Той имаше малшанса да дебютира за „кралете“ при загубата с 0:1 от ЦСКА (Москва) в Шампионска лига, но прогнозите са, че след време е възможно да замести Марсело. Фулъм пък се радва на 18-годишния Райън Сесеньон. Въпреки крехката си възраст, той има около 90 мача в професионалния футбол, а през последната кампания заби и 15 попадения за състава на Славиша Йоканович. Ашраф Хакими започна като десен бек в Реал (Мадрид), но бе преотстъпен на Борусия (Дортмунд) където е една от опциите за левия фланг. В Италия с интерес се следят изявите на Федерико Димарко, който играе в Парма като преотстъпен от Интер. Преди няколко седмици той вкара гол на „нерадзурите“ с ювелирно изпълнение, напомнящо на легендарния Роберто Карлуш. Димарко обаче не крие, че негов модел за подражание е Жорди Алба от Барселона.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Оставаме в Серия А за най-добрите млади централни защитници. Сред тях е Филипо Романя от Каляри. Когато през март внезапно почина капитанът на Фиорентина Давиде Астори, Романя не се поколеба веднага да смени номера на екипа си с 13 в чест на колегата си. Този сезон пък заложи на номер 56 – символизиращ годината на раждане на неговия баща. Никола Миленкович гради успешно своята кариера във Фиорентина и в националния тим на Сърбия, с който игра на Мондиал 2018. В родината му го наричат новия Неманя Видич. В Англия пък виждат наследник на Боби Мур в лицето на Джо Гомес от Ливърпул. Итън Ампаду пък е първият играч роден през този век, дебютирал за Челси. Въпреки че мениджърът на лондончани Маурицио Сари рядко разчита на него, без съмнение този играч заслужава внимание. В Ла Лига Севиля инвестира 15 милиона евро в Жорис Няньон и юношата на Рен се справя отлично с гласуваното доверие. Хесус Валехо търпеливо изчака своя миг в Реал (Мадрид). Натрупа опит като преотстъпен на Сарагоса и Айнтрахт Франкфурт и сега се надява да бъде част от бъдещето на най-титулувания клуб в света. Талантливите централни защитници в Будеслигата носят екипите на Лайпциг и на Волфсбург, съответно Дайо Упамекано и Феликс Удохай.

Стигаме до халфовата линия и по-специално до футболистите, които действат отдясно на полузащитата. Джейдън Санчо все още е тийнейджър, но вече е на път да се превърне в суперзвезда в лидера в Бундеслигата Борусия Дортмунд. С брилянтната си техника той вече даде заявка, че ще бъде сред силните оръжия на националния отбор на Англия в следващите години. Във Висшата лига фокусът е върху дясното крило Маркъс Рашфорд, който вече има над 125 мача за Манчестър Юнайтед. В Италия блести синът на легендата Енрико Киеза – Федерико. Именно той е сред най-опасните играчи на Фиорентина. В тази група е и Карлес Алена от Барселона, който обаче имаше малшанса да се контузи в началото на сезона.

Само на 21 левият полузащитник Микел Оярсабал е вече легенда на Реал Сосиедад. Еспаньол пък се гордее с Марк Рока, който играе в центъра на халфовата линия. Негови конкуренти от Висшата лига се явяват Матео Гендузи, привлечен в Арсенал по настояване на Унай Емери, както и Фил Фоудън - един от талантите на Пеп Гуардиола в Манчестър Сити. Една от перлите в селекцията на Евертън пък е левичарят Адемола Лукман, за когото Лайпциг предложи 25 млн. паунда, но офертата не се оказа достатъчно примамлива за „карамелите“. В Ювентус 20-годишният уругвайки национал Родриго Бетанкур се възползва от всеки шанс предоставен от треньора Масимилиано Алеги и попива всичко от звездите си съотборници, сред които са световните шампиони Блейс Мтюиди и Сами Кедира, както и незаменимия Миралем Пянич. Един от новите таланти в италианския футбол е Николо Барела. Той обича да се включва в контраатаките на Каляри, а Наполи и Интер не крият интереса си към него. В Рома пък трансферното гуру Мончи направи истински удар, осигурявайки подписа на Ченгиз Юндер от Истанбул ББ под носа на Севиля.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

За Кристиян Пулишич се говори отдавна. Само на 20 атакуващият полузащитник е истински лидер както на Борусия (Дортмунд), така и на представителния състав на САЩ. Най-добрият млад халф с дефанзивни функции в Бундеслигата към момента е Ренато Санчес. Звездата му изгря на Евро 2016, на което триумфира с Португалия, в последствие взе и наградата „Златното момче“ за най-добър млад играч на Стария континент. И тогава абсолютно нелогично започна пропадането му. Първата му година в Байерн бе повече от лоша, а игрите му за Суонзи, където беше преотстъпен, истинска катастрофа. Баварците обаче му дадоха нов шанс и Санчес отново вдъхва оптимизъм. Заслужава си да споменем и двама играчи от тима на Байер (Леверкузен). 19-годишният Кай Хаверц, вкарал два гола на Лудогорец в Лига Европа по-рано през сезона, сякаш има вродена способност да прави елегантни пасове, както и да отиграва хладнокръвно завършващи удари. Съотборникът му Леон Бейли направи впечатление още в предходната кампания с 12 гола и 6 асистенции.

Време е и за най-добрите нападатели до 21 години. Айнтрахт (Франкфурт) се радва на сръбския Фалкао. Лука Йович се разписа осем пъти за по-малко от 1000 минути на терена, а отскоро е и рекордьор – за най-млад играч с пет попадения в този шампионат.

В Италия леко отстъпление в развитието си бележи Патрик Кутроне. Миналия сезон той вдигна високо летвата с игрите си за Милан, но напоследък по-често влиза в игра като резерва, тъй като „росонерите“ взеха доказан голаджия като Гонсало Игуаин. Другият гранд от Милано – Интер пък привлече през лятото Лаутаро Мартинес. Аржентинецът може да действа като втори нападател или да бъде алтернатива на капитана Мауро Икарди.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Първенецът на Англия Манчестър Сити разчита на Габриел Жезуш, чиято статистика показва, че за прекараното време на терена, бележи повече от най-големите нападатели във Висшата лига Кейн, Салах и Агуеро. Един от най-скъпите играчи в тази класация е Ричарлисон. За бразилеца Евертън брои 40 млн. паунда.

И за финал отправяме поглед към най-атрактивните атакуващи играчи в най-силното първенство в света – испанското. Тук разбира се е Винисиус, от когото се очаква в бъдеще да се превърне в един от галактическите играчи на Реал. Атлетико също има своя принос в подреждането с Борха Гарсес, силно наподобяващ първите стъпки във футбола на „Хлапет“ Фернандо Торес. Вероятно очаквате да завършим с третия колос в Ла Лига Барселона. Но всъщност мястото на шампионите ще заеме непретенциозния Уеска и 19-годишния Хуан Кучи Ернандес. 19-годишният колумбиец вече втори сезон е преотстъпен от Уотфорд и имаше принос в историческото първо участие на Уеска в испанския елит.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport