Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГРЕШКА: Чаровната Ребека си е купила нова рокля за срещата с Джошуа.
ГРЕШКА: Чаровната Ребека си е купила нова рокля за срещата с Джошуа.

"Знаеш ли колко трудно е да счупиш нечий врат? Опитах да го направя, но тя се въртеше и крещеше през цялото време. Затова взех един камък и започнах да я удрям. Най-лошата част беше, когато усетих и видях как черепът  се пропуква", разказва пред свой близък 16-годишният Джошуа Дейвис часове, след като е размазал с камък черепа на бившата си приятелка Ребека.
Тялото на 15-годишното момиче е открито в гората близо до родното й градче Аберкенфиг в Уелс. Разследващите разкриват престъплението, след като се натъкват на серия от съобщения в различни социални мрежи, в които Джошуа разкрива плановете си за убийството и се обзалага, че ще отнеме живота на Ребека. Най-добрият му приятел се шегува, че ще му купи закуска, ако

изпълни заканите си

Два дни преди да умъртви бившата си любима, Джошуа разменя няколко съобщения с него:
"Какво би направил, ако наистина я очистя?"
"О, бих ти купил закуска!"
"Не казвай нищо, но може би вече ми дължиш такава..."
"Това е най-хубавото съобщение, което съм получавал някога, приятелю! Сериозно, ако наистина си го направил, ще съм щастлив да платя закуската ти. Искам всички детайли. Садистично копеле такова." Не само 2-хилядното уелско градче, а цяла Великобритания е потресена от зверското убийство и дори близките приятели на тийнейджъра са категорични, че за жестокото престъпление Дейвис трябва да получи възможно най-тежката присъда. "Това е престъпление в малка, затворена общност и според мен е редно обществеността да знае, както че за него ще има осъден, така и кой е той", разясни преди няколко дни мотивите си да разкрие самоличността на непълнолетния убиец съдията по делото Лойд Джоунс.

Историята

Ребека и Дейвис се запознават преди няколко години. Двамата започват да излизат заедно в края на 2009 г. Романсът им трае едва три месеца, когато тийнейджърката решава да се разделят. Миналия октомври Джошуа отново кани Ребека на среща.
"Дъщеря ми бе толкова щастлива, че ще се види с него отново. Мислеше си, че той ще я помоли да се върне при него", разказва пред съда майката на убитата ученичка Соня Айуърд. В деня на срещата синеоката Ребека се събужда в 6 сутринта. Облича нова рокля, купена ден по-рано, гримира се и тръпне в очакване.
"Радвах се, че ще се съберат и исках да се уверя, че ще излиза с Джошуа. Затова като го видях да се показва по улицата, я накарах да каже името му два пъти", допълва Соня Айуърд, която е спокойна, че дъщеря  е в сигурни ръце. Вместо романтичната среща, влюбената тийнейджърка попада на усамотено място в тъмна гора. Когато двамата са сами, бившият любим вдига голям колкото ръгби топка камък и размазва черепа . Оставя кървящото  тяло с лице, заровено във влажната земя и се връща по-късно, за да докаже на приятеля си, че е извършил обещаното убийство.
Месеци преди да посегне на крехката Ребека, примерният иначе ученик, който редовно посещавал църква с родителите си, сипел смъртни заплахи по адрес на бившата изгора. Джошуа бил вманиачен на тема филми с тежки сцени на насилие, затова никой не обръщал внимание на зловещите му планове. Вдъхновен от спартанския фентъзи филм "300", тийнейджърът обяснявал как ще хвърли ексгаджето си в реката или ще метне слабото  тяло от някоя скала и ще го натъпче в дупка. "Дали ще  бъде по-лесно, ако не е сред живите? Ще я убия и ще е наистина лесно", разсмивал познатите си Дейвис. Никой от тях не вярвал, че хрисимият русокос младеж е способен на подобна жестокост. Дори когато купил отровна билка и казал, че ще я пусне в питието на жертвата си,

приятелите му решили,
че отново се шегува

отдали странното му чувство за хумор на обсесията от кървавите филмови сюжети. Днес, когато връщат лентата назад пред съдебните заседатели, повечето свидетели си спомнят колко обсебен от мисълта за убийство действително е бил тийнейджърът. Въпреки това никой не подозирал, че ще пристъпи към действие.
"Ребека бе убита в безсмислен и варварски акт. Тя умря от ръката на някого, когото обичаше и на когото имаше доверие. Никога няма да забравим, нито ще му простим, че разруши семейството ни", обобщават в изявление роднините на убитото момиче.

 

Обвинява приятеля си

Дейвис е планирал да се върне в гората в нощта след убийството и да зарови мъртвото тяло на Ребека. Вместо това той завежда приятеля си и показва още топлия труп на "трофея" си.
По-късно в съда убиецът се опитва да прехвърли вината на свидетеля, който разказва на родителите си за видяното и завежда разследващите до мястото на престъплението. Момчето разказва, че не е вярвало на Дейвис и не е подозирало как могат да бъдат възприети съобщенията му.
"Не съм имал предвид, че искам да убие Ребека. Мислех, че Джошуа само се шегува, а не, че ще го направи. Просто си играехме", обяснява в показанията си тийнейджърът.

Споделял плановете си във фейсбук

Джошуа водел дневник на престъплението и плановете си в различни социални мрежи. По време на процеса съдебните заседатели получават списък с есемеси и символи, които им помагат да разберат разговорите между тийнейджъра и приятелите му.
Убиецът се опитал да си осигури алиби и да внуши, че по времето, когато е било извършено престъплението е бил вкъщи, оставяйки пост в социалната мрежа. По-късно през деня той обновява статуса си относно баса с приятеля си и пише, че се е радвал на страхотен ден и закуска.
След като Ребека е обявена за изчезнала, Джошуа коментира, че се притеснява и казва на семейството й, че няма никаква причина да си мислят, че той е замесен в случая. "Съжалявам майка й. Ако бях родител, щях да се притеснявам, в случай че дъщеря ми липсваше", пише на стената си 16-годишният тийнейджър.

Доктор Джекил и Мистър Хайд

Джошуа имал особен характер тип "Доктор Джекил и Мистър Хайд", имал фиксидея да извърши убийство и рано или късно щял да посегне на някой, който го ядоса, разказват пред полицаите негови близки. Младежите от 2-хилядното уелско градче обясняват пред разследващите, че убиецът, който живеел с майка си Хайли и баща си Стивън, бил самоуверен и много комуникативен ученик, който мечтаел да стане премиер.
Въпреки лъчезарния си вид, Джошуа имал и тъмна страна, която показвал, когато се скарал с хората. Зловещата му половинка излизала наяве и заради Ребека, към която изпитвал собственическо чувство и ревнувал изключително силно.
Малко след като тя скъсала с него, Джошуа започнал да разпространява различни слухове. Разказвал как е правила аборт и се опитвала да забременее от него, за да го задържи по-дълго.

БЛИЗОСТ: Убиецът е гостувал често в къщата на жертвата и бил близък с по-малкия й брат.
БЛИЗОСТ: Убиецът е гостувал често в къщата на жертвата и бил близък с по-малкия й брат.
ВИНОВЕН: Джошуа Дейвис е признат за виновен за убийството на експриятелката си Ребека.
ВИНОВЕН: Джошуа Дейвис е признат за виновен за убийството на експриятелката си Ребека.
СЕМЕЙСТВО: Майката на Ребека заедно със сестра й и брат й чакат присъдата за зверското престъпление.
СЕМЕЙСТВО: Майката на Ребека заедно със сестра й и брат й чакат присъдата за зверското престъпление.