Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стратегията на Слави Трифонов да избягва дебатите и публичните изяви в кампанията повтаря тази на царя от 2001 г.
Стратегията на Слави Трифонов да избягва дебатите и публичните изяви в кампанията повтаря тази на царя от 2001 г.

Той ще постави условия за мажоритарни избори, намаляване на депутатите на 120 и електронно гласуване

Възможно ли е политическата му съдба да повтори тази на Сакскобургготски?

В лагера на Слави Трифонов още преди три седмици подозират, че партията им може да се изкачи до второто място на изборите. Но

разликата с третата – БСП, е толкова малка,

че е в рамките на статистическата грешка – 1%. Данните, които са им били представени тогава, са за 17% на 16% в тяхна полза. А това поражда несигурност дали тенденцията е щяла да се запази до края на кампанията и дали е възможно да дръпнат, а червените да отстъпят.

В действителност точно това се случи - избирателите гласуваха малко повече доверие за новата формация - 17,66%, и малко по-слабо на червената столетница – 15,01%. За да вдигнат резултата си, сценаристите обявили пълна мобилизация. Според тях голяма роля оказал и финалният концерт на Трифонов по тв 7/8 два дни преди изборите.

Амбицията партията му да стане първа политическа сила е безспорна. Но преди това той вероятно ще постави няколко въпроса, с които т.нар. формации на статуквото не са съгласни. В последните години Слави проведе няколко кампании и обеща на избирателите си, че ще бъде непримирим, докато не ги постигне. Най-важното от тях е въвеждането на мажоритарна избирателна система – нещо, за което той дори проведе референдум с близо 800 000 подписа. Конституционният съд оряза част от въпросите, допитването се провали, но намерението на Дългия остана.

Имаше и една втора закана – за намаляване броя на депутатите наполовина. Третото, за което той категорично заяви, че ще се бори, е отмяната на скъпите партийни субсидии и връщането на принципа левче за глас, както беше в началото, когато бяха въведени държавните дотации за формациите. Четвъртото – електронно гласуване. Когато за тези избори бяха въведени машини, Слави приветства хода

като преход към дистанционен вот.

И докато за това е необходимо обикновено мнозинство в залата, то за първите две условия на ИТН му трябва квалифицирано, за да се промени конституцията. А толкова гласове на този етап не могат да бъдат събрани. Шоуменът ще разполага с 49 депутати.

Останалите партии на протеста – Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!", ще са съответно с 25 - 26 (в зависимост от преразпределението) и 13 избраници. Така че

обещанията няма как да бъдат изпълнени

в този състав

на парламента.

Другият вариант това да се случи е свикване на Велико народно събрание, което обаче има много широки правомощия и би могло да реши всякакви промени в устройството и функционирането на държавата. През годините много политици са се страхували от него въпреки многобройните призиви именно защото може да пренареди цялата държава. Но за да се стигне до ВНС, също трябват две трети от обикновените народни представители да гласуват "за". Това също не е възможно в състава на 45-ото НС.

Така че единственият начин Слави да изпълни обещанията си е да тръгне към извънредни избори. "С когото и да се свърже, значи да се самоубие. За него е по-добре да бъде силна опозиция и на следващия вот да вземе властта", коментира пиарът Нидал Алгафари.

А принципът на съставяне на 46-ото Народно събрание може много да напомни 39-ото от 2001 г., когато Симеон Сакскобургготски помете всички. "168 часа" писа при съставянето на ИТН, че приликите с царското движение са поне 10 – говореха за морал в политиката, нови и необременени в прехода лица, някои от чужбина, държаха в тайна листите до последния момент, скриха ги по време на кампанията, оплакаха се от саботажа на старите партии.

Освен това екипът на Слави хвалеше младежите от клуб "Милениум", чиито сбирки се провеждат във "Врана", в дома, в който живее бившият премиер. В своето шоу днешният политик е изразявал

адмирации към Сакскобургготски.

"По времето на управлението на царя аз като човек, занимаващ се с медии, се чувствах най-свободно. Това са факти. Тогава беше най-свободното отношение към медии и бизнес, аз се занимавам и с двете", заяви той преди година пред гостенката си Антония Първанова, която беше депутат от НДСВ.

При толкова много прилики и симпатии между Слави и Симеон възможно ли е и политическата им съдба да бъде идентична?

"Трифонов е третият цар след Сакскобургготски и Борисов.

Главният конкурент на Борисов е друг вид Борисов и това

е Слави Трифонов”,

каза по БНТ социологът Андрей Райчев. "Наблюдаваме същото, което беше преди 20 години, но със затихващи функции като вторични трусове на земетресение", допълни и социалният антрополог Харалан Александров. На този етап, когато ИТН набира сила, е трудно да се предвиди колко дълго ще просъществува като партия.

Слави е на екран вече повече от 20 години и от тази гледна точка наблюдателите не очакват изненади в поведението му. Но никой не познава депутатите му и сюрпризите, които могат да ни поднесат. Тъй че преди да ги видим в действие, е трудно да се каже дали успехът на шоумена ще е временен.