Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виктор Ротшилд моли приятеля си Ким Филби: Увеличете данните от “Енигма” за руснаците

Шпионина на ХХ век и приятелят му Джон Кеърнкрос предават всички разкодирани съобщения на Москва

През 40-те Великобритания наема трима талантливи математици - Алан Тюринг, Хю Александър, а техен шеф е инженерът Харолд Кийн. Те успяват да дешифрират по-голямата част от германския трафик и така страната се оказва с ключово предимство във войната - тя разполага с огромен поток от данни за врага, а съюзниците й не. Постепенно чрез "Ултра" са обхванати и сведенията на Висшето командване на германската армия.

Успехът е толкова голям, че Уинстън Чърчил представя шефа на МИ6 Стюарт Мензис лично на крал Джордж VI с думите: "Благодарение на

секретното

оръжие

на генерал Мензис, задействано по всички фронтове, ние спечелихме войната!"

Проблемът е, че Чърчил искал да пази данните само за британското правителство, като споделял част от тях със САЩ и почти нищо със Сталин, тъй като го подозирал в задкулисна

игра с Хитлер.

Това обаче влиза в противоречие с плановете на група млади аристократи, които са в една компания с магната Виктор Ротшилд и има достатъчно данни, че попадат в британските спецслужби не без неговата помощ.

Сред тях са легендарните шпиони Ким Филби, Антъни Блант, Томас Харис, Джон Кеърнкрос, Гай Бърджис, Доналд Маклийн. Те всяка вечер се събират в някой от апартаментите на Ротшилд или в аристократичната къща на Харис и обсъждат стратегията си и плановете си за следващия ден. По време на един от тези разговори младежите си дават сметка, че ако Чърчил продължава да държи информацията единствено за Великобритания,

това намалява шансовете

на съюзниците да победят Хитлер. Затова аристократите, работещи в МИ5 и МИ6, решават, че всички страни, които воюват срещу нацистите, трябва да са еднакво информирани.

В  книгата "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд" е описана цялата операция по предаването на данните от "Енигма".
В книгата "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд" е описана цялата операция по предаването на данните от "Енигма".

За целта от 1941 г. Шпионина на ХХ век Ким Филби вече е назначен в секретното отделение 9 на СИС (МИ6), където отговаря за статистическите данни, свързани с войната. Кабинетите на секцията са в Блечли парк, там става и

разшифроването на германските данни

Групата обаче иска да е още по-добре информирана и състудентът на Ким - Джон Кеърнкрос, е ангажиран със самото декодиране на съобщенията от "Енигма". Две години по-късно Кеърнкрос вече е пряко подчинен на Ким. Според руските архиви само в периода на войната от 1941 г. до 1945 г. Кеърнкрос е предал на Москва 5832 документа. Задачата му е била да ги предава в суров вид, без информацията в тях да е филтрирана от службите на Чърчил.

Самият Филби твърди, че често излизал вечер със служителя, който съхранявал тези данни. Били толкова добри приятели, че човекът си затварял очите, когато Ким Филби не връщал навреме папките.

"Изнесох оттам тонове документи", признава по-късно великият разузнавач.

В подкрепа на тази теза е и една знаменателна случка, описана в книгата "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд" на изд. "Труд".

Уинстън Чърчил не иска да споделя разкодираните съобщения със Сталин.
Уинстън Чърчил не иска да споделя разкодираните съобщения със Сталин.

По време на една от сбирките на младите аристократи техният колега от МИ6 Малкълм Макгридж станал

пряк свидетел

на разговора, проведен в Париж в сграда на фамилията Ротшилд, която Виктор предоставил за нуждите на британското разузнаване. В разговора Виктор Ротшилд настоявал Ким Филби да засили трафика с данни за руснаците, за да съкратят пътя до победата над Германия. Подчертал, че трябва да се увеличи информацията за Сталин по проекта "Ултра".

Тази шокираща случка е доразвита с още повече детайли от Макгридж в книгата "Филби: Скритите години" на Морис Райли. Според него групата дискутирала всички "за и против" британците да крият разшифрованите германски съобщения от руснаците.

Въпросът

бил повдигнат

от Ротшилд,

който изумил Макгридж с тезата си, че е против стандартната практика на Лондон да не дават данни на Москва, при положение че те ще са жизненоважни за СССР. Отказването на такава информация е по-лошо дори от неприятелско действие, аргументирал се Ротшилд. Филби толкова разгорещено се съгласил, че Малкълм Макгридж още тогава се усъмнил дали не е предател.

Вероятно причината Ротшилд да настоява за това пред Филби е, че именно той е шеф на Кеърнкрос, но е факт, че останалите от Кеймбриджката петорка - Антъни Блант от МИ5 и Гай Бърджис от МИ6 - също са

предали огромно количество данни

на руснаците по линия на разкодираните съобщения от "Енигма".

Покрай шумните купони, приятелите обсъждали и различни операции - как да сплотят Великите сили в борбата срещу Хитлер и на кой какви данни да предоставят.

Благодарение на подобни сведения е проведена и операция "Цитадела", с която Сталин печели битката при Курск и обръща хода на войната. Причината е, че разшифрованите съобщения са с изключително точна информация за готвената офанзива на германците както по северния маршрут, така и по южния. Филби и състудентът му Джон Кеърнкрос осигуряват и конкретни данни за оръжията.

"Истината е, че Филби е сред хората с най-голям принос за съкращаване на кръвопролитната Втора световна война - казва ген. Тодор Бояджиев в интервю за книгата "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд". - Прохоровка е селото, около което се разиграва битката при Курската дъга.

Без ключовата информация, подадена от Ким Филби и Джон Кеърнкрос, Сталин едва ли би победил при Курск.
Без ключовата информация, подадена от Ким Филби и Джон Кеърнкрос, Сталин едва ли би победил при Курск.
В един от разговорите ни Ким сподели, че това е

най-голямото

му постижение.

Както и на цялата Петорка."

По свои канали, най-вероятно чрез декодираните съобщения от "Енигма", Ким Филби научава, че германците ще влязат в битката при Курск с нова модификация на танковете си, популярни като "Немските пантери". Последната разработка е с много по-дебела и усилена броня. Джон Кеърнкрос, който работи по разгадаването на кодовете, също предава информация на руснаците. Неговите сведения са още по-подробни и описват в детайли техническите характеристики на тези танкове.

По-късно

Филби разказва,

че неговата заслуга е, че пръв е бил тревога,

а приятелят му Джон Кеърнкрос е предал по-късно конкретната информация за модификацията на танковете. Сведенията на Ким Филби и Джон Кеърнкрос стигат до КГБ много преди решаващата битка на 23 юли 1943 г., което дава възможност на руснаците да разработят нов тип кумулативни бронебойни снаряди.

Немците са убедени, че съветската армия ще използва старите, които са абсолютно безопасни за новите танкови пантери. Когато обаче руснаците започват да ги обстрелват с нов тип снаряди, които палят немските танкове като кибритени кутийки,

фашистите изпадат

в неконтролируема паника.

До днес се смята, че разузнавателната информация на Филби и Кеърнкрос дава огромно превъзходство на Москва за победа, а битката при Курск се оказва решаваща за края на войната. Реално Сталинградската битка и Курската дъга обръщат хода на Втората световна в полза на съюзниците. След тях германците панически отстъпват завоюваните позиции.Така листчето, което Филби праща на Сталин се оказва достатъчно, за да съкрати войната, която вероятно е щяла да продължи още няколко години.