Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В момента официално не е ясно къде се укрива бившият крал на Испания, абдикирал в полза на сина си Фелипе. В миналото той често е бил критикуван за разточителния си начин на живот, затова се смята, че и в момента не води скромен и отшелнически живот. Той винаги е обичал скъпите коли, луксозните жилища и аристократичната храна.

Според вестник ABC едно от последните места, където е отсядал Хуан Карлос, е 7-звезден хотел в Абу Даби. Това е един от най-луксозните хотели в света. Бившият монарх е заминал в понеделник с частен самолет от испанския град Виго за емирството. Машината дошла от Париж и взела Хуан Карлос, четирима гардове и още едно лице. Луксозният самолет Global 6500, който струва €50 млн., изминал разстоянието от 6038 км за 7 часа и 13 минути. След пристигането си в Абу Даби 82-годишният Хуан Карлос бил откаран с хеликоптер в един от най-скъпите хотели в света - "Емирейтс Палас".

Важният гост е отседнал в президентския апартамент, една нощувка в който струва близо 11 000 евро. С оглед на законите в страната на практика няма шансове папараци да изненадат Хуан Карлос, уточнява вестникът. Почетният крал на Испания бил

настанен на последния етаж на “Емирейтс Палас”,

който е достъпен само за членове на кралските фамилии в Обединените арабски емирства. Според ABC след престой в Абу Даби бившият държавен глава се е отправил към Доминиканската република, където неговият приятел - "захарният барон" Пепе Фанхул - има хотелски комплекс в провинция Ла Романа. Най-вероятно Хуан Карлос и в момента се намира там, а приятелят му е един от най-богатите мъже в Куба.

В миналото Хуан Карлос е любимец на испанския народ. Още в първите години от наследяването на престола бившият крал на страната успява да спаси демокрацията от преврат. С телевизионна реч, когато връщането на диктатурата изглежда на косъм, след като 200 привърженици на франкизма нахлуват в пленарната зала и

взимат депутати

и министри за заложници,

той успява да ги откаже. Заявява, че Короната няма да толерира никакво нарушаване на демократичния процес, а за защита на демокрацията ще направи всичко, което позволява законът. Нацията го гледа със захлас и от този момент нататък го поставя на пиeдестал. През годините критичните испанци дори прощават част от увлеченията му - любовни авантюри, невъздържан език и скандално скъпо сафари. Престижът на крал Хуан Карлос все пак обаче успява да рухне, след като се появяват скандални разкрития за корупция. Преди това кралят си навлече неприязън с ловните си приключения в Африка и няколко иска

за установяване

на бащинство

Дъщеря му Кристина също има принос към личните му драми. Нейният съпруг Иняки Урдангарин беше осъден на 6 години затвор за злоупотреба с обществени средства в особено голям размер.

През 2014 г. кралят абдикира от престола си в полза на сина си принц Фелипе VI. Тогава Хуан Карлос изрази увереност, че принцът има зрелостта, подготовката и чувството на отговорност, необходими му, за да застане начело на държавата и да постави началото на нов етап на надежда за испанския народ.

"Икономическата криза, поразила нашата страна, породи социално неравенство и ни принуди да анализираме допуснатите грешки. Възраждането на Испания трябва да бъде оглавено от ново поколение, притежаващо енергията и способността

да преодолее всички трудности",

коментира тогава монархът.

Макар и абдикирал, до средата на тази година Хуан Карлос живееше сравнително спокойно на територията на Испания. Преди месец обаче неочаквано заяви, че се оттегля в изгнание и напуска държавата си, за да не пречи на разследването по обвинение за корупция.

"Ръководен от убеждението

да служа най-добре на народа на Испания,

на нейните институции и на Вас като крал, аз Ви информирам за решението си в този момент да отида в изгнание извън Испания", казва той в писмо до сина си крал Фелипе VI.

Това решение е било взето заради корупционен скандал, в който бе забъркано името на кралското семейство. Хуан Карлос е разследван заради получени 100 млн. долара от Саудитска Арабия в швейцарска банка чрез панамски фонд.

През юни испанският Върховен съд започна разследване на участието на Хуан Карлос в договор за изграждане на високоскоростна железопътна линия в Саудитска Арабия, след като швейцарският вестник "Трибюн дьо Женев" написа, че той е получил 100 милиона долара от тогавашния саудитски крал Абдула.

След медийни съобщения, че синът му Фелипе е наследник на офшорна сметка, в която се твърди, че имало 65 милиона евро от Саудитска Арабия за Хуан Карлос, Фелипе

се отказа от всякакво бъдещо лично наследство

от баща си

Фелипе лиши Хуан Карлос също и от годишната му държавна субсидия в размер на 194 232 евро.

Скандалните разкрития за корупция се появяват след публикуването на няколко аудиозаписа. Експерти предполагат, че гласът от записите е на някогашната любовница на бившия крал - германската аристократка Корина цу Зайн-Витгенщайн. Въпросният женски глас отправя сериозни обвинения в корупция и пране на пари срещу Хуан Карлос. Според тях, монархът бил превел пари по сметката на свой братовчед в Швейцария, за да купува от нейно име земи в Монако и Мароко.

Освен това жената твърди, че Хуан Карлос

трябвало да се ожени за нея,

след като се разведе със съпругата си София. За да финансира начинанията си, той бил отклонил пари от договор със Саудитска Арабия за високоскоростен влак. Записите на разговорите между жената и един междувременно пенсиониран полицейски шеф, разследван в момента за пране на пари, са направени през 2015 година.

Според различни източници кралят и Корина имат любовна връзка от 2003 г., а според в. "Стампа" нещата стигнали дори дотам, че испанската кралица София излязла от двореца "Сарсуела" и се нанесла в самостоятелно жилище наблизо. Според изданието през 2006 г. Корина често пътувала с Хуан Карлос в чужбина. Тогава тя го придружила при официалната му визита в Германия. А година по-късно - и в Саудитска Арабия, където дори била приета с всички полагащи се за първа дама почести. Бившият крал е известен с любовните си афери. Навремето на Хуан Карлос бяха приписвани и

любовни подвизи

с британската принцеса Даяна,

но те не бяха доказани.

Редица медии започнаха да разкриват разточителния начин на живот на Хуан Карлос още през 2012 г. Тогава едно счупване на крак отприщи цяла серия от скандални разкрития. Оказа се, че бившият крал е пострадал на сафари в Африка, за което не е уведомил правителството в Мадрид. После се разбра, че ловът струвал 44 000 евро на испанските данъкоплатци, чиито джобове изтъняват все повече. От болничното легло Хуан Карлос бе принуден да поиска извинение от сънародниците си и да признае, че е допуснал грешка. Той призна също, че е отстрелял един слон. Доказателство за това бе разпространена в туитър снимка, на която кралят и негов неидентифициран приятел гордо позират с пушки пред убитото животно. Хуан Карлос опита да успокои испанците, като обясни, че ловът бил платен не от държавата, а от саудитския милиардер от сирийски произход Мохамед Еяд Каяни. И че струвал не 44 000, а с "цели" 4000 евро по-малко. Тогава испански издания отбелязаха, че екстравагантното сафари на краля е струвало повече, отколкото един средностатистически испанец печели за цяла година.

Макар и в изгнание, Хуан Карлос

ще продължи да носи почетната

титла на крал,

която кралски указ му връчи на 13 юни 2014 г., няколко дни преди неговото оттегляне. Монархът остава защитен от наказателно преследване на ниско ниво. Бившият крал загуби имунитета си на държавен глава, когато абдикира през 2014 г., но въпреки заминаването си от Испания той ще продължи да се ползва със статут на т.нар "афорадо", което означава, че е защитен от наказателно преследване от много съдилища. Той ще остане и част от кралското семейство като почетен крал, макар и живеещ далеч от тях в изгнание, закрилян от свои богати и верни приятели.