Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двукомпонентната отрова от групата "Новичок" може да бъде произведена само в специална лаборатория, обикновени престъпници не могат да боравят с нея

Натискът върху Меркел за отказ от "Северен поток-2" нараства

Правителството на ФРГ знае произхода на новичока, с който според германските експерти е отровен Алексей Навални, най-яростният противник на руския президент Владимир Путин.

"Безцеремонното отравяне на лидера на руската опозиция, неговото сензационно спасяване и транспортиране с медицински самолет до Берлин, анализът на отровата от специална лаборатория на Бундесвера - всичко това звучи като шпионски трилър. Но е най-горчивата реалност", пише германският в. "Билд".

И допълва: "Германското правителство знае откъде е взета отровата, кой има достъп до нея и съответно - кой е отговорен за отравянето на опозиционния политик". На 11 септември германският седмичник "Шпигел" съобщи, че отровата, използвана срещу Навални, е неизвестно досега съединение от групата "Новичок". Разкритията ожесточиха дебата в Германия и ЕС за партньорството с Русия и рефлектираха пряко върху перспективите за завършването на "Северен поток-2".

Бруно Кал, ръководителят на германската Агенция за външно разузнаване, е заявил на поверителна среща с длъжностни лица, че използваното срещу Навални вещество е

по-силно от досега известните форми

на “Новичок”

Членовете на парламентарната контролна комисия в Берлин, която следи работата на разузнавателните служби, са били информирани за заключенията на Института по фармакология и токсикология на Бундесвера. Експертите са установили, че 44-годишният политик е бил отровен с нервнопаралитичен агент от съветската епоха, което накара Берлин да поиска Русия да разследва случая. Лекуващите го лекари в Берлин предполагат, че ще има дългосрочни последствия за здравето му.

Учените са открили следи от отровата по ръцете на Навални и по гърлото на бутилката с вода, от която я пил, според в. "Ди Цайт". Вероятно един от агентите на руската служба за вътрешна сигурност - ФСБ, който е следял Навални, или специално инфилтриран служител на тайната служба е добавил отрова към чая или е нанесъл веществото върху повърхността на чашата му.

Навални е трябвало да умре още на борда на самолета

Той е оцелял само благодарение на бързата реакция на пилота, който спешно е приземил самолета, както и на лекарите в Омск, които веднага са приложили антидота атропин на Навални", отбелязва в. "Ди Цайт".

"Само специална служба би могла да извърши операция с този вид смъртоносна и сложна отрова", е становището на германските експерти. Самото съществуване на нова форма на "Новичок" изключва хипотезата, че опитът за покушение е бил неоторизиран, например направен от някой руски олигарх за отмъщение.

Двукомпонентната отрова изисква специална лаборатория

и обикновените престъпници не могат да боравят с нея.

Германските специални служби смятат за невъзможно също така чуждестранна специална служба да е действала на руска територия, тъй като ФСБ следи Навални отблизо в продължение на години. Всичко това ни позволява да направим само едно убедително заключение: заповедта за премахване на нежелания критик е дадена от Кремъл. "Искаха да го заглушат", каза канцлерът Ангела Меркел.

Според в. "Билд" представителите на специалните служби са успели убедително да докажат пред депутатите, че правителствените служби на Русия наистина стоят зад отравянето на опозиционния политик. "Лабораторията на Бундесвера изигра решаваща роля за това: очевидно експертите успяха да определят точната формула на веществото сред различни видове токсични вещества от групата "Новичок" и използвайки информация от специалните служби, да направят изводи за тези, които стоят зад отравянето", пише "Билд".

"Федералното правителство и специалните служби ни дадоха много убедително обяснение защо са стигнали до толкова ясна позиция по случая "Навални" и за ролята на Русия", казва Армин Шустер (Християн-демократически съюз), председател на парламентарния контролен орган в Бундестага. "След тази среща ми стана ясно, че

отровата вероятно идва от държавните органи на Русия”,

споделя Стефан Томе, заместник-председател на фракцията на Свободната демократическа партия. "Разбира се, западните разузнавателни служби разполагат с проби от Новичок, за да могат да идентифицират различни форми на вещества от тази група", казва политикът на ХДС Патрик Зенсбург.

Германското правителство не разкрива официално подробности за своите констатации. Една от причините е, че допълнителната информация, която има Германия за свойствата на Новичок, ще позволи да се направят изводи за източника на информацията на Бундесвера и по този начин може да се разкрият тайни подробности за методите на работа на германските специални служби пред службите на Путин.

Междувременно на 11 септември Министерството на правосъдието на Берлин одобри искането от Москва за помощ в разследването на отравянето на Навални и възложи на държавните прокурори да работят с руските власти. Берлинската държавна прокуратура обаче заяви в туитър, че ще предоставя правна помощ на Русия и информация за здравословното състояние на Навални "при условие че той е съгласен". За момента ведомството няма да предоставя допълнителна информация по искането.

Напрежение “Германия - Русия”

Кремъл настръхна след призивите на канцлера Ангела Меркел и други световни лидери Русия да отговаря на въпроси по случая и отрече каквото и да е официално участие в отравянето на Навални. Москва обвини Запада в опити за насаждане на омраза към Русия, съобщи АП.

Руските власти настояват Германия да сподели доказателствата, които дават основание на властите й да заключат "без съмнение", че Навални е бил отровен с нервен агент за военни цели от групата "Новичок", същия клас агенти от съветската епоха, за който британските власти твърдят, че е използван срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, Англия, през 2018 г.

"В интерес на нашите германски колеги е да защитят репутацията си и да предоставят цялата необходима информация, която би могла да хвърли поне малко светлина върху техните обвинения, които досега са били абсолютно необосновани", заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков коментира, че за руските следователи, които правят предварително разследване по случая "Навални", е от съществено значение

Русия да види доказателствата

за отравянето на Навални

"От гледна точка на закона не можем да опишем тези проверки като наказателно дело въз основа на анализи на германска лаборатория, особено военна", каза Песков. "Точно както е невъзможно Германия да образува наказателно дело въз основа на анализи, направени във военната ни болница. Това е правен нонсенс. "

Германското министерство на отбраната обаче заяви, че данните за Навални вече са

предоставени на Организацията

за забрана на химическото

оръжие, на която Русия е член. Говорителят на Меркел, Щефен Зайберт, заяви, че агенцията е най-добре подготвена да се справи с проблема, който не е въпрос от двустранни отношения. "Става въпрос за престъпление, извършено в Русия с химически нервен агент, който е международно забранен - ОЗХО е логичната точка за контакт", каза той.

Законодателите от всички партии, с изключение на крайнодясната "Алтернатива за Германия", която има тесни връзки с Москва, осъдиха атаката срещу Навални по време на парламентарен дебат по случая.

Юрген Харт, депутат и говорител по въпросите на външната политика на партията на Меркел, нарече случая "кулминация на поредица от около 20 важни опозиционни политици или журналисти, които бяха убити - разстреляни или отровени, в Русия на Путин". "По нито един от случаите не е проведено достатъчно разследване", казва той. "Напротив, в по-голямата част от случаите имаме ясни доказателства, че убийствата са извършени най-малкото във връзка с държавните власти. И ние сме сигурни в това по случая "Навални", където става въпрос за използването на Новичок."

Тези в Берлин, които отдавна се застъпват за затягане на курса към руския президент, са обнадеждени от изказването на Меркел. Други, напротив, се опасяват, че канцлерът може да разруши един от стълбовете на германската външна политика след 1989 г. - и да прекъсне отношенията с Москва ", пише "Ди Цайт".

В алианса на ХДС/ХСС спектърът от разногласия обхваща както решителното искане на Норберт Рьотген

страната да се оттегли от проекта "Северен поток-2"

("единственият език, който Путин разбира"), така и безусловната подкрепа от министър-председателя на Саксония Михаел Кречмер ("Ние сме зависими един от друг").

Продължаването на строителството на "Северен поток-2" се подкрепя и от министър-председателя на Мекленбург-Предна Померания Мануела Швезиг от Социалдемократическата партия. Според нейните аргументи тръбопроводът е необходим за доставка на газ в Германия в бъдеще и е по-добре да се остане в диалог, отколкото да се изгарят мостове.

Меркел заяви на пресконференция, че смята за неуместно свързването на "Северен поток-2" с отравянето на Навални. "Този дебат трябва да се проведе отделно", казва тя. Но след случая "Навални" канцлерът вече не изключва санкции срещу проекта.

Меркел не може да бъде обвинена, че не се е опитвала да поддържа добри отношения с Русия - срещали са се повече от 40 пъти с Путин, била е в Русия 16 пъти, за последно - в Москва през януари. В ядрените преговори, включително програмата на Иран, германското правителство търси близост с Русия. През 2015 г. Берлин, заедно с Москва, стартира "Северен поток-2", който предвижда изграждането на газопровод с капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Но след отравянето на Навални Меркел е подложена на

нарастващ натиск

да се откаже от газопровода,

срещу който активно отдавна се противопоставят САЩ и някои европейски страни, насърчавайки втечнения природен газ за Европейския съюз.

Полският премиер Матуеш Муравецки сега заяви, че няма по-мъдро решение в момента от отказ от "Северен поток-2".

"Дойде време да погребем проекта. От този тръбопровод няма нужда, разходите растат, а потреблението на газ в Германия и ЕС е намаляло, писа в. "Тагесшпигел". Изданието припомня, че решението за изграждане на "Северен поток" е взето от Путин и бившия канцлер Герхард Шрьодер през 2005 г. с надеждата, че търсенето на газ в Германия и Европа ще продължи да расте. Но статистиката показва намаляване на потреблението на газ в Германия и ЕС.

По отношение на енергийната политика проектът "Северен поток-2" обещава пряк достъп до руския природен газ. Що се отнася до външната политика, тръбата уврежда отношенията с важни европейски страни партньори и САЩ. "Федералното правителство използваше приоритетно енергийните и икономическите политики и паралелно се опитваше да ограничи външнополитическите щети, например като се застъпи за частично запазване на транзита на газ през Украйна", пише "Тагесшпигел".

"В края на 2019 г. изглеждаше, че санкциите на Вашингтон срещу "Северен поток-2" ще освободят германското правителство от дилемата му. Газпром обаче създаде перспектива за по-нататъшно строителство.

Конгресът на САЩ все още е решен да спре строителството

на тръбопровода с по-строги мерки", коментира изданието. Но според анализа на "Тагесшпигел" дори и само във връзка със санкциите на САЩ ЕС няма да може да гарантира продължаването на строителството на тръбата в бъдеще. Освен това е почти невъзможно през следващите години външната политика на Русия да даде сериозна причина за продължаване на строителството.

И поддръжниците, и критиците на "Северен поток-2" в Германия смятат, че ЕС трябва да реагира съвместно на случая с отравянето на Алексей Навални. Меркел, по време на впечатляващата си реч по случая, заяви, че решението за "подходящия отговор" ще бъде взето съвместно с ЕС и НАТО. Следователно всички варианти засега остават отворени. Но ако ЕС предприеме нови мерки срещу Русия, е малко вероятно проектът "Северен поток-2" да остане непокътнат. "Не мога да си представя, че при сегашните обстоятелства този проект ще бъде завършен - казва министърът на външните работи на Латвия Едгар Ринкевич.