Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жени Калканджиева
Жени Калканджиева

Интервю на Митьо Маринов за в. "24 часа"

За тазгодишната седмица на модата в София Евгения Калканджиева потърси пълни моделки за едно от ревютата. Публикува обява в профила си във фейсбук, на която откликнаха стотици желаещи. “Пухкавите” момичета представиха колекция за жени с наднормено тегло. Калканджиева е в модния бранш от 25 г. и е научила хиляди млади българки как да се държат на подиума и какво им е нужно, за да се задържат на него.

- Г-жо Калканджиева, защо потърсихте пълнички манекенки за модно ревю на Sofia Fashion Week?

- Имах две идеи от много отдавна. Едната е за момичета с наднормено тегло. Смятам, че една трета от населението на България е с наднормено тегло и тези хора имат място в модния бранш. Те също искат да се обличат добре, да изглеждат добре на коктейли и вечери. Направи ми впечатление, че за тях каквото и да се случва, няма никакъв избор.

Синът на моя приятелка е оувърсайз (“над нормата” - от англ.) и тя ме помоли миналото лято да отида с него в един магазин XXL да му избера нещо по-модерно. Оказа се, че в Бургас има един единствен магазин за по-пълнички хора. Отидох с него и видях, че

няма нищо

интересно,

модерно и свежо

Малко се ядосах. Имаше най-обикновени панталони и ризи, в които дори няма цвят или някакъв акцент. Всички бяха сиви, черни, сини. Той е младо момче на 19 г. и исках да му купя подарък - нещо свежо и младежко. Оттогава ми се върти в главата да направя нещо по въпроса. Така попаднах на дизайнерката Гергана Петрова, която създаде такава колекция. Решихме, че трябва да направим и дефиле.

- Трудно ли се намират “пухкави, сладки и смели момичета”, както вие написахте във фейсбук?

- Мислех, че ще ми е много трудно, но всъщност има много със самочувствие. Писах статус във фейсбук, за да потърся такива момичета. Отговориха ми над 200 души. Явно са преминали през периода да се стараят да отслабнат. Осъзнали са, че не могат, защото генетично нямат възможност. Има такива хормонални заболявания. Те обаче водят съвсем нормален начин на живот и като всички искат да бъдат добре облечени.

Една част от кандидатствалите отпадна, защото работят през деня, други се изплашиха. На кастинга обаче дойдоха много, после някои се разколебаха, като разбраха, че ще излязат на сцената на Sofia Fashion Week задно с други професионални модели. Уплашиха се даже. Аз обаче ги успокоих и им казах да си помислят 24 часа и ако все още не искат да участват, ще ги взема заедно с мен да помагат зад сцената. Да видят как протича всичко и да се успокоят.

Калканджиева направи дефиле с пълни манекенки  в седмицата на модата в София, а над 200 момичета поискаха да участват СНИМКИ: SOFIA FASHION WEEK
Калканджиева направи дефиле с пълни манекенки в седмицата на модата в София, а над 200 момичета поискаха да участват СНИМКИ: SOFIA FASHION WEEK

- Не е ли световна тенденция да се търсят много млади и много слаби момичета?

- Вече не е. Когато аз бях моделка, беше. Вече световните агенции започнаха да търсят не само модели над възрастовата граница.

Това ми пречеше

преди в бизнеса,

защото кой родител ще пусне 16-годишната си дъщеря зад граница да работи и да обикаля по света. Винаги съм имала този проблем, че се търсят много млади и много слаби момичета. Изискванията за килограмите също леко се повишиха. Не може момиче на малка възраст да иска да е много слабо.

- Какви бяха стандартите за килограми преди и какви - сега?

- Не мога да ги определя, защото килограмите се определят спрямо костната структура и мускулатурата. Трудно е за момиче 177-178 см да тежи 56 кг. Това е много слабо, дори кльощаво. В един момент такива момичета толкова започват да мислят за килограмите, че се лишават от определени храни. В подрастваща възраст не може организмът да не получава витамини, минерали, протеини, въглехидрати. Нуждае се от всякакви хранителни вещества.

- Тази мода по пълните моделки не идва ли от Америка?

- Далеч съм от идеята да се съобразявам с американското мислене. Там ядат само хамбургери, а аз не се опитвам да насърчавам младото поколение да яде и да не се съобразява, а да покажа, че има една част от младежите, които не могат да отслабнат, а за тях трябва да се мисли също. Ако те не се възприемат по начина, по който изглеждат,

изпадат в

тиха депресия,

започват да ядат

още повече

Затварят се вкъщи, за да не им се присмиват останалите. А един човек, когато е облечен добре, има самочувствие и е щастлив, успява да постигне нещо. Не мисли за проблемите си.

Това ме провокира да потърся тези момичета, които да се качат на сцената под блясъка на прожекторите.

- Какви диети спазват по принцип манекенките?

- Манекенките не са като гимнастичките. Спортистите имат фази, в които трябва да са определени килограми, за да влязат в категорията си или за да са по-пластични. При манекенките това го няма, защото въпросът е, когато излезе на сцената, да може да влезе в облеклото на дизайнера. Винаги се гледат размерите на ханша, талията и гръдната обиколка. Има хора, които са с малко по-едри крака, други с по-едър ханш или гърди. Най-важното е на сцената да се вижда пропорционалност и хубав силует.

- Вие спазвали ли сте някога диети?

- Не, аз съм страшен бохем. Хапвам си от всичко, но това е ген.

- Анорексията все още ли е манекенска болест?

- Агенцията ми е създадена през 1994 г. Аз съм една от най-големите агенции и

не съм имала

анорексично

момиче никога

За 25 г. през мен са минали над 60 хил. души и нито едно момиче не съм видяла да боледува от анорексия. По принцип нашата професия е нарочвана, защото изглежда повърхностна. Мисля, че повече анорексички има сред актрисите. Във всяка една сфера и бранш има проблем. Просто манекенките са под прожекторите.

- Освен ревю с пълни манекенки имате ли други модни идеи?

- Да, другата ми идея, която също ще осъществя, е свързана с по-възрастни модели. Запознах се с хора от агенция в Лондон. Там работят с модели над 50 г. Говорим за едни жени, които са над тази възраст, но изглеждат блестящо, много са красиви. Ще направя и такава колекция, защото не може моделите да бъдат единствено и само между 17 и 25 г. Не може винаги да са много слаби или много високи. В крайна сметка населението се облича и трябва да мислим за всеки един индивид от него.

- Да очакваме ли скоро и дефиле с модели над 50 години?

- Да, като там съм помислила за модели да бъдат едни много култови личности в България. Те са много известни и популярни, и смели, разбира се. Те са известни в бизнеса. Не са популярни само от телевизионните среди. Сред тях са много известна адвокатка, банкерка и др. Те са жени, които не се притесняват да покажат, че на тази възраст се гордеят с начина, по който изглеждат.

Не трябва да се набляга само на младите момичета.

Красотата на

една жена

над 50 г.

никак не е за

подценяване

Тя си има своя контингент от мъже на 50-60-годишна възраст, които я харесват.

- Сред модната колекция за пълни хора има ли и дрехи за момчета?

- Тази година не успяхме да направим такава колекция, но за следващия сезон ще направим. Не смогнахме. Беше ни трудно.

- Как трябва да се обличат пълничките момичета и има ли неща, които не трябва да обличат?

- Жената пълнее на две места. Едното е ханшът, а другите в раменете са по-слаби, но имат едри крака и широк ханш. Трябва да се обличат така, че да прикриват по-широката част. Първо, по-пълничките момичета не трябва да носят райе, което е хоризонтално. Трябва да е само вертикално. По-пълната част от тялото им трябва да е облечена с тъмни цветове. Тъмният цвят създава оптическа илюзия и намалява обема. Слабата им част може да е в бяло или дреха със светъл цвят.

Има и едри жени, които са с фини глезени и китки. Добре е те да носят къс ръкав или къси крачоли, за да ги показват. Като цяло всичко зависи от пропорциите на тялото. Ако си с дебели прасци или бедра, ами не си за къса пола, по-добре панталон.

Кройката също е важна. Когато талията е проблемна, се облича разпусната, широка блуза.

- Тези препоръки и за мъжете ли се отнасят?

- Да, и за мъжете, но при тях има силна разлика при националностите.

Гръцките мъже

например са с

женски ханшове

Българският мъж никога не може да влезе в стандарта на италианеца. Когато се пазаруват дрехи за определена нация, е добре това да се има предвид. Италианският мъж е по-фин, издължен, дори кльощав. Българският мъж не е така. Той е по-мъжествен. При него, ако панталонът е размер 44, сакото трябва да е 46. На италианеца, дори заради дължината, може панталонът да му е с по-голяма мярка от сакото.

- Какво кара толкова много млади момичета да идват при вас с желанието да станат модели?

- Различно е. Някои ги изпращат родителите им, за да си оправят стойката и походката. Други ги блазни блясъкът, славата и всичко около подиума. Има и момичета, които просто искат да бъдат модели. Видели са, че стават за тази професия. Тези три варианта са най-често срещаните: родителска амбиция, неосъзнатост и мечта да се занимават с това.

- Задължително ли е за всяка менекенка да ходи на фитнес?

- Аз забранявам да се ходи в зала. По едно време стана модерен спортът да се танцува на пилон.

Имахме

моделки, които

направиха

огромни бедра

Краката им приличаха на мъжки. Други започнаха да ходят на фитнес и направиха рамене.

Мъжете трябва да ходят на фитнес. Жените трябва да правят кардио и леки упражнения без тежести. Има обаче едни фитнес инструктори в България, които са полудели, хващат момичета и ги карат да клякат с щанги, да се потят на уредите и ги правят да изглеждат като момчета. Докато жената трябва да има овални форми.

- Измести ли се възрастта, на която момичетата влизат в манекенската професия?

- Да. Сега масово започват на 18 г. В много редки случаи и по-рано, но ги изпращаме в чужбина с родител. Малко дете навън просто не знае къде се намира. За него това е огромен стрес. Някои, като заминат за чужбина, и забравят да учат. За нас е много важно моделите да имат образование. Интелигентният човек винаги работи по-добре, по-отговорен е.

- Българските моделки по-образовани ли са от тези в чужбина?

- Да кажа честно, да. Гледам по моите момичета. Повечето от тях са с висше образование. Като приключат с модната кариера, отиват в друга сфера.

Имам моделки,

които работят

в МВР,

други са банкерки, журналистки, тв водещи. Това е като при спортистите, които също имат срок на давност. Трябва в един момент да се оттегли.

- След каква възраст моделите трябва да се оттеглят от сцената?

- Няма срок вече. Между 50 и 60 г. също могат да работят като модели. Просто в България пазарът за това е малък, но независимо от възрастта може да те търсят за ревюта и фотосесии. Преди се оттегляха от подиума на 25-26 г. Сега не е така.