Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Бурята на Второто пришествие" предизвика наводнение в испанската столица.
"Бурята на Второто пришествие" предизвика наводнение в испанската столица.

Едно от най-новите изследвания, публикувано в Earth System Dynamics, показва как силните бури в Европа, особено през зимата ще станат още по-тежки.

Наскоро учените стартираха авангардна инициатива за научни изследвания, която си поставя за задача да определи количествено рисковете при нивата на затопляне, определени в Парижкото споразумение (1,5 градуса и 2 градуса по Целзий).

За целта са направени многобройни симулации на модели при тези средни глобални температури.

Бурите често са придружени от висока скорост на вятъра и интензивни валежи. Те могат да доведат до наводнения и крайбрежна ерозия. Те причиняват сериозни рискове за здравето, транспорта и инфраструктурата, както и скъпи щети.

Проучването на промените в зимните климатични крайности в евроатлантическия регион (като Британските острови и Скандинавия), свързани с двете температурни нива, разкрива, че допълнителните половин градус затопляне ще доведе до съществени разлики в климата в региона.

Очаква се бурното време да се засили, най-вече заради интензивното изместване на североизток на мащабни атмосферни циркулации и свързаните с тях западни ветрове над Северния Атлантически океан.

Именно тези западни ветрове от умерените географски ширини са отговорни за транспортирането на бури към Европа. А най-силно те се проявяват в увеличаването на концентрацията на бурите между Британските острови и Исландия, над Норвежко море и в Скандинавия.

От тях най-тежко ще бъдат засегнати западните брегове на Северна Европа, тъй като те най-вече са изложени на северноатлантическите бури. По този начин количеството на екстремните валежи над Британските острови и Скандинавия може да нарасне с до 25 процента.

Затова учените призовават за бързи действия срещу изменението на климата, като подчертават, че само по този начин могат да се предотварят катастрофални щети като тези, посочени в тяхното проучване.