Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Финансовият свят е обхванат от нова златна треска. Центърът ѝ този път не е в Аляска, а в Русия.

Почти незабелязано от широката общественост президентът Владимир Путин изкупува огромни количества злато и превръща основната част от руския резерв в ценния метал. Целта му е да еманципира руските финанси от американския долар, като попътен вятър в платната на това намерение е и търговският спор между САЩ и Китай.

Покачващите се цени на

златото даряват на Русия

милиарди долари печалба

Между 4 и 5 тона злато седмично купува Руската централна банка по нареждане на Путин и това се прави вече от над една година.

Руските златни резерви вече надхвърлят 2000 тона, като само през юни Москва е изкупила 18,66 тона ценен метал. От началото на годината пък увеличението е със 100 тона, твърди сп. “Щерн”.

В същото време за този период цената на златото се е покачила с 20%, достигайки най-високата си стойност от септември 2013 година досега. Цената за една унция достига 1,411 долара. Причина за това е, разбира се, от една страна, спекулацията на Путин – колкото повече злато купува, толкова по-голямо става търсенето и толкова повече се покачва цената.

Решението на американския Федерален резерв да натисне лихвите също е причина за възхода на златото, тъй като то не губи стойността си и след такива решения съответно всички посягат към него. Към това се прибавя и слабият долар, който страда от очакването да паднат лихвите.

На международния пазар златото се търгува именно в долари, така че падащият курс на американската валута е манна небесна за инвеститорите от извъндоларовите икономики, защото така по-лесно купуват повече долари, а с тях и повече злато. И не на последно място,

причина за покачването

на цената на златото е

нестабилното политическо

положение в цял свят

Напрежението между САЩ и Иран, многобройните търговски конфликти, особено спорът за технологии и мита между САЩ и Китай – всичко това прави от златото сигурен пристан в неспокойните времена.

С покупките си на злато Путин успя да увеличи резерва на Русия с 20 млрд. долара. “За първи път в историята ни нашият резерв покрива целия ни външен дълг - както държавния, така и частния”, заяви руският президент неотдавна.

Руската централна банка е била най-големият купувач на злато още миналата година – 274,3 тона са купени от Москва, част от тях с доларите, получени при продажбата на американски дългови книжа.

Много други централни банки също складират злато –

в световен мащаб са

изкупени 651 тона злато

Това е най-голямото изтъргувано количество от 1971 година насам, когато САЩ се отказаха от златния стандарт. Почти половината от това количество е отишло в Русия. А предизвиканата от Путин треска за злато продължава седмица след седмица.

Путин преследва преди всичко политически мотиви с тези действия. За него е важно руската икономика да се откъсне от долара. Според виждането на Москва САЩ използват долара си като оръжие срещу Русия. Златото също така ги пази от доларови санкции.

Затова и износът и вносът на Русия с все повече държави се конвертират в местните им валути. Резултатът е, че Русия разполага с американски дългови книжа само за 12,8 милиарда долара. За сравнение – през 2010 г. те бяха 180 милиарда долара. 

Златни кюлчета
Златни кюлчета

Златната треска на Путин има и още един добър ефект за Русия – колкото повече Тръмп изостря тона към Китай и заплита търговския спор с Пекин, толкова повече се повишава цената на златото. Всяка несигурност на световните финансови пазари, предизвикана от действията на Вашингтон и Пекин, покачва цената на ценния метал, защото всички започват да се запасяват с него. Руските златни натрупвания също увеличават стойността си. Колкото повече се карат САЩ и Китай, толкова повече печели Русия.

Путин е наредил да

се изкупува злато

не само отвън,

а и добивите в самата Русия се изкупуват почти изцяло от Централната банка. През 2018 година от добитите 314 тона злато 274 са купени от банката. Тази продукция липсва на международния пазар, правейки златото по-рядко и съответно още по-скъпо. Златото започва да изчезва според прогнозите на “Голдман Сакс” - в следващите години

добивът ще намалее

драстично, защото

металът се изчерпва

Междувременно китайците вече усетиха грешката си и започнаха да имитират Путин. Пекин също продава дълговете на САЩ и с парите от тях купува злато. През първата половина на тази година Китай е прибавил 74 тона злато към резерва си. Идеята е същата като тази на Русия – да се откъснат от долара. Дори и малки държави като Унгария и Полша, но също и Казахстан или Турция започнаха същата финансова политика.

Междувременно Путин заби още един пирон в ковчега на доларовата икономика, като премахна ДДС от инвестициите в злато и други ценни метали. Така сделките на банките в злато стават де факто безплатни.

Според вестник “Известия” така търсенето на злато и сребро през следващите години ще скочи с 50 тона годишно, което ще увеличи цената им 15 пъти. “Инвестициите в злато ще са една от основните възможности да се увеличат финансовите средства в държавната каса, тъй като металът е защитен от доларовата инфлация”, пише вестникът. 

Миньор излиза от златна мина с торба камъни, които е изкъртил под земята в нелицензиран рудник в Нсуаем Топ в Гана.  СНИМКА: РОЙТЕРС
Миньор излиза от златна мина с торба камъни, които е изкъртил под земята в нелицензиран рудник в Нсуаем Топ в Гана. СНИМКА: РОЙТЕРС

Но не само държави спекулират със златото. Покачването на цената му и сигурността му във времена на криза привличат и дребните инвеститори.

Специалисти обаче предупреждават, че

трупането на злато носи

и рискове, които дребни

играчи на пазара не могат

да издържат

Курсът на златото през последните 10 години показва, че инвестициите в ценен метал всъщност са нестабилни. Но от друга страна

в цялата човешка история

златото никога

не се е обезценявало

напълно. Проучване на настроенията сред дребните вложители в Германия показва, че въпреки треската около златото в момента само една трета от немците биха инвестирали в него. Това са предимно млади хора до 29 г. Реално пък в злато влагат само 10% от германците.

Ценният метал не се радва на голямо одобрение заради високата цена, която плаща природата при добива му, както и заради съмнителните социални условия за работещите в златните мини по света. Също така съхраняването му далеч не е евтино, то изисква и специална застраховка.

В повечето държави златото не е защитено от закона за защита на акционерите и по този начин често е част от сивата зона между закона и престъплението.

Фалшиви кюлчета

заливат пазара

Фалшиви златни кюлчета с отпечатани върху тях лога на големи международни рафинерии са били пуснати на световния пазар вероятно с цел да се спечели от контрабандно или нелегално добито злато. Това разкри неотдавна Ройтерс.

През последните три години такива кюлчета на стойност от над 50 милиона долара са били пуснати на пазара с логото на швейцарска рафинерия. Тя обаче разкри измамата и заяви, че не ги е добила.

Фалшивото злато е попаднало в четири водещи в търговията със злато компании в Швейцария, както и в трезорите на американската JPMorgan, твърдят източниците на агенцията.

Досега са намерени над 1000 фалшиви кюлчета със стандартни размери, което е малък дял за индустрията. Тя произвежда по 2 - 2,5 милиона такива всяка година. Но се допуска, че на пазара може да има още огромни количества от фалшификата. 

Мъж промива злато в пластмасов леген в нелицензирана мина край град Доропо в Кот д'Ивоар.  СНИМКА: РОЙТЕРС
Мъж промива злато в пластмасов леген в нелицензирана мина край град Доропо в Кот д'Ивоар. СНИМКА: РОЙТЕРС

Кюлчетата са направени от евтин метал и са само покрити със злато. Този метод е относително често срещан и лесен за разкриване.

В разкрития от Ройтерс скандал обаче

златото е истинско

и с висока чистота.

Фалшивото

в тях е логото

на реални международни компании, които са лидери в бранша.

Засега не е ясно кой ги е произвел, но експертите от бранша смятат, че повечето от тях идват от Китай, който е най-големият производител на злато в света и в същото време най-големият вносител. По техните думи фалшивите кюлчета навлизат на международния пазар през дилъри в Хонконг, Япония и Тайланд. Най-вероятно криминални организации се опитват така да ги вкарат на пазара и да изперат парите си.

Системата за валидиране Sicpa Oasis на кюлче злато от 1 кг в швейцарската рафинерия “Металор” край Нюшател.
Системата за валидиране Sicpa Oasis на кюлче злато от 1 кг в швейцарската рафинерия “Металор” край Нюшател.